Yllätyspotkut! SalPan päävalmentaja sai lähteä alle kaksi viikkoa ennen kauden päätöstä – ”Halusimme nollata tilanteen”

2
Tero Suonperän alaisuudessa SalPa palasi 22 vuoden tauon jälkeen Ykköseen. (Kuva: SSS-arkisto)

Ykkösessä pelaava SalPa jysäytti tiistai-iltana uutispommin vain 22 tuntia ennen tärkeää KPV-kotiottelua: päävalmentaja Tero Suonperä sai potkut.

Loppukauden ajan SalPan valmennuksesta vastaavat aiemmin apuvalmentajina toimineet Teemu Kesänen ja Ilkka Virtanen.

SalPan taustayhtiön toimitusjohtaja Tero Karinti kertoi, että seurassa on mietitty ensi kauden valmentajakuvioita jo pidempään.

– Jatkosarjan alku on ollut haasteellinen, siinä on ollut paljon negaatiota ympärillä. Halusimme nollata tilanteen ja antaa joukkueelle työrauhan, Karinti muotoili.

SalPa yhtiöitti edustusjoukkueen toiminnan syksyllä 2021 ja Suonperä oli ensimmäinen rekrytointi. Suonperän johdolla SalPa voitti Kakkosen B-lohkon ja nousi viime kauden päätteeksi Ykköseen. Tällä kaudella SalPa on kerännyt 24 ottelusta 27 pistettä ja on erittäin lähellä uusia sarjapaikkansa.

Potkujen ajankohta oli erittäin yllättävä ja jopa outo, sillä SalPan kautta oli jäljellä enää kolme ottelua ja vajaat kaksi viikkoa, eikä kausi ole ollut tuloksellisesti missään nimessä huono.

Maanantaina iltapäivällä SalPa lähetti yhteistyökumppaneilleen kutsun kauden jälkeen järjestettävälle lounaalle, jossa Suonperän piti esitellä tulevan kauden joukkueen rakentamista.

Karinti antoi tiistaina aamupäivällä Salon Seudun Sanomille haastattelun koskien keskiviikon KPV-ottelua sekä yleisemmin SalPan ottelutapahtumaa ja yleisömääriä. Tuon haastattelun aikana ei käynyt ilmi, että vain muutaman tunnin kuluttua seura antaisi päävalmentajalleen potkut.

Koska päätös tehtiin?

– Päätös siitä, että emme tee jatkosopimusta, tehtiin käytännössä (lauantain) Jaro-ottelun jälkeen.

Entä koska teitte päätöksen potkuista?

– Johtoporukan kanssa keskustelimme asiasta viimeksi eilen (maanantaina) ja Teron kanssa tänään (tiistaina).

Ketkä tämän päätöksen tekivät?

– Osakeyhtiön hallitus.

Milloin joukkueelle kerrottiin asiasta?

– Tänään kello 16:n jälkeen.

Tuliko tähän päätökseen painetta joukkueen sisältä?

– Ei. Joukkueesta ei ole tullut mitään vaatimuksia.

Salon Seudun Sanomien tietojen mukaan osa SalPan pelaajista oli ollut kuitenkin tyytymättömiä Suonperän toimintaan ja tilanne olisi eskaloitunut 16. syyskuuta pelatun JJK-ottelun aikana. Ottelun jälkeen Suonperä syytti pelaajiaan ”omille varpaille kuseksimisesta” ja kertoi laittavansa jatkossa kentälle vain pelaajia, ”joita kiinnostaa yrittää”.

Vaikuttiko tämä päätökseen?

– Kun valmentaja lähtee kolme ottelua ennen kauden päättymistä, niin se kertoo siitä, että haluamme reagoida nopeasti ja vapauttaa pelillisen ilmeen.

– Olemme kuulleet pelaajia kauden aikana ja tässäkin tilanteessa. Yksittäisen ottelun sijaan olemme enemmän kuunnelleet pelaajia ensi kauden kuvioista, Karinti vakuutti.

Oliko Suonperän asema vakaa koko kauden?

– Kyllä me annoimme hänelle tuen esimerkiksi kesällä pitkän tappioputken aikana. Myös jatkosopimus oli mietinnässä.

Seuran tiedotteessa luki, että uuden päävalmentajan rekrytointi aloitetaan välittömästi. Onko jo nimiä valmiina?

– Ei ole nimiä tiedossa, eikä tässä tehty kenellekään tilaa.

Vaikka Karintin kommenteista ei havaitse minkäänlaista dramatiikkaa, päävalmentajan potkut alle kaksi viikkoa ennen kauden päätöstä ei kerro siitä, että kaikki olisi seurassa hyvin. Varsinkin, kun SalPa ei ole tuloksellisesti pelannut missään nimessä huonosti.

– Toki se pitää tunnustaa, että me lähdimme jatkosarjaan paineettomassa tilassa ja esitykset eivät ole olleet hyviä. Varsinkin Jaro-ottelu oli heikko esitys. Näkeehän sen, että joukkueessa on jonkunlainen lukko. Sitä tässä pyritään avaamaan.

Poriin pysyvästi palaava Suonperä ei halunnut kommentoida potkujen syytä. Vielä.

– Haluan antaa joukkueelle ja sen loistavalle staffille työrauhan loppukauden ajaksi. Puhutaan sitten, kun sen aika on, Suonperä kertoi.

– Henkilökohtaisesti minulla on mielenrauha ja hyvä omatunto. Tiedän, että olen antanut kaikkeni tälle seuralle ja olen ylpeä kaikesta. Ja ihan syystä. Olen toiminut omien arvojeni mukaan.

Suonperälle tämä kausi oli alusta loppuun dramaattinen, sillä hän sai maaliskuussa lievän aivoinfarktin. Se piti hänet sivussa joukkueen toiminnasta noin kuukauden.

– Tällaiset nopeat päätökset ovat aina vaikeita. Tero on tehnyt isot pohjat salolaiseen futikseen. Sitä ei voi unohtaa, Karinti kiitti Suonperää.

Ykkösen alempaa jatkosarjaa: SalPa-KPV keskiviikkona Urheilupuistossa kello 16
2 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Potkis
2 kuukautta sitten

Tero on työnsä tehnyt – Tero saa mennä.

SalPa-fani
2 kuukautta sitten

Hyvä työilmapiiri ja luotto tekijöihin on työn tekemisessä ja johtajuudessa kaiken A ja O. Olisiko seuran pitänyt reagoida aikaisemmin, se jää nyt jossiteluksi. Ylempi loppusarja oli tarjolla ja potentiaali nuorissa jäi hyödyntämättä.