Zelenskyi tapaa Bidenin ja kongressiedustajia Washingtonissa

0
Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin (vas.) edellinen visiitti Valkoisessa talossa Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenin vieraana oli viime vuoden joulukuussa. LEHTIKUVA/AFP
Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin (vas.) edellinen visiitti Valkoisessa talossa Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenin vieraana oli viime vuoden joulukuussa. LEHTIKUVA/AFP

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi vierailee tänään Washingtonissa toista kertaa Venäjän hyökkäyssodan aikana. Zelenskyi tapaa Valkoisessa talossa Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenin, minkä lisäksi hänellä on ohjelmassa tapaamisia kongressiedustajien kanssa.

Zelenskyi pyrkii varmistamaan Ukrainalle kriittisen tärkeän Yhdysvaltain tuen jatkumisen. Bidenin hallinto on valmistellut uutta kymmenien miljardien dollarien arvoista tukipakettia Ukrainalle, vaikka osa kongressin republikaaneista on kritisoinut rahan kaatamista Ukrainan tukemiseen.

Bidenin kansallisen turvallisuuden neuvonantaja Jake Sullivan kertoi viime viikolla, että Biden aikoo vahvistaa tapaamisessa sitoumuksensa jatkaa Ukrainan tukemista.

Oikean laidan republikaanit ovat olleet haluttomia käyttämään Ukrainan tukemisen enää lisää rahaa, ja entinen presidentti Donald Trump on ollut samoilla linjoilla. Perinteisemmän linjan republikaanit, kuten senaatin republikaanien johtaja Mitch McConnell, kannattavat kuitenkin tuen jatkamista.

– Olemme luottavaisia, että meillä on molempien puolueiden tuki tälle, Sullivan sanoi.

Ukraina käynnisti kesäkuussa vastahyökkäyksen Venäjän miehittämien alueiden vapauttamiseksi, mutta sen eteneminen on ollut rajallista. Se on herättänyt lännessä keskustelua siitä, kuinka pitkään Ukrainaa voidaan tukea nykyisellä tasolla.

Edellinen vierailu joulukuussa

Zelenskyi saapuu Washingtoniin New Yorkista, jossa hän osallistui YK:n yleiskokouksen avajaisiin ja pyrki taivuttelemaan maailman maita tukemaan Ukrainaa. Sekä Biden että Zelenskyi korostivat YK:ssa pitämissään puheissa, että jos Venäjän annetaan anastaa Ukrainalta alueita, mikään maa ei voi tuntea olevansa turvassa.

Edellisen kerran Zelenskyi kävi Valkoisessa talossa viime joulukuussa, jolloin hän saapui Yhdysvaltoihin julkisuudelta salassa. Viime aikoina Zelenskyi on kuitenkin alkanut matkustaa vilkkaammin ympäri maailmaa. Toukokuussa hän kävi Helsingissä tapaamassa Pohjoismaiden johtajia.

Biden kävi helmikuussa vierailulla Kiovassa.