Zelenskyi varoitti YK-puheessaan luottamasta Venäjään: ”Kysykää Prigozhinilta”

0
Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin mukaan käsillä on ainutlaatuinen tilaisuus lopettaa sota hyökkäyksen kohteeksi joutuneen maan ehdoilla. LEHTIKUVA/AFP
Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin mukaan käsillä on ainutlaatuinen tilaisuus lopettaa sota hyökkäyksen kohteeksi joutuneen maan ehdoilla. LEHTIKUVA/AFP

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi vetosi puheessaan YK:n yleiskokouksessa maailman johtajiin, jotta nämä tukisivat Ukrainan rauhansuunnitelmaa. Hän varoitti luottamasta Venäjään, joka käy hyökkäyssotaa Ukrainaa vastaan.

Zelenskyin mukaan käsillä on ainutlaatuinen tilaisuus lopettaa sota hyökkäyksen kohteeksi joutuneen maan ehdoilla. Presidentin mukaan tukemalla Ukrainaa maat varmistavat sen, että sääntöpohjainen maailmanjärjestys säilyy ja kaikkien maiden alueellista koskemattomuutta kunnioitetaan.

– Valmistelemme maailmanlaajuista rauhanhuippukokousta. Kutsun kaikki teidät, jotka ette siedä aggressioita, valmistelemaan huippukokousta yhdessä. Tiedän kyllä, että kulisseissa yritetään tehdä hämäriä diilejä. Pahuuteen ei voi luottaa, Zelenskyi sanoi myöhään tiistaina Suomen aikaa pitämässään puheessa.

– Kysykää Prigozhinilta, kannattaako Putinin lupauksiin luottaa, Zelenskyi sivalsi viitaten palkkasotilasyhtiö Wagnerin johtajaan Jevgeni Prigozhiniin.

Prigozhin kuoli viime kuussa hänen lentokoneensa pudottua Venäjällä. Venäjän presidentti Vladimir Putinin epäillään murhauttaneen Prigozhinin, joka kävi kesäkuussa lyhyeen kapinaan Venäjän hallintoa vastaan ennen kuin teki Putinin kanssa sopimuksen.

Ruoka aseena

Zelenskyi syytti Venäjää sekä ruuan että energian käyttämisestä aseena sodassaan. Hän totesi, että kansainvälisen järjestelmän on vaikea vastata tällaisiin toimiin.

Zelenskyi nosti esimerkiksi sen, että Venäjä on hyökkäyssotansa alusta lähtien estänyt viljakuljetukset Ukrainan satamista maailmalle. Viljakuljetukset jatkuivat Mustanmeren viljasopimuksen alla, mutta Venäjä ei jatkanut sopimusta enää kesällä.

– Venäjä yrittää selvästi käyttää ruokapulaa maailmanmarkkinoilla aseena saadakseen tunnustuksen ainakin osalle miehittämistään alueista, Zelenskyi sanoi.

Hän sanoi Venäjän käyttävän myös ydinenergiaa aseena ja tehneen miehittämästään Zaporizhzhjan ydinvoimalasta Ukrainassa ”likaisen pommin”.

Zelenskyi myös syytti Venäjän syyllistyneen kansanmurhaan kidnappaamalla ukrainalaisia lapsia miehittämiltään alueilta Venäjälle.

– Noita lapsia opetetaan Venäjällä vihaamaan Ukrainaa, ja kaikki yhteydet heidän perheisiinsä katkaistaan. Tämä on selvästi kansanmurha.

Zelenskyi piti puheensa paikan päällä New Yorkissa. Viime vuonna hän puhui videoyhteyden kautta.

Anssi Rulamo