Zelenskyi yrittää taivutella aidallaistujia Ukrainan puolelle YK:ssa

0
YK:n yleiskokouksen korkean tason viikko käynnistyi eilen. Kuva viime vuoden syyskuun kokouksesta. LEHTIKUVA/AFP
YK:n yleiskokouksen korkean tason viikko käynnistyi eilen. Kuva viime vuoden syyskuun kokouksesta. LEHTIKUVA/AFP

YK:n yleiskokouksen avajaisissa alkavat tänään valtionjohtajien puheenvuorot. Ohjelmassa on tiistaina 36 maan kansalliset puheenvuorot, ja yleiskokoukselle puhuvat New Yorkissa tänään muun muassa Yhdysvaltain presidentti Joe Biden ja Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi.

Ääneen pääsevät myös muun muassa Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan ja Egyptin presidentti Abdel Fattah al-Sisi.

Zelenskyin puheeseen kohdistuu erityistä mielenkiintoa, sillä Venäjän hyökkäykseltä puolustautuvan maan presidentti puhuu yleiskokoukselle paikan päällä New Yorkissa. Vuosi sitten Zelenskyi piti puheensa erityisluvalla videoyhteyden välityksellä.

Zelenskyillä on ohjelmassa myös useita kahdenvälisiä tapaamisia valtionjohtajien kanssa. Hänen tavoitteenaan on taivutella Ukrainan puolelle etenkin globaalin etelän maita, joista monet ovat välttäneet ottamasta voimakkaasti kantaa Venäjän hyökkäyssotaan.

Valtionjohtajien puheenvuorot jatkuvat ensi tiistaihin asti. Suomen puheenvuoron pitää presidentti Sauli Niinistö huomenna keskiviikkona.

YK:n yleiskokouksen korkean tason viikko käynnistyi eilen YK:n pääsihteerin Antonio Guterresin isännöimällä kestävän kehityksen huippukokouksella.

YK:n yleiskokouksen teemana tänä vuonna on luottamuksen uudelleenrakentaminen, maailmanlaajuisen solidaarisuuden elvyttäminen sekä Agenda 2030:n ja sen kestävän kehityksen tavoitteiden vauhdittaminen.

—–

Lähteinä YK ja Politico.

Subscribe
Huomio
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments