Elokuvateatteri Bio-Salon yrittäjä olisi ollut kiinnostunut ostamaan Lumon liiketoiminnan, mutta Lumo oli kaupan vain Cinemahouselle

2
Jari Mäkilä kertoo kasvaneensa elokuvateattereiden konehuoneissa. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Elokuvateatteri Lumon myynti kaarinalaiselle Cinemahouse Oy:lle askarruttaa Bio-Salon yrittäjä Jari Mäkilää.

Mäkilä on vuosia sitten vetänyt Salossa kahta leffateatteria, Bio-Saloa ja Bio-Jännää. Hän olisi ollut kiinnostunut uudesta mahdollisuudesta kahden teatterin hallinnointiin.

– Se olisi auttanut teattereiden ohjelmistojen yhteensovittamisessa huomattavasti.

Siksi Mäkilää harmittaakin, ettei hänelle tarjottu mahdollisuutta ostaa Lumon liiketoimintaa.

– Jos hinta olisi ollut kohtuullinen, olisin varmasti ollut kiinnostunut kaupanteosta.

Lumon johtaja Minna Matila myöntää harkinneensa myyntiä Jari Mäkilälle.

Ongelmana oli kuitenkin aika.

– Halusin tehdä kaupat nopeasti, ja olin vakuuttunut Cinemahousen kiinnostuksesta laajentaa toimintaansa.

Cinemahouse omistaa jo ennestään Kino Piispanristin Kaarinan Piispanristillä, Kino Laitilan Laitilassa sekä Kino Dianan Turun keskustassa.

Minna Matila otti suoraan yhteyttä Cinemahousen yrittäjiin. Arkistokuva: SSS/Minna Määttänen

Lisäksi Matilaa askarrutti hieman Bio-Salon ja Lumon välinen kilpailutilanne.

Teatterit ovat tehneet keskenään yhteistyötä ohjelmistojen sovittamisessa, mutta ne ovat silti kilpailleet asiakkaista kymmenen vuoden ajan.

– Olen rakentanut niin kauan Lumon toimintaa, että olisi tuntunut vähän erikoiselta luovuttaa se valmiina pakettina kilpailijalle.

– Mielestäni kahden eri yrityksen välinen kilpailutilanne on positiivinen asia. Se tuo uudenlaisia innovaatioita mukanaan, kuten anniskeluoikeudet Lumoon.

Koska kaupat on jo lyöty lukkoon, Jari Mäkilä suuntaa uteliaan katseen uuteen kilpailijaansa.

Cinemahousen yrittäjät Henry Erkkilä ja Antti Juntunen ovat hänelle ennestään varsin tuttuja. Kuten Lumon teatteri, myös Bio-Salo ostaa leffaherkkunsa Erkkilän ja Juntusen toiselta yritykseltä, Nordic Snacks Oy:ltä.

– Näin varmasti teen jatkossakin, Mäkilä toteaa.

Mäkilän käsitys yrittäjäkaksikosta on säännöllisen kaupanteon perusteella positiivinen. Myönteinen ajatus vahvistui, kun Lumon myyntipaperit oli allekirjoitettu.

– Uudet yrittäjät soittivat minulle asiasta ennen lehdistötiedotetta. Minusta se oli reilusti tehty, Mäkilä kehuu.

– Olen myös onnellinen siitä, että kansainvälisen ketjun sijaan Lumon osti kotimainen perheyritys. Minä toivotan yrittäjät tervetulleiksi Saloon.

Koska Matilalla ja Mäkilällä on ollut keskenään hyvää yhteistyötä ohjelmistojen suunnittelussa, Mäkilä toivoo sen jatkuvan Cinemahousen yrittäjien kanssa.

– Salo on pienehkö kaupunki. Jos emme lainkaan sovita elokuvien esitysaikoja yhteen, kilpailemme samoista katsojista samaan kellonaikaan.

Lumon tulevista anniskeluoikeuksista Mäkilä ei ole huolissaan.

– Toistaiseksi en aio hakea anniskeluoikeuksia. Mutta menen sen mukaan, mitä yleisö tahtoo.

Sen sijaan Mäkilällä on ollut yhteistyötä läheisten ravintoloiden kanssa. Esimerkiksi Maran Baari antaa leffalippua vastaan alennusta hanajuomasta.

– Näen asian niin, että kaveriporukan on mukava lähteä leffasta lasillisille. Leffateatterissa alkoholia ei välttämättä tarvita, mutta yksityisissä yritystilaisuuksissa sille olisi paikkansa.

Lumon anniskeluoikeudet mietityttävät Mäkilää lähinnä teattereiden kohdeyleisöjen osalta.

– Lumo on profiloitunut enemmän lapsiperheiden teatteriksi, me sen sijaan varttuneemmalle väestölle. Anniskeluoikeudet saattavat muuttaa tilanteen toisenlaiseksi.

Jari Mäkilä on kiinnostunut kehittämään Bio-Salon toimintaa entisestään tulevaisuudessa. Viimeisin teatterin näkyvä uudistus on pienen salin avaaminen entiseen liiketilaan. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Salon Seudun Sanomien tiistaina ilmestyneessä jutussa Henry Erkkilä kertoi Cinemahousen kasvattavan Lumon aulatilaa, rakentavan uuden salin, laajentavan aukioloaikoja ja järjestävän stand up- ja oopperailtoja.

Jari Mäkilä pohdiskelee etenkin stand up- ja oopperailtojen tarpeellisuutta.

– Meillä on ollut Bio-Salossa Salon kaupungin kulttuuritoimen kanssa yhteistyössä järjestettyjä oopperailtoja, ja niiden katsojakunta on pieni.

– Elokuvayrittäjien pitää muistaa kulttuuritalot ja teatterit, jotka tekevät pääasiallisesti näitä näytöksiä.

Oma teatteri oli unelmien täyttymys

Lumon myynnin julkitulon kanssa samanaikaisesti Bio-Salo viettää 85-vuotissyntymäpäiväänsä.

Bio-Salo on toiminut yhtäjaksoisesti vuodesta 1938 lähtien. Aloittaessaan se oli Salon neljästä elokuvateatterista suurin.

Bio-Salo on pitkällä taipaleellaan ehtinyt nähdä useamman yrittäjän, television läpimurron, videovuokraamotoiminnan, kotiin hankitut videonauhurit ja suoratoistopalvelut.

Mullistuksista huolimatta teatteri seisoo edelleen vakaasti Helsingintien kulmassa.

Jari Mäkilä kasvoi koko lapsuutensa elokuvateattereiden konehuoneissa. Hänen isänsä ja isoisänsä työskentelivät koneenkäyttäjinä.

Vuonna 2005 Mäkilä toteutti suurimman haaveensa ja ryhtyi Bio-Salon vetäjäksi.

– Muistan vieläkin, kun hämmästelin teatterin ostoa isälleni. En voinut uskoa, että minulla oikeasti oli oma elokuvateatteri.

Lapsenomainen into elokuvateattereihin on vieläkin Mäkilällä tallella.

Juhlavuoden kunniaksi yrittäjä on pistänyt pystyyn ulkoilmanäytöksen Salon torilla, esittänyt klassikkoelokuvia sekä järjestänyt asiakaskilpailuja.

– Elokuvateatteri on koko elämäni. Olen onnekas saadessani työskennellä alalla.

Jari Mäkilä omistaa Bio-Salon lisäksi Bio-Staran Paimiossa. Teatterit työllistävät osa-aikaisesti yhteensä kahdeksan henkilöä.

2 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Jaakko Lind
4 kuukautta sitten

Uutisen hienoin asia oli lukea Bio Salon täyttävän 85 vuotta tänä vuonna. Olisipa hienoa nähdä noin niin kuin nimen puolesta teatterissa esitettävän Giuseppe Tornatoren ”Cinema paradiso”.

Lasse Reunanen / Salo
4 kuukautta sitten

Bio-Salossa ollut usein myös ilmaisnäytöksiä, jotka hyviä maksullisten näytösten ohella olleet. Vanhin elokuvateatterimuistoni liittyy myös Bio-Saloon: Yli 50 vuotta sitten Salon koululaisille järjestettiin ilmaisnäytöksiä mm. seurakunnan taholta. Kerran oli myös ilmaisnäytös Bio-Salossa Tarzan elokuvaan. Näytökseen oli jaettu ennakkoon liput ja veljeni sekä muutama muu kerrostalostamme olivat liput saaneet. Sanoivat, että pääsisin ehkä myös ilman lippuakin. Jouduin kuitenkin odottamaan ulkona pääoven edessä heitä. En tiennyt, että poistuminen oli takaovesta. Muut olivat jo poistuneet kun muutama koulutyttö käveli läheltäni, joilta kysyin poistuneista. En pienenä oikein osannut paluureittiäkään, joten tytöt saattoivat minut kotimatkalleni.