EM-pronssimitalisti Tuomas Heikkilä juoksi karkuun ankkuriosuudella – Helsingin Suunnistajat juhli Halikko-viestin voittoa Märynummella

0
Helsingin Suunnistajien ankkuria Tuomas Heikkilää heitettiin ilmoille voittoisan Halikko-viestin päätteeksi. Kuva: Seppo Väli-Klemelä

Suunnistuksen Halikko-viesti on erinomainen mittari etsittäessä tasoltaan parasta seurajoukkuetta. 15-osuuksiseen viestiin mahtuu niin junioreille kuin veteraaneille varattuja osuuksia, naisten osuuksia ja myös kaikille avoin osuus.

Tuo kaikille avoin osuus on kilpailun ratkaiseva ankkuriosuus ja tälläkin kerralla Halikko-viestin voitto Märynummella ratkesi huippusuunnistajien taisteluun päätösosuudella.

Kenellekään ei ollut yllätys, että kilpailun voitosta taistelivat Helsingin Suunnistajat ja Tampereen Pyrintö, kaikilla mittareilla mitattuna Suomen ehdottomasti kaksi vahvinta suunnistusseuraa.

Seitsemän kilometrin ankkuriosuus tarjosi kuitenkin äärimmäisen jännittävän ratkaisun kilpailulle. Sitä alusti edeltävä naisten osuus, jolle Helsingin Evely Kaasiku lähti 1.04 ennen Tampereen Venla Harjua.

Vaikka Kaasiku onkin keskimatkan EM-hopeamitalisti viime vuodelta, kaikki uskoivat, että kolminkertainen MM-mitalisti Harju pyyhkii Kaasikulla Märyn kallioita ja johdattaa Tampereen Pyrinnön voittoon, kuten oli tapahtunut kolmena edellisenäkin vuonna.

Mutta väliajat metsästä kertoivat vallan toista. Kaasiku lisäsi eroa alkurasteilla ja kisakeskuksen screenillä hänen menonsa näytti nopealta ja virheettömältä. Loppuosuudella Harjun paremmat reitinvalinnat kuitenkin toivat hänet lähemmäksi, ja kun Kaasiku oli epävarma kolmanneksi viimeisellä rastilla, Pyrintö ehti vaihtoon kuusi sekuntia ennen helsinkiläisiä.

Ankkuriosuudelle lähti kärjessä tänä vuonna kansalliseen kärkijoukkoon noussut ja tuore yösuunnistuksen Suomen mestari Mikko Eerola ja takaa-ajaksi sprintissä EM-pronssia napannut Tuomas Heikkilä. Ykkösrastille Heikkilä teki pahan virheen seuratessaan Eerolaa tämän rastille ja oman hajontarastin koppaaminen vei ylimääräisen minuutin.

Taas kisakeskuksessa ajateltiin, että nyt Helsinki on lyöty. Mutta mitä vielä, sprinttisuunnistaja Heikkilä kuroi eron vääjäämättä umpeen ja kun Eerola teki edessä pienen virheen, Heikkilä kiri maaliin 28 sekunnin etumatkalla.

– Ei vaan ollut jalkaa seurata, Eerola tunnusti.

Eikä mikään ihme, sillä Heikkilä juoksi elokuussa ratavitosen aikaan 14.07.

– Olen tehnyt paljon töitä juoksuvauhtini eteen ja kun näin Mikon kaartavan liikaa vasemmalle, minulla oli varma olo lähteä kiristämään vauhtia, sanoi Heikkilä.

Heikkilä on aiemmin kertonut keskittyvänsä menestymään sprinttisuunnistuksessa ja pyrkivänsä olemaan seuralle apuna viestikilpailuissa.

Voittotaistelun takana Suunta Jyväskylä yllätti kolmannella sijallaan. Jo viime vuoden seitsemäs sija oli seuran paras ja nyt tulos parani merkittävästi. Jyväskylällä on paljon hyviä juniorisuunnistajia ja Halikko-viestin tapaisessa kilpailussa tämä tulee voimavarana esiin.

Paimion Rasti nousi kahdella viimeisellä osuudella Milja Väätäjän ja Topias Arolan vahvoilla juoksuilla neljänneksi. PR johtaa maratontilastoa, jossa pisteitä saavat kymmenen parhaan joukkoon sijoittuneet. Paimiolla on neljä voittoa ja nyt niukka piste-ero toisena olevaan kirkkonummelaiseen Lynxiin kasvoi tienatuilla seitsemällä pisteellä, kun Lynx jäi niukasti kymppisakin ulkopuolelle.

Lasten Halikko-juoksussa voitto meni Suunta Jyväskylän Nuutti Hietalalle, Lynxin Otso Vilhunen jäi neljä sekuntia. Nopein tyttö oli lohjalaisen Hiidenkiertäjien Lotta Nikkinen, Angelniemen Oona Andelmaa ja Aada Tapiola ottivat palkintopallin reunapaikat.

Halikko-viesti on myös kuntotapahtuma, nyt kuntosarjan joukkueita oli jo enemmän kuin kilpasarjalaisia (54–48). Kuntosarjassa voi myös juhlia ja näin teki Muurlan Vihuri, jolle Halikko-viesti oli osa seuran 100-vuotisjuhlia. Angelniemen Ankkuri onnitteli antamalla joukkueen rintanumeroksi 100.

Kirjoittaja: Seppo Väli-Klemelä