Hallintohimmeli joutuu testiin – Nyt mitataan valtuutettujen kantti

0
Varhan valtuuston on pakko hyväksyä tosiasia, että ilman palveluverkon karsintaa talouden lukuja ei ole mahdollista saada tasapainoon. Kuva: Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Varsinais-Suomen aluevaltuutetut ovat suorastaan liikuttavan yksimielisiä siitä, mistä terveydenhuollon säästöjä pitää etsiä. TS-Yhtymän lehtien toteuttamassa kyselyssä neljä viidestä valtuutetusta halusi vähentää vuokra- ja ostotyövoiman käyttöä (SSS 17.10.). Vasta toiseksi suosituimmaksi leikkauskohteeksi nousi se helpoin ratkaisu: joku muu kohde.

Keikkalääkärien suuret liksat ovat olleet tapetilla viime aikoina. On ilman muuta selvää, että vuokratyövoiman käyttö tulee omaa väkeä kalliimmaksi. Välittäjä ottaa tietenkin oman siivunsa välistä.

Kaiken lisäksi terveydenhuoltoalalla vallitsee tällä hetkellä myyjän markkinat. Etenkin lääkäri voi melko vapaasti valita missä, millä hinnalla ja kuinka paljon töitä vaivautuu tekemään.

Valitettavasti ostotyön vähentämisellä ei saavuteta lähellekään riittäviä säästöjä. Kuten Salkkarin jutussa todettiin, ostopalvelujen vähentämisellä voisi niistää parhaimmillaan noin 60 miljoonan euroa. Säästötarve on yli kaksi kertaa suurempi.

Vaikka juustohöylää miten kääntelisi, Varha ei pääse pakoon sitä tosiasiaa, että palveluverkkoa on pakko karsia. Tämäkään ei yksin riitä, mutta ilman toimipaikkojen sulkemisia säästötehtävä on mahdoton.

Siksi on mielenkiintoista, että kyselyn perusteella vain joka viides aluepoliitikko on valmis supistamaan palveluverkkoa. Jos ei oteta huomioon kristillisten kahta vastaajaa, yhdessäkään puolueessa ei löydy enemmistön tukea terveysasemien sulkemiselle. Päin vastoin, useimmat puolueet eivät hyväksy moista lainkaan.

Varhan palveluverkkoselvitystä odotellaan parhaillaan kuumeisesti ja kyselyn tulos kertoo, miksi sen julkistamisen kanssa ei ole pidetty kiirettä.

Kyse on oikeastaan testistä, jossa mitataan koko hyvinvointialue-nimisen hallintohimmelin onnistuminen.

Aluehallinnot piti perustaa suurelta osin siksi, että tarvittiin riittävän suuret hartiat järjestämään terveyspalvelut järkevällä tavalla. Kunnissa tätä rohkeutta palvelupisteiden yhdistämiseen ei ollut.

Nyt näyttää pahasti siltä, että taakka painaa myös isommat hartiat lysyyn. Jos aluevaltuutetut eivät pysty sopimaan toimipisteiden lakkauttamisista järkevällä tavalla, he epäonnistuvat juuri siinä tehtävässä, jota varten heidät valtuustoon istutettiin.

On väistämätöntä, että terveysasemia karsiessa osa alueista kärsii enemmän kuin toiset. Valtuuston työtä onkin varmistaa, että mikään seutu ei kärsi kohtuuttomasti. Jos valtuustosta ei löydy vastuunkantajia, lopulta kaikki häviävät.