Historiallinen äänestys Yhdysvalloissa, edustajainhuoneen puhemies Kevin McCarthy joutui omiensa kaatamaksi

0
Republikaanipoliitikko Kevin McCarthy äänestystuloksen ratkettua. LEHTIKUVA/AFP
Republikaanipoliitikko Kevin McCarthy äänestystuloksen ratkettua. LEHTIKUVA/AFP

Yhdysvalloissa edustajainhuoneen republikaanipoliitikko Kevin McCarthy on äänestetty pois puhemiehen paikalta.

Tapaus on historiallinen, sillä kyseessä on ensimmäinen kerta edustajainhuoneen 234-vuotisen historian aikana, kun puhemies pakotetaan jättämään tehtävänsä.

Täpärässä äänestyksessä 216 edustajaa äänesti McCarthyn erottamisen puolesta ja 210 erottamista vastaan. Puhemiehen kaatamista kannatti demokraattien lisäksi kahdeksan republikaania.

McCarthyn puoluetoveri, äärilaidan republikaaniedustaja Matt Gaetz teki maanantaina esityksen McCarthyn poistamiseksi puhemiehen paikalta. McCarthy sai viikonloppuna republikaanien radikaalisiiven vihat niskaansa, kun hän ajoi liittovaltion hallinnon sulun estäneen lakipaketin läpi demokraattien tuella.

– Syy siihen, miksi Kevin McCarthy kaatui tänään on siinä, ettei kukaan luota Kevin McCarthyyn, Gaetz sanoi äänestyksen jälkeen.

Gaetzin mukaan puhemies oli tehnyt lukuisia ristiriitaisia lupauksia, jotka johtivat tappioon äänestyksessä.

Vaikeuksia alusta lähtien

Kevin McCarthy valittiin edustajainhuoneen puheenjohtajaksi tammikuussa ennätyksellisen 15 äänestyskierroksen jälkeen. Hän joutui tuolloin tekemään myönnytyksiä oman puolueensa äärilaidalle saadakseen puhemiehen paikan. Yhtenä myönnytyksenä oli se, että jo yhden edustajan vaatimus riittää äänestykseen puhemiehen poistamisesta. Tämän päätöksen myötä McCarthy nyt joutuu jättämään paikkansa.

Tiistain tiukka äänestys kuitenkin osoitti, että McCarthy saattaisi halutessaan tulla valituksi puhemieheksi uudelleen, sillä hänellä on republikaanien enemmistön tuki. Ei kuitenkaan ole varmaa, haluaako hän palata enää menettämäänsä rooliin.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden kehotti edustajainhuonetta valitsemaan uuden puhemiehen nopealla aikataululla.

– Koska kansakuntamme edessä olevat kiireelliset haasteet eivät odota, hän toivoo, että edustajainhuone valitsee uuden puhemiehen nopeasti, totesi Valkoisen talon lehdistösihteeri Karine Jean-Pierre tiedotteessa tiistai-iltana paikallista aikaa.