Huumekuolemat eivät jätä Saloa rauhaan – nuori elämä päättyi junan alle

1
Ruiskuhuumeiden käyttäjät vaihtavat Salossa keskimäärin 150 veristä neulaa puhtaaseen joka päivä. Kuva: TS-arkisto/Jari Laurikko.

Otsikko poliisin tiedotteessa oli lyhyt: ”Tuntematon vainaja Salossa”. Hälytys oli tullut raideliikenneonnettomuudesta.

Kiskoille oli Halikossa menehtynyt nuori mies, joka tunnistettiin sittemmin vaatteista. Rikosta tapaukseen ei liittynyt.

Vainaja oli salolaisen Olga Hellströmin poika. 24-vuotiaan nuorukaisen kuolema luokiteltiin tapaturmaksi, johon huumausaineet olivat vaikuttaneet.

– Hänen elimistössään oli kahtatoista eri kemikaalia, joista neljä oli erilaisia tutkimuskemikaaleja, Hellström kertoo.

Tapauksesta on nyt puolitoista vuotta. Huumeiden takia on sen jälkeen menehtynyt jälleen useita salolaisia. Junaliikenne rantaradalla seisahtui viimeksi heinäkuussa.

Salon Seudun Sanomat pyysi Tilastokeskukselta tiedot huumekuolemista Salossa. Luvut perustuvat vainajan kotipaikkaan. Tilaston mukaan huumeisiin on vuosina 2012–2021 kuollut kahdeksantoista salolaista.

– Todellisuudessa luvut ovat paljon hurjempia, päihde- ja kriminaalityön diakoni Heidi Matinlassi huomauttaa.

Matinlassi on työskennellyt huumeidenkäyttäjien kanssa Salossa jo 25 vuotta – siitä asti, kun tappavaan heroiiniin kuoli seitsemän salolaista vuosituhannen alussa.

Tilastokeskus laskee huumekuolemaksi vain suoraan huumausaineista johtuvat kuolemat: yliannostukset, pitkäaikaiskäytön sekä huumeilla tehdyt itsemurhat. Luokittelu perustuu Euroopan huumausaineiden seurantakeskuksen määritelmään.

Tilasto ei kerro kuolemista, joihin huumeet ovat myötävaikuttaneet. Niitä ovat esimerkiksi onnettomuudet, henkirikokset, sairaudet ja muut kuin huumeilla tehdyt itsemurhat.

– Näin hänet viikkoa ennen, ja hän oli tosi hyvällä tuulella. Kaikki vaikutti olevan hyvin, ja siitä viikon päästä hän päätti päivänsä, Olga Hellström kuvailee yhtä kuolemaa Salossa tänä kesänä.

Menehtyneen naisen tunteneet epäilevät hänen ottaneen muuntohuumeita, jotka aiheuttavat vainoharhoja ja itsetuhoisuutta.

Suomessa huumeisiin kuolevan keski-ikä on noin 34 vuotta. Muualla Euroopassa samasta syystä kuollaan keskimäärin kymmenen vuotta vanhempina. Nuoria kuolee Suomessa huumeisiin jo paljon enemmän kuin liikenteessä.

– Olin ihan loppu ja valmis tekemään mitä vain, Olga Hellström kertoi Salon Seudun Sanomissa kolme vuotta sitten.

Hellström piikitti amfetamiinia, Subutexia ja ekstaasia parikymmentä vuotta. Hän yritti tappaa itsensä neljä kertaa. Huumekavereita kuoli vierestä. Lapset otettiin huostaan. Likaisista neuloista tarttui C-hepatiitti. ”Äidin raastava tie irti huumeista”, SSS otsikoi.

Nyt Hellström työskentelee ohjaajana nuorten työpajassa Paimiossa ja käy puhumassa yläkouluissa huumeista. Hän haluaa suorittaa ammattitutkinnon ja tehdä työtä päihde- ja mielenterveysongelmaisten nuorten kanssa.

– Elän ihan tavallista ekaluokkalaisen äidin arkea.

Oman aikuisen pojan kuolema huumeisiin on kouraissut syvältä.

THL:n erityisasiantuntija Sanna Röngän mukaan huumeiden suoraan aiheuttamat kuolemat ovat vain kolmasosa huumeisiin liittyvästä kuolleisuudesta. Salossa tämä tarkoittaisi, että huumeisiin on kuollut yli viisikymmentä ihmistä kymmenessä vuodessa.

– Turhia kuolemia, Matinlassi sanoo.

Salon seurakunta ja A-klinikan terveysneuvontapiste järjestävät huumeisiin kuolleiden muistotilaisuuden Salon kirkossa 7. marraskuuta. Tilaisuuksia on järjestetty jo pitkään pyhäinpäivän aikaan eri puolilla Suomea.

Salossa muistotilaisuus kirkossa on ensimmäinen. Parikymmentä vuotta sitten Salossa sytytettiin huumeisin kuolleiden muistolle kynttilöitä torilla.

Hiv vaanii huumeidenkäyttäjiä

Salolaisen huumemaailman yhteydet pääkaupunkiseudulle lisäävät riskiä hi-viruksen kulkeutumiselle Saloon. Hiv-tartunnat ovat levinneet Helsingissä epidemian lailla suonensisäisiä huumeita käyttävien keskuudessa.

– Helsinki ei ole kaukana. Tarvitaan vain yksi, joka tuo sen tänne, ja sitten porukka, joka riittävän päihtyneenä käyttää samoja neuloja ja ruiskuja, sairaanhoitaja Sanna Häkkilä Salon A-klinikalta varoittaa.

Salossa huumeidenkäyttäjät vaihtavat keskimäärin 150 veristä neulaa puhtaaseen joka päivä. Lisäksi salolaisia käy vaihtamassa värkkejä Turussa. Tästä huolimatta suonensisäisten huumeiden käyttäjiä sairastuu likaisista neuloista C-hepatiittiin.

– Toivottavasti saamme testauksen tänne pikaisesti, Sanna Häkkilä sanoo.

Hän haluaa aloittaa anonyymit testaukset A-klinikan terveysneuvontapisteessä Turuntiellä. Huumeidenkäyttäjät vieroksuvat testaamista terveyskeskuksessa, jossa on kerrottava oma nimi. Salolaisia käy testeissä terveysneuvontapiste Millissä Turussa.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Tavis torilta
4 kuukautta sitten

Havahduttava, mutta vanha uutinen,joka voi olla totisinta totta vuoden kahdensisällä, kun samalla uutisoitiin piireihin palautuvan uusia huumaavia aineita.