Kaksi viikkoa jatkunut kurpitsahulina on päättynyt.

– Väsyttää, summaa yrittäjä Esa Rannikko.

Vielä jaksaa mies kuitenkin heilua kurpitsapuiston purkuhommien johdossa. Puisto tyhjenee, mutta kurpitsalyhtyjen myynti jatkuu edelleen.

– Jatkoilla voi vielä tapahtua positiivisia asioita sen suhteen, miten kokonaisuus menee, sanoo Rannikko.

Kurpitsaviikkojen aikana Esa Rannikko pääsi nukkumaan vasta aamuisin. Unet jäivät vähiin. Kuva: SSS/Marko Mattila

Kurpitsaviikot järjestettiin tänä vuonna suurempana kuin koskaan aiemmin.

Rannikon Puutarha laajensi kurpitsapuiston aluetta, kaupunki laittoi enemmän rahaa järjestelyihin, ja yhä useampi yritys panosti lisää tapahtumaan.

Esa Rannikko sanoo, että tapahtuma sai myös uuden kävijäennätyksen.

– Käyntikertojen määrä on paljon yli 200 000, en tiedä nouseeko jo 300 000:een.

Näin moni yksittäinen henkilö ei kuitenkaan vieraillut puistossa, koska moni kävi paikalla monta kertaa.

– Yksikin tamperelainen nainen sanoi käyneensä tänä vuonna kolme kertaa. Moni turkulainen kävi myös monta kertaa, päivällä ja illalla.

Rannikon väki teki joka ilta kurpitsapuistossa gallupin. Mielenkiinnon kohteena oli se, mistä ihmiset tulivat. Kolmen kärki oli pienin poikkeuksin illasta toiseen sama: Turku, Helsinki, Espoo.

– Turku oli joka ilta ykkönen, mutta asukaslukuun nähden Parainen oli varmasti aktiivisin. Se nousi esiin joka päivä ja oli kärkikympissä, vaikka asukkaita on aika vähän.

– Totta kai meillä käy paljon myös salolaisia, mutta suurin osa on ulkopaikkakuntalaisia.

Perttelissä asuvat Joel ja Elina Lehtovirta kävivät kurpitsapuistossa lastensa Hennin, 7 kuukautta (isän sylissä) ja Hilman, 2 vuotta, kanssa. Vierailu kurpitsapuistossa kuuluu perheen perinteisiin. Kuva: SSS-arkisto/Kirsi-Maarit Venetpalo

Päivistä vilkkain oli viime lauantai, puiston toiseksi viimeinen aukiolopäivä.

– Silloin kävi 35 000–40 000 kävijää, arvioi Rannikko.

Lauantain kävijämäärä oli niin massiivinen, että kurpitsapuiston ja koko lähitienoon kantokyky oli koetuksella ruuhkaisimpien iltatuntien aikana. Autoletkat ja väärin pysäköidyt ajoneuvot nostivat tunteet pintaan.

Esa Rannikko kertoo saaneensa väkevää palautetta tilanteesta.

– Ihmiset tulivat linjoja pitkin, oli sokka irti. Se meni minullakin tunteisiin, ja väsyneenä tuntui varmasti pahemmalta kuin olisi pitänyt. Meidän pitää miettiä, miten toimimme jatkossa, ettei naapurusto koe vääryyttä.

Kurpitsapuistossa oli paljon väkeä ilta toisensa jälkeen. Kuva: SSS/Vesa Käiväräinen

Kuluja ja tuottoja Rannikko ei ole vielä ehtinyt summata.

Se on jo selvä, että molempia kertyi paljon. Volyymit olivat valtavia.

Jotain kertoo esimerkiksi kurpitsapuiston kahvilan leivonnaisiin käytettyjen kananmunien määrä. Se oli viime vuonna 2 500 ja nyt 4 500.

Kurpitsamakkaraa tehtiin 4 800 kiloa, mikä sekin on tuplamäärä viime vuoteen verrattuna.

Pieniä kurpitsoja myytiin kymmeniä tuhansia, ja ne loppuivat jo ennen viimeistä viikonloppua.

– Kauppa kävi hyvin. Puhutaan satojen tuhansien eurojen liikevaihdosta. Sitä en vielä tiedä, päästiinkö nollille. Kustannuksetkin olivat kohdillaan.

Kurpitsapuistoon ei ole pääsymaksua, joten kävijämäärästä ei voi suoraan päätellä tuottoja.

– Tosi paljon käy porukkaa, joka ei jätä latin latia. Se on myös ok, se on osa tätä.

Rannikon Puutarha myi kymmeniä tuhansia kurpitsoja tapahtuman aikana. Kuva: SSS/Marko Mattila

Kurpitsaviikkojen taloudelliset vaikutukset näkyivät monen yrityksen kassassa.

Esimerkiksi Rikalan krouvin yrittäjä Eija Halkilahti sekä Design hillin yrittäjä Anu Pelander olivat mielissään ilmiön tuomasta asiakasmäärästä.

– Viikonloppuisin varsinkin on ollut kuin villin lännen meininkiä ja joutunut monille sanomaan ei-oota, kommentoi Halkilahti SSS:n haastattelussa muutamaa päivää ennen tapahtuman päättymistä.

– Porukka jättää tänne eri paikkoihin, kauppoihin, huoltoasemille, erikoisliikkeisiin kaikkinensa miljoonia euroja, arvioi Rannikko.

Hänenkin tuntumansa on, että etenkin ravintolapalveluissa kysyntää olisi edelleen tarjontaa enemmän.

– Monet ajavat puistoon pari tuntia. Siinä voi tulla iso nälkä kanssa, eikä kaikille riitä kurpitsamakkara. Parempia ravintolapalveluita kaivattiin kyllä ja sitä, että keittiöt olisivat pidempään auki.

Rannikon Puutarhan väki oli maanantaina kurpitsapuiston purkuhommissa. Kuva: SSS/Marko Mattila

Kun Kurpitsaviikot tulevat jälleen ensi vuonna, Rannikko toivoo yhä useamman yrityksen pohtivan tarjontaansa.

– Taloudellisessa hyödyntämisessä on vielä parannettavaa, mutta kyllähän tähän hommaan nyt jo uskoo huomattavan paljon enemmän porukkaa kuin alkuvuosina. Silloin ei oikein kukaan uskonut.

Rannikko kertoo saaneensa kiitteleviä viestejä muilta yrittäjiltä.

– Se lämmittää mieltä, että tekemisellä on merkitystä. Saadaan meidän talousalueelle vaikutusta.

39 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Vai pitäisi ymmärtää
3 kuukautta sitten

Kurpitsatapahtuman liikennejärjestelyt täytyy saada kuntoon ja tai sitten yksinkertaisesti kieltää koko tapahtuma, mikä on olisi todella harmi.
Tapahtuma on tervetullut ja todella toivottava koska se tuo Saloon merkittävästi ihmisiä.
Liikennejärjestelyt ovat aivan epäonnistuneet tukitaan kulkuväylät, ajetaan ihmisten pihoille, käytetään autoja tyhjäkäynneillä jolloin pakokaasun haju leviää asuntoihin. Pahin ongelma on kun pysäköidään toisia pussiin eikä sieltä pääse pois millään.
Poliisi voisi myös ryhdistäytyä ja sakottaa pelastustielle esteeksi pysäköidyt ajoneuvot. Isommissa kaupungeissahan tälläiset lähtee hinausauton koukussa kaupunkien varikoille ja lunastaessa joudut maksamaan hinauskulun, sakon ja säilytysmaksun.

Keijo K
3 kuukautta sitten

Prisman ja Retail parkin parkkipaikoilla on tilaa mutta autoilijoiden kunto on niin heikko etteivät jaksa sieltä kävellä. Onko ihmisten kehon kunto niin huono vaiko pään, ettei viitsi kävellä kilometriä vaan parkkeeraa vaikka toisen päälle?? Ei järjestäjä ole vastuussa ihmisten tyhmyydestä ja laiskuudesta.

Lähellä asuva
3 kuukautta sitten
Reply to  Keijo K

Prisman pihalta tuli non-stop bussi viikonloppuisin, mut pysäkillä oli tosi vähän ihmisiä. Eli oli vaan päästävä omalla autolla lähelle. Mut onneksi nyt oli hyvä liikenteenohjaus, turvallisuus parani viime vuosiin nähden. Mutta jos koko Halikon kirkonkylä on niin täynnä autoja, ettei pääse kauppaan tai R-kioskiin hakemaan pakettilähetystä, niin joku on pielessä. Mitä jos joku saa vaikkapa torin varren kerrostaloissa sairaskohtauksen? Miten hälytysajoneuvo olisi päässyt sinne, kun molemmat kaistat tukossa ja autoja melkein Märyyn asti ja Saloonkin päin. Hyvä on tapahtuma, mutta olen sanonut alusta asti että on väärässä paikassa. Ja ei kai tuo tapahtuma enää ole paikasta kiinni? Itse en lähtis… Lue lisää »

keijo k
3 kuukautta sitten

Monienkin mielestä, paikka on väärä ja koko tapahtuma turha. Nyt on kyse Salon kauppaliikkeiden asiakasmäärän nostamisesta, hetkellisesti (kahden viikon ajan), ovat tyytyväisiä. Niitä tomppeleita jotka autoineen tukkivat, mitä mahdottomimmatkin kulkuväylät tosiaankin löytyy. Ongelman ydin on siinä että psykiatrista hoitoa on vaikea saada, narsistit ja itsekkäät, tuskin tuntevat tarvitsevansakaan. On väliin hyvä syrjähdellä varsinaisesta aiheesta ja saada (ehkä) ihmiset ajattelemaan tekemisiään.

Kurpitsa
3 kuukautta sitten
Reply to  Keijo K

Yhteystyö Vainion liikenteen kanssa voisi olla ratkaisu ongelmaan tai miksei jonkun muun bussiliikennettä tarjoavan yrityksen.

Hyvä lippupaketti-elämys diili hyvään hintaan Helsingistä ja Turusta yms. tuleville niin vältytään yksityisautoilun aiheuttamalta mieli pahalta.

Hiljaisuus on kultaa
3 kuukautta sitten

Kannatan kieltämistä. Olen muuttanut maalle rauhaan ja pakoon ihmisiä ja markkinamenoja ja yhtäkkiä ne tulevat perässä tänne.

MDI
3 kuukautta sitten

Tässä on vahva ehdokas vuoden salolaiseksi.

Änkyrä
3 kuukautta sitten
Reply to  MDI

Pitäisi varmuuden vuoksi kieltää matalalla kynnyksellä ja mieluusti ennakoiden ihan kaikki. Kuten kesätorit, Muurlan markkinat, Kiskon kiskojaiset, humpsisrallit ja Kosken Käärijäkohaukset. Uhkia, riskejä, huolimattomuutta ja ympäristöhäiriöiden torjumissuunnitelmien laatimisen laiminlyöntejä on ennakoimattomia määriä. Tällöin vältytään mielensä pahoittamiselta, mikä on vakavin juttu mikä voi sattua.

Mikseivät poliisi, lääninhallitus tai TVH tee mitään?

Tammisiltalainen
3 kuukautta sitten
Reply to  MDI

Minä ehdotan MDI:tä vuoden negatiivisimmaksi salolaiseksi (jos nyt Salossa asuu).

Mitä tulee Änkyrän ehdotukseen lääninhallituksesta tai TVH:sta, niin molemmat on kuopattu vuosikymmeniä sitten. Poliisit vaan istuu asemallaan munkkikahveilla. Pysäköinninvalvonta EVVK.

Tositarina 80-luvun lopulta. Matkapuhelimia suunnittelevalla oli tietysti kaikenlaista radiolaitteistoa. Kun poliisin radioliikenne vielä oli salaamatonta, niin usein kuuli, kun partio huuteli asemalle ”laittakaa kahvi tippumaan, ollaan tulossa”. Onneksi ainakaan pikkurosmoilla ei ollut sellaista radiolaitteistoa.

MDI
3 kuukautta sitten

Minulla on vähän eri käsitys ”negatiivisuudesta”, jos useammat haluaisivat kieltää tapahtuman kun ”Minun matkani piteni ja näillä bensanhinnoilla” tai ”Minun rauhani meni” mutta ilmeisesti nämä ovat niitä yltiöpositiivisia. Eli MinäMinä-asenne jyllää ja se taitaa näkyä sitten pysäköinnissäkin. Itse ajoin useamman kerran ohi päiväsaikaan ilman ongelmia, onko sinne pakko tunkea silloin kuin kaikki muutkin?

Pitäisikö Turuntie muuttaa yksisuuntaiseksi ja sallia pysäköinti/vinopysäköinti toisella kaistalla ja mainostaa bussipendelöintiä Prisman parkkikselta? Pellot eivät pysäköintiä kestä, ainakaan tänä vuonna mutta hieno tapahtuma kaikkiaan muuten vähän alakuloisessa Salossa.

Asuminen
3 kuukautta sitten
Reply to  MDI

Mainostin muuten työpaikalla tätä tapahtumaa ja sieltä MDI:n suunnalta tuli autolastillinen porukkaa. Rahaa jäi myös Halikon yrityksiin. Muinaispolulle eivät lasten kanssa päässeet, kun se olikin varauksen takana. Olivat tyytyväisiä tapahtumapäivään.

Allan
3 kuukautta sitten

Eihän ne kurpitsa juhlien ympäristöt mitään maaseutua ole.

Repa
3 kuukautta sitten

Kannattaisi varmaan muuttaa pois ja valittaa sitten siellä kun ei tapahdu mitään.

Nimby
3 kuukautta sitten
Reply to  Repa

Miksi pitäisi tapahtua mitään? Ei kaikki ole mitään tapahtumissa ramppaajia. Kyllä Salossa noita tapahtumia riittää, mutta haittaavatko ne näin monia? Kyllä tästä tapahtumasta kärsi kirkonkylä ja asemanseutu. Ja yleensä tapahtumat Salon seudulla kestää päivän tai viikonlopun, harva tapahtuma kestää pitkät kaksi viikkoa…Mut niinhän se on, niin kauan kun asia ei koske minua, olen toista mieltä, joten…Sama juttu tunnin junan kanssa, ne sitä haluaa, joita sen rakentaminen ei koske, ne valittaa joilta talo lähtee alta. Luulen että kurpitsaviikkojen puolustajat eivät alueella asu.

Repa
3 kuukautta sitten
Reply to  Nimby

Tapahtuma on taas tältä vuodelta ohi, voitte taas hengähtää ja rauhoittua. Jos mielestänne tapahtuman ympärillä on jotain lieveilmiöitä niin ne kannattaa tuoda rakentavasti esille joko yrittäjälle tai kaupungille ja yrittää keksiä niihin parannuksia ensi vuoden tapahtumaa ajatellen.

Urpo
3 kuukautta sitten

Millainen käsitys oikeasti tapahtumasta on olemassa eli paljonko mielipiteistä perustuu naapuruston haluun nähdä ongelmia, jolloin ne korostuvat keskusteluissa. Itsekin erilaisissa tapahtumissa talkoopohjalta järjestäjänä olleena tiedän, miten monimuotoista on ihmisten reagointi asioihin. Muilta on helppo vaatia, kun itsellä ei ole vastuuta ja täydellisyyttä harva meistä saavuttaa. Kurpitsatapahtumassa varmasti suuri osa fiilistä on se, että paikka ei ole liian loppuun saakka rakennettu massatapahtumia varten. Tällöin säilyy sen alkuperäistä ajatusta ikään kuin vahingossa syntyneestä ilmiöstä ja sen persoonallisuudesta. Toki jos autoja parkkeerataan väärin paikkoihin, valvontaa ja ohjausta kannattaa lisätä. Läpikulkijana en kokenut kertaakaan varsinaisia ongelmia, vaikka hetken jonossa madeltiinkin. Puutteita toki voisin luetella,… Lue lisää »

Kurpitsa Fani
3 kuukautta sitten

Hienoa Rannikko nähdään ensivuonna

Riitta
3 kuukautta sitten
Reply to  Kurpitsa Fani

Edelliseen viestiin liittyen, mahtava tapahtuma, ensi vuonna uudelleen!

Maija
3 kuukautta sitten

Hieno tapahtuma.
Peukutan jatkon puolesta.
Heijastimia jalankulkijat olisivat voineet käyttää enemmänkin. Ehkä jopa pukeutua värikkäästi, kun oli värikäs tapahtuma.

Tavis torilta
3 kuukautta sitten
Reply to  Maija

Samaa mieltä kuin Maija! Jatkoon – ensi vuoteen!!! Tungostahan se teettää maanteillä ym mutta vain 2 viikkoa. Ja olisiko Salossa avarampaa paikkaa, tuskinpa, kun lähietäisyyttä täytyy olla. Tänä vuonna hyvät kelit ja koulujen syyslomat saivat väkeä liikkeelle tavallista enemmän. Ymmärrän lähialueiden asukkaita, että häiriötä on, mutta monille kävijöille iso elämys.

Miten olisi.
3 kuukautta sitten

Sadonkorjuu tapahtuma voisi olla erillainen. Niin että siellä myytäisiin erillaisia vihanneksia,omenoita ja muita maatalouteen liittyviä jalostettuja tuotteita eikä pelkästään kurpitsoja.Miten olisi jos tapahtuma kesto olisi viikko ja tapahtupaikka Prisman ja Retailin paikoitusalue joku osa siitä.

Maija
3 kuukautta sitten
Reply to  Miten olisi.

Sadonkorjuun toripäivät voisi järjestää joku viikonloppu Salon ja liitoskuntien toreilla, kaikilla yhtä aikaa.
Näin ei keskustasta tarvitsisi lähteä autolla torille ja muissa taajamissa olisi mukavasti pöhinää myös.

Höh
3 kuukautta sitten

Ei siinä paljon jaksa ymmärtää kun oman omaisen kotihoito joutuu ilmoittamaan että nyt jää käymättä,kun liikenne ja pysäköintipaikat täynnä.

Vaihtoehtoja löytyy
3 kuukautta sitten

Helposti pääsi tänäkin vuonna Halikon ruuhkista eroon, kun keskitti asioinnin kurpitsatapahtuman ajaksi Salon keskustaan tai jopa Turkuun. Rannikon puutarhan tuotteet ovat olleet boikotissa pysyvästi jo siitä lähtien, kun kävi selväksi ettei yrittäjällä ole mitään mielenkiintoa järjestellä tapahtumaansa niin, ettei Halikon keskusta-alueen liikennettä sumputeta tahallisesti.

MDI
3 kuukautta sitten

Täällähän on näköjään toinenkin ehdokas vuoden salolaiseksi. Rannikko tuskin sumputtaa Halikon ”keskustan” (missä se on?) liikennettä vaan ne salolaisautoilijat, jotka tuulipuvuissaan katsovat liikennevaloissa vihreän jo palaessa vaihdekepin nupista missä se ykkönen on ja toki kävelläkään ei jakseta kun tuota painoakin on. Bussipendelöintikin oli järjestetty Prisman pysäkiltä mutta eihän ilmastoitu bussi pärjää -75 Corollalle.

Hienoa yritteliäisyyttä Rannikon puutarhalta tämä tapahtuma.

Urpo
3 kuukautta sitten
Reply to  MDI

Lehtitietojen mukaan Helsingistä ja Espoosta ylipainoiset kävijät tuulipuvuissaan vanhoine Corolloineen olivat.

MDI
3 kuukautta sitten
Reply to  Urpo

Osuiko ja upposiko? Vielä parit lahopökkelöt tielle poikittain, niin kyllä Salo pelastuu.

Urpo
3 kuukautta sitten
Reply to  MDI

Katujen tukkiminenkin on helsinkiläinen ilmiö. Vaikeuksia on ymmärtää tarvettasi mollata paikallisia keksimilläsi asioilla.

MDI
3 kuukautta sitten
Reply to  Urpo

Voi voi, ongelmahan Helsingissä ovat maalta tulleet, jotka ostavat Kalliosta niitä yksiöitä, sinnehän ei kukaan helsinkiläinen muuta. Mutta Salon ympyröissähän tämä nurkkakuntalaisuus on tapissa, niin Raivaajankadun maailmanperintökohteessa kuin liikennevalojen ajoituksessa, puupökkelöistä puhumattakaan.

Asuminen
3 kuukautta sitten
Reply to  MDI

Miksi on ongelma, että joku muuttaa jostain johonkin toiseen kaupunkiin yksiöön?
Minulla on työkavereina lappeenrantalaisia, turkulaisia, riiihimäkeläisiä, kouvolalaisia, ruskolaisia ym. Kaikki eivät kuitenkaan ole ehkä ihan maalta kotoisin, mutta monet ainakin ovat. Ja mistä kaikkialta ovatkaan, ja he asuvat Helsingissä. Monet ovat käsittääkseni muuttaneet aluksi johonkin pikku ”putkaan”.

MDI
3 kuukautta sitten
Reply to  Asuminen

Ei ole minullekaan ongelma mutta täällä on muutama kaikkitietävä kommentoija, jotka eivät kestä mitään höpöjuttujensa kritiikkiä. Niistä ”helsinkiläisistä” muuten iso osa asuu ihan muualla kuin Helsingissä, tyyliin Keravalla, Järvenpäässä jne., sama kilometreissä kuin somerolainen sanoisi asuvansa Salossa.

Marko
3 kuukautta sitten
Reply to  MDI

Sulla on sukujuuret vissiin Halikossa? Onko se noin kova paikka?

Marko
3 kuukautta sitten

Hyvä,sun kannattaaa varmaan käydä jatkossakin Turussa ostoksilla,tulee tosi halvaksi Sopii että virsuttajat painuvat johonkin muualle.Jalkamiehenä ei autot haittaa,osta säkin lenkkarit niin pääset ruuhkista.Mielenkiintoista ilmoittaa boikotoivansa tuotteita mutta et kerro kuka olet.Ei ole paljoa merkitystä tuolla ilmoituksella ,kun ei vaikuta mihinkään.Turkulaiset ei varmasti pidä kun menet maalaisena tukkimaan heidän keskustansa! Vai onko sulle sallittu mutta muilta kielletty?

Ennakointia
3 kuukautta sitten

Eihän se sumputus ole yrittäjän vika vaan niiden kävijöiden, jotka tukkivat tiet ja pihat autoillaan, kun eivät viitsi kävellä. Ensi vuonna poliisin olisi syytä pystyttää lähiteille pysäköintikieltomerkit. Kerrostalotkin voisivat varautua vaikka puomeilla tms luvattomien pysäköijien varalta.

Asukas
3 kuukautta sitten

Jos Halikon keskustassa on kerran vuodessa, yhtenä päivänä, jotain elämää, mikä ongelma tämä on. Asennetta, halikkolaiset.

Keijo Kurpitsa
3 kuukautta sitten

Enemmistö ihmisistä osaa aina käyttäytyä ja enemmistö ihmisistä varmasti on myös iloinen tästä tapahtumista. Järjestäjille suuri kiitos! Parasta markkinointia seudulle.

Yksisuuntaistus
3 kuukautta sitten

Ehdotan, että seuraavan kurpitsatapahtuman ajaksi Vanha Turuntie muutetaan yksisuuntaiseksi. Tällöin toinen kaista voidaan pitää varattuna pelastusliikenteelle ja busseille. Tämä houkuttelisi autoilijat jättämään peltilehmänsä hiukan kauemmas. Yksi osa tapahtumaa on juuri kävely, erityisesti tunnelmallisen vanhan jokisillan kautta.

Siiri salolainen
3 kuukautta sitten

Ensi vuonna helpottaa. Tänä vuonna, tällä viikolla jo, Helsingissä yksityisen kokoama kurpitsateemapuisto. Oli viime vuonna käynyt Rannikon tapahtumassa, niin tälle vuodelle hankki Rannikolta kurpitsat ja muut oheisjutut järjesti itse. Että näin vähenee Hesan ja Salon välinen ajelukin.

Että silleen
3 kuukautta sitten

Ja vielä kun asiaa jalostaa, niin kurpitsan voi ostaa paikallisesta kaupasta. Käyttää sisälmyksen ruuanlaittoon ja kuoren voi veistellä oman mieltymyksen mukaan.