Ydinsukellusvene, häivealukset ja perinnepurjeveneet samassa kaaoksessa: Suomi on Merihelena Leskiselle saari

0
Kemiönsaarelaisen Merihelena Leskisen poikkeuksellisen teoksen näkökulmana on talous. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Vikingit, Siljat ja Eckeröt puksuttavat peräkanaa kohti Tallinnaa, vasemmalta lähestyy venäläiseen Sergei-luokkaan kuuluva ydinsukellusvene, etualalla seilaa perinnepurjelaivoja.

Kaukana horisontissa näkyy tasainen jono laivoja. Niiden matkassa liikkuu Suomen talous, sanoo kemiönsaarelainen taidemaalari Merihelena Leskinen.

– Suomen viennistä 90 prosenttia kulkee meriteitse. Taulu kuvastaa meriliikenteen välttämättömyyttä. Meriliikenne on taloutemme pohja, merta pitkin tulevat Suomen satamiin hedelmät, polttoaine, kankaat…

Kun Leskinen aloitti maalauksen, hänen lähtökohtansa oli luonnonsuojelullinen. Nyt näkökulma on muuttunut talouspohjaiseksi.

– Maalaus kuvaa, että Suomi on saari.

Merihelena Leskisen Kaaosmeri-teoksessa kohtaavat Suomenlahdella liikennöivät laivat. Kuva: SSS/Minna Määttänen
Venäläinen Sergei-luokan sukellusvene. Yksityiskohta Kaaosmeri-teoksesta. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Merihelena Leskinen on halunnut vangita Kaaosmeri-teokseensa kaikki Suomenlahdella liikkuvat laivat. Metrin korkuinen ja kaksi metriä leveä teos on tiettävästi ainutlaatuinen näkökulmaltaan.

Erityyppisiä aluksia purjeveneistä kauppalaivoihin on yhteensä 260. Uusimpiin lisäyksiin kuuluu supersoutaja Jari Saario, jonka piskuinen vene etenee lihasvoimin kankaalla.

Mukana on myös ryhmä Puolustusvoimien uusia häivealuksia, joita Leskinen ei työtään aloittaessa voinut kuvitellakaan maalaavansa.

– Maalaus on tämän ajan kuva, ja siinä on mukana kaikki, mitä kuuluu Suomenlahden tähän päivään. Yksipohjaisia venäläisiä öljytankkereita maalasin mielenosoituksellisesti ja katselin niitä nenänvarttani pitkin.

Jari Saario soutuveneineen on taulun uusimpia lisäyksiä. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Merihelena Leskinen purjehti Helsingin edustalla ja Itämerellä vuosikymmeniä lastensa kanssa. Hän muistaa, miten pääkaupungin edusta oli täynnä aluksia vuoden 2016 aikaan. Näky oli kaoottinen.

Purjeveneen myytyään Leskinen tutkaili Suomenlahden laivaliikennettä Find Ship -sovelluksesta, joka kertoo reaaliajassa, mitä laivoja merellä liikkuu ja mihin ne ovat menossa. Laivat näkyvät sovelluksessa pieninä kolmioina.

– Laskin kolmioiden määrän. Niitä oli 198. Määrä on hurja, ja laivoja on tullut koko ajan lisää.

Leskinen päätti uteliaisuuttaan kokeilla, miten laivojen tallentaminen pellavakankaalle onnistuisi. Ruuhkainen lopputulos yllätti tekijän.

Taulun alareunaan on kiinnitetty kuvat maalattavista aluksista.

Kaaosmeren ensimmäiset siveltimen vedot Leskinen teki neljä vuotta sitten, kun hän aloitti pohjan valmistelut. Mallia hän otti merikartasta. Edessä on Helsinki Linnanmäen maailmanpyörineen, taustalla häämöttää Tallinna.

– Aluksi mukana olivat saaret, mutta jätin ne pois.

Pilvet ovat peräisin Karjalohjalta. Niiden mallina oli ukkonen, jonka Leskisen tytär kuvasi kalareissullaan.

Laivat Leskinen maalasi tauluunsa puolen viime vuoden aikana. Hän matkusti Norra Mågsholmenin saarelta Västanfjärdistä kuutena päivänä viikossa ateljeelleen Taalintehtaalle ja maalasi kuuden tunnin ajan. Kilometrejä kertyi tuhat per kuukausi.

Apunaan hänellä on ollut maalaustelineen alaosaan teipatut laivojen kuvat, joita hän on etsinyt eri varustamoiden sivuilta.

– Meren maalaan päästäni, laivat haluan maalata juuri sellaisina kuin ne ovat.

Kaaosmeri-taulu on metrin korkuinen ja kaksi metriä leveä.

Laivat tallentuvat kankaalle öljyväreillä. Leskinen käyttää kerrostekniikkaa ja valkokohotusta, jotta laivat erottuvat merestä paremmin.

Oliko yli 200 laivan maalaaminen pienessä koossa vaikeaa?

– Mikään muu ei ollut vaikeaa kuin pitkään pensselin kanssa työskentely. Se rupeaa tuntumaan silmissä, sillä 2/0-pensselin kärki on 0,2-millinen.

Merihelena Leskinen aikoo vielä hienosäätää taulun detaljeja ja varjostuksia. Hänen toiveenaan on, että taululle löytyy ostaja.

– Olen oppinut sisua ja periksi antamattomuutta. Nyt olen aika puhki. Ensi viikolla aloitan loman.

Kauppalaivojen matkassa kulkee 90 prosenttia Suomen viennistä, sanoo Merihelena Leskinen. Yksityiskohta Kaaosmeri-teoksesta. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Merimaalari Merihelena Leskinen

  • Päätoiminen taidemaalari vuodesta 2006, maalaa meriaiheita
  • Asuu Västanfjärdissä Mågsholmenin saarella
  • Opiskellut maalausta Vapaassa Taidekoulussa ja Taidekoulu Maassa
  • Opettanut merimaalausta muun muassa Sauvossa, Paimiossa, Siuntiossa ja Lohjalla
  • Aiemmin Westendin Musiikkikoulu Oy:n omistaja ja toimitusjohtaja
  • Töitä esillä Rauman merimuseossa, Forum Marinumissa ja Kasnäsin kylpylässä Kemiönsaarella.
  • Galleria Fabrik on avoinna talvikaudella keskiviikkoisin ja lauantaisin klo 12–16 osoitteessa Taalintehtaantie 679, 25900 Taalintehdas​
Lue lisää Merihelena Leskisen elämästä Mågsholmenin saaren ainoana ympärivuotisena asukkaana.