Kiina-kytkös tekee kaasuputken tuhosta moninverroin vaarallisemman

0
Sukeltaja tutkimassa Balticconnector-putken edustaa Suomenlahden pohjassa. Kuva: Merivoimat

Italiassa vieraileva presidentti Sauli Niinistö toppuutteli maanantaina spekulaatioita Balticconnector-kaasuputken rikkoutumisesta (SSS 24.10.). Yleensäkin sanoissaan tarkan Niinistön varovaisuuteen on hyvät perusteet.

Keskusrikospoliisi avasi tapauksesta tehtyä tutkintaa tiistaina (SSS 25.10.). Aiemmin selvästi sabotaasilta vaikuttanut tapaus on matkan varrella monimutkaistunut. Vahingon mahdollisuutta ei voi sulkea pois, vaikka se ei todennäköiseltä näytäkään. Jos kuvio on Venäjän tarkoituksella rakentama, sitä voi pitää nerokkaana hybridioperaationa.

Nyt on vahvistunut epäilys, että kiinalaisella Newnew Polar Bear -aluksella on ollut jotain tekemistä putken rikkoutumisen kanssa. Alus ajoi kaasuputken yllä juuri sillä hetkellä kun putkeen tuli reikä. KRP löysi merenpohjasta ankkurin, joka vaikuttaisi irronneen kiinalaisalukselta.

Kytkös Kiinaan tuo epäilyihin erittäin vaarallisen ulottuvuuden. Oleellista on selvittää, kenen määräysvallassa ja hyväksynnällä laiva on toiminut. On vaikea keksiä syytä, miksi Kiina haluaisi vaikuttaa Suomen huoltovarmuuteen. Kiina on perinteisesti pyrkinyt nimenomaan välttämään häiriöitä. Se on myös välttänyt ottamasta puolia Ukrainan sodassa.

On mahdollista, että Venäjä on hämäyksen vuoksi käyttänyt operaatiossaan kiinalaista laivaa. Jos se on tehnyt näin ilman Kiinan lupaa, Vladimir Putinilla voi olla tukalat oltavat seuraavalla Pekingin-vierailullaan.

Jos taas Kiina on sallinut Venäjän toimet, länsiliittouma on pinteessä. Euroopalla sen paremmin kuin Yhdysvalloillakaan ei ole varaa ryhtyä avoimeen konfliktiin idän jättiläisen kanssa.

Venäjälle voidaan kohtuullisen helposti määrätä pakotteita, mutta kauppayhteyksien katkaiseminen Kiinaan olisi mahdotonta.

Kiina on yksinkertaisesti liian suuri vastustaja. Siksi Suomessa epäilemättä vältetään viimeiseen saakka sitä, että putkirikosta esitettäisiin epäilyjä Kiinan valtionjohtoa kohtaan.