Kirjakauppa, jota kehuu kilpailijakin: virsikirjat sopivat hyvin hirviökirjojen kylkeen Aurinkopuodissa bensa-asemalla

1
Aurinkopuoti on sijainnut Piihovin ABC:llä nyt tasan neljän vuoden ajan. – Tämä on erinomainen paikka, kehuu salolainen Johanna Salmi. – Liikennettä on paljon, ja täällä tulee tavattua ihmisiä todella kaukaa, Lappia ja ulkomaita myöten. Lisäksi meillä käy paljon uskollisia asiakkaita Salosta. Kuva: SSS/Marko Mattila

Moottoritietä Turun ja Helsingin väliä kulkevat kaartavat usein Salossa autonsa Piihovin ABC:lle. Samalla monen tankkaajan ja välipalaa hakevan huomio eksyy koristeellisiin kirjoihin, muistikirjoihin ja leluihin. Niitä pursuilee esiin aseman Aurinkopuodista, viralliselta nimeltään Auringon kirja- ja paperipuodista.

– Pysähdyn täällä aina, jos täällä päin olen. Kirjat täällä ovat hyviä, kommentoi esimerkiksi Tomi Haapala Turusta.

Hän sattuu olemaan itse kirjakauppias, joten kehu on tavallista painavampi. Hän oli pienten lastensa ja puolison kanssa matkalla sukulaisiin Helsinkiin ja kierteli puodissa Salon Seudun Sanomien ollessa tekemässä haastattelua Aurinkopuodista.

Puodin valikoima tosiaan poikkeaa tavallisista kirjakaupoista ja markettien kirjahyllyistä. Tuttujen muumien, sienikirjojen ja bestsellereiden lisäksi Aurinkopuodin hyllyillä odottaa iso määrä lastenkirjoja, joihin ei ole muualla tullut törmättyä.

Toimittaja jäi poikien äitinä hypistelemään erehdyttävästi vanhan näköiseksi painettua kirjaa siitä, kuinka lentokone rakennetaan. Löytyy Fortnite-salaisuuksien kirjaa, villin sään kirjaa ja filosofiaa lapsille. Kaihoisia katseita tuli jätettyä myös sokkelokirjaan ja tarrakirjaan, jossa voi laittaa nukkekotiin huonekaluja.

Erikoiset lastenkirjat on kustantanut keskisuuri kirjankustantamo Aurinko Kustannus Vihdistä. Piihovin ABC:lla sijaitseva kirja- ja paperikauppa on yksi sen kolmesta omasta myymälästä.

Kustantaja, Lohjalla asuva Jussi Erkintalo kertoo, että he haluavat kirjoissaan aina olevan jotain erityistä jujua, joka erottaa ne massasta. Lisäksi kaikki tehdään piirun verran paremmin ja huolellisemmin.

– Vältämme rihkamaa. Palapelienkin pitää olla sellaisia, että ne kestävät vuosia lasten käytössä.

Samaa kuvailee Salon Aurinkopuodin myyjä Johanna Salmi.

Moni tosin tuntee Salmen paremmin muualta. Hän piti vielä viime vuonna Salossa Jonnan talli -ratsastustilaa.

– Kolmekymmentä vuotta riitti 24/7-työtä. Täällä on nyt puhdasta, kuivaa ja lämmintä, Salmi nauraa kirjojen keskeltä.

– Ja rakastan kirjoja yli kaiken.

Aurinkopuoti on sijainnut Piihovin ABC:llä nyt tasan neljän vuoden ajan. – Tämä on erinomainen paikka, kehuu salolainen Johanna Salmi. – Liikennettä on paljon, ja täällä tulee tavattua ihmisiä todella kaukaa, Lappia ja ulkomaita myöten. Lisäksi meillä käy paljon uskollisia asiakkaita Salosta. Kuva: SSS/Marko Mattila

Ääni- ja digikirjat ovat ryminällä muuttaneet perinteistä tapaa nauttia kirjoista, mutta Aurinkopuodissa tai sen kustantamossa digimurros ei ole näkynyt, päinvastoin.

– Paperikirjalla tuntuu olevan yhä vankkumaton suosio, miettii Salmi.

– Ihmiset ovat myös viime vuosina havahtuneet siihen, että lasten lukutaito on heikkenemässä. Varsinkin monet isovanhemmat ostavat nyt enemmän kuin ennen kirjoja lastenlapsille.

Suurin osa Aurinko Kustannuksen kustantamista teoksista on lastenkirjoja. Tämän huomaa hyvin Salon myymälästä.

– Lukeminen avaa lapsen mielikuvituksen portteja ja lukkoja, perustelee Jussi Erkintalo.

2- ja 7-vuotiaat Aulis ja Aatos Haapala sekä vanhemmat Tuulia ja Tomi Haapala olivat matkalla Helsinkiin sukuloimaan ja pysähtyivät Piihovin ABC:lle tankkaamaan. Aurinkopuodissa lapset kiinnittivät huomiota leppäkerttukirjaan, jossa leppäkerttua pääsi kuljettamaan pahvikirjan radoilla. Kuva: SSS/Marko Mattila

Neljäsosa kustantamon volyymistä tulee kuitenkin kristillisistä kirjoista, kuten Raamatuista ja virsikirjoista. Kilpailijoita on alalla Suomessa vähän, ja Auringon virsikirjoista lauletaan myös monissa Salon seudun kirkoissa.

– Kristilliset kirjat ovat meillä näkyvästi kristillisiä, eikä esimerkiksi tavallisista lastenkirjoistamme tarvitse miettiä, tuputetaanko rivien välistä salaa jotain, Jussi Erkintalo huomauttaa.

Viisitoista vuotta sitten oli toisin. Aurinko Kustannus on entiseltä nimeltään Kustannus Oy Arkki, jota ylläpiti Sley eli Suomen Luterilainen Evankeliumiyhdistys. Sley on kustantanut Raamattuja ja muita kristillisiä kirjoja 1800-luvulta asti.

– Sleyn kielteinen kanta naispappeuteen oli 1990-luvun jälkeen alkanut vaikeuttaa yhdistyksen kirjakauppatoimintaa, mutta Sley ei kustantajana ollut valmis muuttamaan painotuksiaan vaan päätti lopulta lakkauttaa Arkin, kertoo Erkintalo.

– Minä ja toinen työntekijä, joilla ei ollut hengellisen herätyksen taustaa, mietimme, että himskatti, mehän voisimme perustaa oman kustantamon, seurakunnat kun ovat varmoja maksajia eivätkä mene konkurssiin. Kysyimme, voisimmeko ostaa joitakin Arkin kustannusoikeuksia ja loppuvarastoa. Sieltä myytiinkin meille koko yritys.

Nykyään Salon Aurinkopuodissa Harry Potter -palapelit, hirviökirjat ja Tarot-oppaat etsivät lukijoitaan sulassa sovussa Raamattujen kyljessä.

Salon Aurinkopuoti on auki myös viikonloppuisin. Kustantamolla on Salon lisäksi myymälät Humppilan Lasin kauppakeskuksessa sekä Vihdin keskustassa. Kuva: SSS/Marko Mattila

Puoti myi Salossa hyvin jo ennen kuin sitä oli edes perustettu

Miksi Aurinkopuoti sijaitsee juuri Salossa?

Jussi Erkintalo: Samalla paikalla sijaitsi aiemmin Kirjapörssin myymälä, jossa Aurinko Kustannuksen tuotteita oli myyty. Kun Kirjapörssi lopetti ja myyntibudjettiin tuli aukko, päätimme perustaa omat myymälät niihin paikkoihin, joissa tuotteitamme oli myyty erityisen hyvin.

Kummallisin Aurinkopuodin tuote?

Johanna Salmi: Carnivora Herba. Se on kirjan näköinen, mutta todellisuudessa se on taikakasvi, joka saadaan oikeasti kasvamaan taikasauvan avulla. Carnivora Herba ei ole Aurinko Kustannuksen vaan Djecon, jonka leluja meillä on paljon myynnissä.

Kamalin hetki Aurinkopuodissa?

Johanna Salmi: Pelkään kamalasti ukkosta, ja täällä on valtavat ikkunat! Ukkosella näkyy hetki hetkeltä, miten salamat lähestyvät.

Entä ikimuistoisin?

Johanna Salmi: Täällä tulee ihania kohtaamisia ventovieraiden kanssa, ja keskusteluista tulee usein syvällisiä. Esimerkiksi eräs asiakas avautui ja kertoi kaikista murheistaan ja sairauksistaan. Se oli koskettava hetki.

Mikä firma?

  • Auringon kirja- ja paperipuoti on Aurinko Kustannuksen kirja-, lelu- ja askartelutarvikemyymälä Piihovin ABC-asemalla Salossa
  • Liikevaihto vuodessa runsaat 200 000 euroa, koko kustantamon liikevaihto noin 1,2 milj. euroa
  • Salon myymälän työntekijämäärä: 4 myyjää
1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
kaukaasialainen
4 kuukautta sitten

Asiakkaita todella kaukaa, jopa Lapista saakka.