Saloon saapuva Lamourettes tuo lavalle seksikkäät sairaanhoitajat ja miliisit, mutta asetelma on muuttunut ryhmän alkuajoista

0
Tanssiryhmä Lamourettes on viidyttänyt yleisöä jo yli 20 vuoden ajan.

Suomen ensimmäiseksi seksikkään rohkeaksi naisten tanssiryhmäksi perustettu Lamourettes kiihdyttää katsojia keikoilla nykyään eri koukulla kuin 20 vuotta sitten.

Vaikka Lamourettesin alkuaikoinakin jotain sentään jätettiin mielikuvituksen varaan, on tanssiryhmän esiintymisessä tapahtunut selkeä muutos sitten 2000-luvun alun.

– Ihmiset eivät välttämättä aina hahmota, minkälaisesta työstä tässä on kyse. Showtanssi vaatii paljon taitoa, osaamista ja esiintymiskykyä. Tämä käy työstä, kertoo Pia, yksi ryhmän tanssijoista.

Pia haluaa esiintyä jutussa pelkästään etunimellään. Hän myöntää, että on saanut kokea vähättelyä ja ennakkoluuloja Lamourettes-tanssiryhmään kuulumisen vuoksi.

– Olemme ammattimainen ja monipuolinen showtanssiryhmä. En varmastikaan itse olisi mukana sellaisessa tanssiryhmässä, jossa riisuminen olisi se juttu.

Lamourettes-ryhmän vetäjä Marjo Niittyviita kokee, että ihmisillä on enää nykyään harvemmin ennakkoluuloja Lamourettesista.

– Viimeistään ennakkoluulot karisevat pois, kun ihmiset ovat katsomassa sopivasti vauhtia, sensuellisuutta ja energiaa sisältävää esitystä, Niittyviita sanoo.

Lamourettes esiintyy kahdella tanssijalla Salossa Maran Baarissa ensi perjantaina.

– Salossa on odotettavissa näyttävää showtanssia, taidokasta tankotanssia, kuumaa twerkkiä, sensuellia latinotanssia, hauskoja kilpailuita yleisölle ja promootiota, Niittyviita kuvailee.

Pia on kuulunut Lamourettesiin vuodesta 2016. Hän näki työvoimatoimiston nettisivuilla ilmoituksen ryhmästä, joka haki tanssijoita.

– Minulla oli kokemusta taitoluistelusta, showtanssista ja tankotanssista. Ilmoituksessa mainittiin plussaksi, jos on tankotanssiosaamista. Olen harrastanut ja kilpaillut siinä lajissa, joten päätin hakea ryhmään.

Normaalia kahdeksasta neljään toimistotyötä tekevä Pia kertoo, että hän keikkailee yleensä parina viikonloppuna kuukaudessa Lamourettesissa.

– Tanssiryhmässä toimiminen on opettanut paljon esiintymistaitoa, ihmisten kanssa toimeen tulemista ja yllättäviin tilanteisiin reagoimista.

Niittyviidan mukaan tavallisesti ravintolat tilaavat kerralla kaksi tai kolme esiintyjää. Kaikkiaan ryhmässä on tällä hetkellä kymmenen tanssijaa. Vaihtuvuutta ryhmässä on suhteellisen vähän.

– Aina joskus käy niin, että joku on mukana vain muutaman kuukauden ja miettii, ettei tämä ollutkaan hänen juttunsa, mutta pääsääntöisesti esiintyjät viihtyvät ja ovat mukana useamman vuoden, Niittyviita kertoo.

– Välillä tanssijat ovat perustaneet perheen ja sitten palanneet taas takaisin ryhmään, kun heillä on jäänyt ikävä keikkaestradeja, toisia esiintyjiä ja sitä adrenaliinia, minkä esiintymisestä saa.

Miliisien rooliasut ovat suosituimmasta päästä keikoilla.

Niittyviita sanoo, että ryhmään on myös tulijoita kaiken aikaa.

– Tällä hetkellä minulla on kuusi nuorta naista jonossa. Hakijat opettelevat ennakkoon muutaman koreografian, minkä näyttävät minulle tullessaan haastatteluihin.

Suoranaisia ulkonäkökriteereitä ei Niittyviidan mukaan ryhmään ole.

– Pituuskiriteeriä ei ole, tärkeämpää on sopusuhtainen vartalo, jonka esiintyjä kantaa hyvällä itsetunnolla, hän sanoo.

Niittyviita kertoo ryhmän saavan positiivista palautetta siitä, että tanssijoiden joukossa on myös muodokkaampia naisia.

– Tärkein ominaisuus on halu ja ilo esiintyä. Pitää olla selkeä palo lavalla esiintymiseen ja huomion keskipisteenä olemiseen. On myös äärettömän tärkeää osata toimia ryhmässä ja muistaa, että on viihdyttämässä maksavia asiakkaita.

Viikonloppuilta, olutta virtaa, päihtymystaso nousee.

Kuinka paljon sellaisia tilanteita syntyy, että yleisöstä joku tulee liian lähelle tanssijoita?

– Onneksi harvoin, Pia vastaa.

– Muistan joitakin tilanteita, joissa katsojat ovat olleet yli-innokkaita, mutta pystyn helposti pysäyttämään ja estämään sellaiset tilanteet. On tärkeää pitää kiinni omista rajoista.

Pia myöntää, että joutui aikanaan totuttelemaan saamaansa huomioon keikoilla.

– Tämäntyyppisestä esiintymisestä minulla ei ollut aiemmin kokemusta. Huomion keskipisteenä olemisen pystyy jo nykyisin sulkemaan pois. Keikoilla ei enää jännitä niin kuin alkuaikoina.

Lamourettesilla tuli viime vuonna täyteen 20 vuotta. Eikä päätepistettä näy. Pian mukaan se on ryhmän vetäjien Marjo ja Riitta Niittyviidan ansiota.

– He ovat sitkeästi ylläpitäneet konseptia. Tanssijoiden rekrytointi ja perehdytys ovat onnistuneet hyvin, ja Riitta on aktiivisesti myynyt keikkoja. Lisäksi ryhmään on tullut tanssijoita, jotka ovat oikeasti hyviä, kiinnostuneita alasta ja valmiita myös kehittymään.

Lamourettes Salossa Maran Baarissa (Rummunlyöjänkatu 16) perjantaina 20.10. Showtime kello 23.

Ravintolat tilaavat yleensä kaksi tai kolme tanssijaa show’hun.

Lamourettes

  • Vuonna 2002 perustettu tanssiryhmä. Esityksiä kertynyt reilusti yli 1 000.
  • Ryhmään kuuluu tällä hetkellä kymmenen naista, jotka ovat kotoisin akselilta Helsinki–Riihimäki–Hyvinkää–Tampere–Lahti. Heistä puolet on ollut mukana ryhmässä jo vähintään viisi vuotta, osa jopa kymmenen vuotta.
  • Ryhmään kuuluvilla on omat vahvuusalansa, kuten tankotanssi, twerkkaus, samba, rengastrapetsi, tulishow, akrobatia tai cheerleading. Näitä hyödynnetään show’ssa.
  • Suosituimmat rooliasut ovat sairaanhoitaja, miliisitär/vanki, lentoemo, koulutyttö, itämainen nainen ja prätkä-/inttimimmit.
  • Show’n lisäksi Lamourettesin jäsenet voivat toimia illan aikana juomapromootioissa sekä vetää hauskoja kilpailuita yleisölle.