Lokakuu tuo tullessaan viileän sään – myös uusi myrsky kolkuttelee ovella

0
Maan pohjoisosiin kylmempää ilman tuovan pohjoisen virtauksen vaikutus alkaa näkyä vähitellen myös etelässä. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA
Maan pohjoisosiin kylmempää ilman tuovan pohjoisen virtauksen vaikutus alkaa näkyä vähitellen myös etelässä. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Lokakuussa aletaan mennä pikkuhiljaa kohti viileämpää syksyistä säätä, kertoo Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Heikki Sinisalo.

Tänään pohjoinen virtaus tuo kylmempää ilmaa Suomen pohjoisosiin, mutta vähitellen vaikutus alkaa näkyä myös etelässä.

– Ehkä voisi sanoa, että tästä päivästä alkaen alkaa tapahtua, sanoo Sinisalo.

Tänään lämpötila on Etelä-Suomessa korkeimmillaan 15 astetta, kun maan keskivaiheilla liikutaan kymmenen asteen tuntumassa. Lapissa jäädään pääasiassa näiden lukemien alapuolelle, Sinisalo kertoo.

Suuressa osin maata on kohtalaista ja puuskaista tuulta. Kymmenen metriä sekunnissa ylittäviä puuskia on varsinkin Suomen etelä- ja keskiosissa. Valtaosassa merialueita on voimassa tuulivaroitus, ja Saimaalla varoitetaan voimakkaasta lännen ja luoteen välisestä tuulesta.

Pohjoisessa tuuli ei ole yhtä puuskainen kuin etelässä ja pysyttelee voimakkuudeltaan hieman heikompana.

Etelä-Suomea uhkaa myrsky

Tiistai-illasta alkaen etenkin Uusimaalle, Kymenlaaksoon ja Etelä-Karjalaan uhkaa iskeä myrsky, joka toisi mukanaan rankkasateita ja vaarallisen voimakasta pohjoistuulta.

– Kyllä se saattaa ihan rankkasateeksi mennä, näyttää sitä, että viitisenkymmentä milliä voisi hyvinkin sataa, kertoo Sinisalo.

Tällainen sademäärä olisi luvassa nimenomaan Suomen eteläosiin.

Tulviminen on mahdollista. Taajama-alueilla herkimmin tulvivat alikulut saattavat lainehtia ja liikenteessä olla kohonnut vesiliirtovaara.

Näillä näkymin myrsky alkaisi tiistai-iltana tai keskiviikon vastaisena yönä ja jatkuisi pitkälle keskiviikkoon.

Voimakkaita tuulia olisi luvassa myös maan keskiosissa ja idässä, mutta tuuliin liittyy vielä epävarmuutta.

Voimakas matalapaine liikkuu kohti itää joko Suomen eteläosan yli tai Suomen eteläpuolelta. Reitti vaikuttaa paljon siihen, millainen tuuli Suomen yllä lopulta puhaltaa.

– Kyllä se varmaan huomataan, arvioi Sinisalo.

Emmi Tilvis