Mielipide: Kulttuuritalo tarvitaan, vaikkei tilapulaa juuri nyt olekaan

0
Entinen kulttuurikeskusaktiivi Seppo Suominen muistuttaa, että Salon kulttuuritilaongelma olisi ratkaistavissa tarvittaessa nopeastikin. Kuva: SSS-arkisto/Veli-Matti Henttonen

Salon kulttuuritarjonnasta ja sen puitteista on vähän väliä puhuttu ja aivan oikeutetusti. Salolla on ilmiselvä tarve saada kulttuurin monitoimitalo.

Isossa kuvassa kulttuurikenttä Suomessa on voinut huonosti viimeiset vuodet ja kaikki tietävät minkä takia. Muutos on ollut merkittävä ja raju.

Vuonna 2019, ennen koronaa, teattereissa kävi 4,2 miljoonaa katsojaa. Vuonna 2020, eli ensimmäisenä koronavuonna 1,2 miljoonaa, 2021 1,6 miljoonaa ja 2022 vuonna 2,8 miljoonaa katsojaa.

Uskon, että tänä vuonna päästään jo lähelle neljän miljoonan tasoa.

Kuluvat vuodet ovat olleet kovin raskaita myös taloudellisesti teattereille ja tapahtumajärjestäjille. Niistä ovat vapaassa kentässä toimivat teatterit (eivät saa valtion rahallista apua) selvinneet supistaen, lomauttaen, ja velkaantuen. Voin sanoa, että kohtuuttoman raskasta aikaa on eletty talouden näkökulmasta. Onneksi on innostusta, osaamista ja yhteishenkeä riittänyt.

Salon kulttuurielämän ja -puitteiden esille nostaminen on tänään yhtä ajankohtainen kuin mitä se on ollut vuosikaudet. Tilakysymys on tärkeä ja on hienoa, että siinä on otettu ”uusi lähtö”.

On realismia kuitenkin tiedostaa, että kulttuuritalon avajaisia ei ihan lähiaikoina juhlita, koska hanke on monivaiheinen ja saattaa olla paljonkin aikaa vievä.

Ehdotankin, että Salon kaupunki ja asiaa tutkivat tahot tarkastelisivat myös vaihtoehtoa vuokrata yksityisiä tiloja, koska niitä on Salossa.

Edustamani Teatteri Provinssin teatteri- ja tapahtumatoiminnassa on tilakysymys järjestyksessä ja teemme kaikkemme, että niiden kautta salolaiset ja kulttuurimatkailijat saavat elämyksiä Salossa.

Olin aikanaan puheenjohtaja ProRantakivet ry:ssä, joka perustettiin kulttuuritalon saamiseksi Farmoksen tontille. SSO sekä Salon kaupunki investoivat suurehkon summan arkkitehtikilpailuun ja monien vaiheiden, kokouksien, tutustumismatkojen ja keskusteluiden jälkeen tilanne raukesi.

Nyt olen lukenut lehdistä, että hanke on taas liikkeellä, joskin kokonaan Salon kaupungin vastuulla ja rahoilla. Uskoisin, että hankkeella on suuri kannatus elinkeinoelämän piirissä ja haluan myös uskoa, että kannatusta on todella laajasti myös salolaisten piirissä.

Tällä hetkellä Salo ei ole ilman teatteri- tai konserttitilaa, ja vapaata kapasiteettia on olemassa niin esityksiin kuin harjoitustiloihin. Pitää vain katsoa avoimesti ja ennakkoluulottomasti kaikki vaihtoehdot.

Sen haluan vielä todeta, että urheilua ja kulttuuria ei saa laittaa vastakkain. Teen kävelylenkkiä useasti urheilukentän maisemissa, koska se on upea miljöö, ja siellä voi havaita esim. jalkapalloilijoiden sekä jääkiekkoilijoiden valtavan harrastaja- ja ammattilaismäärän. Toki tämä on vain yksi esimerkki, mutta konkreettinen sellainen.

Kaipaan yleistä avointa keskustelua asiasta, vaikka tiedän, että vapaa-aikalautakunta ja esim. Kulttuurikumppaneiden piirissä aihe on ollut esillä. Tämä asia koskettaa jokaista salolaista tavalla tai toisella, siksi keskustelu on niin tärkeä tässä hetkessä.

Ehdotan avointa vapaamuotoista tilaisuutta, jonne on matala kynnys kaikkien tulla ja kertoa mielipiteensä. Teatteri Provinssin päänäyttämö on käytettävissä tilaisuuteen, jos koollekutsuja niin haluaa. Myös teatteri voi järjestää tilaisuuden syksyn aikana.

Seppo Suominen
teatterinjohtaja, tuottaja
Salo