
Mahtinaisentien surullisenkuuluisa alikulkutunneli on lopultakin tyhjennetty vedestä. Tunneli ehti olla kuukauden verran kattoonsa saakka täynnä vettä, kun rankkasateet täyttivät tunnelin, pumppaamo hajosi eikä varaosia saatu.
Miten alikulkutunnelin rakenteet kestivät koettelemuksen? Alikulkutunnelihan sijaitsee savipeltojen keskellä kuopassa, joten voisi olettaa, että vesi on liettynyt maastoon ja ryhtynyt liikuttamaan sitä. Salo on maanvyöryherkkää aluetta, ja Mahtinaisentien perustukset ovat tiedetysti kehnot: tiehen alkoi ilmestyä isoja painumia pian sen valmistumisen jälkeen seitsemän vuotta sitten.
Paikan päällä alikulkutunnelissa tunneli näyttää turvalliselta, ainakin maallikon silmin. Maanantaina illalla haisi vähän pahalta, mutta betonirakenteet ja asvaltti tuntuivat yhtä jykeviltä kuin muissakin alikulkutunneleissa.
Kasvillisuus näyttäisi pitäneen myös maamassat paikoillaan. Tosin tällä hetkellä maasto näyttää tyhjennetyn lammen vesirajan alapuolelta lopun ajan elokuvalta. Kaikki on kuollutta ja harmaata.
Mitä Suomen maanteistä vastaava Ely sanoo, onko tunneli yhä turvallinen?
Toivon mukaan on, vastaa maanteiden hoidon projektipäällikkö Petri Suomi.
– Silmämääräisesti alikulkutunneli näyttää olevan kunnossa. Tunnelissa on vahvat tukimuurit, emmekä me ole huomanneet mitään vaurioita, Suomi toteaa.
– Toisaalta meillä ei ole kokemusta, miten näin pitkäaikaisessa vedelle altistumisessa käy. Tätä seurataan nyt tietenkin tavallista tarkemmin, eihän vesi tee hyvää millekään rakenteelle.
Suomi on tyytyväinen siitä, että onneksi vesi seisoi alikulkutunnelissa kuin ammeessa eikä virrannut.
– Virtaavalla vedellä olisi ollut valtava voima, ja se voi viedä tien mennessään. Tuossa vesi pysyi paikallaan.
Vaikka Ely seuraa tunnelin kuntoa, alikulkutunnelin käyttäjien havainnot paikan päältä ovat toivottuja. Niitä voi lähettää Tienkäyttäjän linjalle.
– Jos vaikka penkasta lonsuaa maata. Eihän meillä voi millään olla silmiä kaikkialla yhtä aikaa, Suomi kommentoi.
Tosin tällä hetkellä penkereet voivat olla rujon näköiset tyhjennysoperaation vuoksi. Viimeistelyjä tehdään vielä. Myös pyöräteiden asvaltissa on normaalistikin repeämiä. Kevyen liikenteen väylät ovat kevyesti perustettu, ja jo huoltokaluston paino saa päällystettä murtumaan.

Vaikka alikulkutunneli on nyt tyhjä, pumppaamojärjestelyt ovat Petri Suomen mukaan väliaikaiset. Tarvittuja varaosia ei ole saatu vieläkään. Menee todennäköisesti marraskuulle, ennen kuin Mahtinaisentien alikulkutunnelin järjestelyt ovat päässeet lopulliseen maaliinsa.
Muut Mahtinaisentien ongelmat ovat Suomen mukaan alkaneet rauhoittua.
– Savi alkaa nyt olla tarpeeksi pakkautunut. Samoin kävi aiemmin Mahtimiehentien kanssa, joka sijaitsee myös alavassa maastossa. Sekin oli aluksi kuin lainelauta.
Ongelmista voi ilmoittaa Tienkäyttäjän linjalle soittamalla numeroon 0200 2100.
Onko tunnelin betonirakenteissa käytetty vedenkestävää betonia, että voi puhtain mielin sanoa että ne mahdollisesti kestävät ja tunneli on, mahdollisesti turvallinenkin. Olettamus ei nyt riitä, eikä toivotaan, toivotaan mentaliteetti.
Tietysti betoni tuon rasituksen kestää. Savimaan vakaus on eri asia. Juurihan Ruotsissa sortui moottoritie, kun maamassat alkoivat liikkua.
Sorsalammikon tilannetta ei voi arvioida näkemättä suunnitelmia. Todennäköisyyden ongelmille pitäisi olla pieni, mutta koska hankkeen budjetista leikattiin pari miljoonaa suunnitteluratkaisuilla, näissä maaperäolosuhteissa ei kannata yllättyä mistään.
Pelkkä sähkökeskuksen sijoittaminen ylemmäksi,olisi todennäköisesti auttanut jo asiaan pumput olisivat silloin toimineet.
Ei voi, johan sen haastateltavakin kertoi.
Samalle alueelle junanrata?