Oululaisvoimistelija Montellin nimi pysyy telinevoimistelun sääntökirjassa

0
Malla Montell on saanut sääntökirjaan nimeään kantavan liikkeen eritasonojapuilla. LEHTIKUVA / KALLE PARKKINEN
Malla Montell on saanut sääntökirjaan nimeään kantavan liikkeen eritasonojapuilla. LEHTIKUVA / KALLE PARKKINEN

On monta tapaa jättää jälkensä urheiluhistoriaan, mutta oululaisvoimistelija Malla Montellin nimi pysyy telinevoimistelun sääntökirjassa omaperäisyyden ansiosta. Montell sai nimensä Kansainvälisen voimisteluliiton FIG:n sääntöihin suunnilleen vuosi sitten. Montell teki eritasonojapuilla lokakuussa 2022 Turkin kilpailussa ensimmäisenä tietyn heiluntakäännöksen. Sen ansiosta liike on sääntökirjassa hänen nimellään.

– Emme valmentajan kanssa suunnitelleet, että liike olisi uusi. Kaipasin vain sarjaan yhtä vaikeusosaa lisää, Montell kertoi puhelimitse Belgian Antwerpenistä, jossa suomalaiset valmistautuvat omaan osuuteensa MM-telinevoimistelussa.

Montell muisteli, että tieto nimen päätymisestä sääntökirjaan kirvoitti kuitenkin juhlat kesken harjoitusten. Montellin nimikkokäännöksessä voimistelija kääntyy 360 astetta takaheilahduksessa. Edellisen kerran suomalainen naisvoimistelija sai nimikkoliikkeen telinevoimistelun sääntökirjaan vuonna 2005. Tuolloin Annamari Maaranen teki kehittämänsä puomiliikkeen Melbournen maailmanmestaruuskilpailuissa.

Joukkuekilpailu kaikki kaikessa

Suomen naiset voimistelevat Belgiassa MM-alkukilpailun maanantaina. Montell, 19, kilpailee bravuuritelineellään nojapuilla.

– Tänä vuonna olen panostanut voimistelun puhtauteen. Sarjoja on voimisteltu ahkerasti, Oulun Pyrintöä edustava Montell kertoi.

Pauliina Savolan valmentamat oululaiset ovat enemmistönä MM-joukkueessa, sillä myös Ada Hautala ja varavoimistelija Misella Antila ovat Pyrinnön edustajia. Hautala, Kaia Tanskanen ja Olivia Vättö kisaavat MM-telineillä neliottelun, ja Adeliina Siikala voimistelee hypyn, permannon ja puomin.

Joukkuekilpailu on kaikki kaikessa, sillä 15 parhaan joukkoon yltämällä Suomi voi saada neliottelijan Pariisin olympialaisiin, ensi kertaa naisten kilpailuun sitten Lontoon 2012 ja Annika Urvikon.

– Olympiapaikka olisi huippua, ja haluan auttaa joukkuetta, Montell linjasi tavoitteekseen.

Montell sai juuri ennen MM-kisoihin lähtöä hoidettua ylioppilaskirjoitukset loppuun, ja valkolakki odottaa. Kastellin urheilulukio on ollut hyvä paikka yhdistää opiskelu ja voimistelu.

– MM-kisojen jälkeen tavoitteena ovat vielä Pohjois-Euroopan mestaruuskisat marraskuussa Ruotsissa, Montell valotti loppuvuoden suunnitelmiaan.

Kaija Yliniemi