Pahat Mahat julistaa improvisaation ilosanomaa – Otso Lapila ja Kimmo Lehto tuovat Perniöön syksyllä improklubin ja keväällä nuorten improkerhon

0
Perniöläiset harrastajanäyttelijät Otso Lapila (vas.) ja Kimmo Lehto iskivät vuosi sitten luovat päänsä ja vaikuttavat raaminsa yhteen. Tuloksena syntyi improvisaatioduo Pahat Mahat. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

– Teemme kaikkea mikä on kivaa, kaikkea mitä jengi pyytää ja haluamme tuoda nuorille mahdollisuuden kokea juttuja. Sekä vahva kotiseuturakkaus.

Siinä on improvisaatioduo Pahojen Mahojen johtoajatus, kertovat perniöläiset pitkän linjan harrastajanäyttelijät Otso Lapila ja Kimmo Lehto.

– Noin vuosi sitten lähestyin Otsoa kysellen, että tehdäänkö jotain Perniössä, koska on siellä on niin hiljaista, eikä mitään tapahdu. Otso vastasi myöntävästi, Lehto kuvailee.

– Sitten keksimme meille nimen ja päätimme pitää Perniön Kunnantalolla kaksi improiltaa, jotka yllättivät meidät täysin. Ihmisiä oli tupa täynnä. Sen jälkeen kaikki on lähtenyt positiivisella tavalla lapasesta, hän jatkaa.

Vuodessa on ehtinyt tapahtua paljon. Pahat Mahat on tehnyt lähes 30 esiintymistä ja perustanut oman teatteritilan Perniön Kunnantalon yläkertaan. Siellä se on alkanut pitää torstai-iltaisin klo 18.30 höntsäimproa, jonne kuka tahansa on tervetullut kokeilemaan improvisaatioteatterin tekemistä. Eli harjoittelemaan heittäytymistä ja itsensä ilmaisemista.

– Osallistujia on ollut yleensä 4–10. Kaikki ovat tervetulleita mukaan, eikä sitoutumista tarvita, Lapila kannustaa.

– Eräs mukana ollut kertoi, että hän saanut höntsäimprosta rohkeutta myös työelämän esiintymistilanteisiin. Sehän on aivan mahtavaa, Lehto iloitsee.

Vaikka Perniö on Pahoille Mahoille aina ykkönen, he eivät kaihda myöskään sen ulkopuolelle jalkautumista.

Kesällä duo järjesti improklubeja Mathildedalissa, Kyläravintola Terhossa. Lisäksi se on keikkaillut muun muassa Salon Ravintola Musinessa,Turun Ravintola Teerenpelissä sekä Paimion kirjastossa. Salon Taiteiden Yässä Pahat Mahat nauratti ihmisiä Salonjoen sillan alla, ja katsojia oli niin paljon kuin sillan alle mahtui.

Osassa esityksiä ideana on: Pahat Mahat vastaan muu maailma. Mahojen keikoilla on siis vieraillut monia heidän näyttelijätuttujaan, joita he ovat leikkimielisesti yrittäneet improta suohon.

Ryhmän kolmantena jäsenenä on yleensä Wunder-Enni eli perniöläinen harrastajanäyttelijä Elina Leikkonen. Hän säestää Lehdon ja Lapilan esitystä pianolla ja hyppää välillä itsekin mukaan improamaan.

Tänä syksynä Pahat Mahat aikoo ryhtyä järjestämään Perniön Kunnantalolla omia improklubeja. Pahat Mahat Mahapajan kivanpahat iltapala-ajat eli tuttavallisemmin PMMPKPIPA-improvisaatioklubit pidetään kolmena lauantaina: 21. lokakuuta, 18. marraskuuta ja 9. joulukuuta klo 18.

Ensimmäisenä iltana Mahojen vieraaksi tulee turkulainen improvisaatioryhmä Farssi. Toisena iltana vierailijoina ovat Ohukainen ja Paksunainen eli paimiolaiset Merita Seppälä ja Mira Lattu. Viimeisellä kerralla Perniön höntsäimpron porukka pääsee ensimmäistä kertaa kokeilemaan taitojaan yleisön eteen.

– Ja ensi keväänä Pahoilla Mahoilla on suunnitteilla kylätalokiertue. Eli kiertäisimme pitämässä improklubia ympäri Varsinais-Suomen kylätaloja, Lapila paljastaa.

Improvisaationäyttelijöinä olemme narrin roolissa ja meille on moni asia sallittu, Otso Lapila (vas.) toteaa ja kumartuu kuuntelemaan Kimmo Lehdon vatsaa, että potkiiko. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Syksyn improklubeille on pääsymaksu, mutta alle 18-vuotiaat pääsevät sisään ilmaiseksi. Tässä on pieni taka-ajatus.

– Tarkoituksemme on saada levitettyä improvisaation ilosanomaa lapsille ja nuorille. Kirakan Kesäteatterissakin on ollut monena kesänä lastennäytelmä, ja jospa niihinkin saataisiin innostettua uusia näyttelijöitä, Lehto selittää.

Mahat toteavat, että Perniössä on lapsille tarjolla monenlaisia urheiluharrastuksia, mutta ilmaisutaitotyyppistä toimintaa ei ole. Sitä varten on tultava Saloon, mistä löytyy muun muassa Salon kansalaisopiston teatterikoulu. Lehto ja Lapila aikovat tehdä asialle jotakin.

– Kesällä pidimme jo Perniössä lasten teatterileirin. Tammikuussa aiomme aloittaa Perniössä nuorille höntsäimprokerhon. Jos saa lapsen tekemään jotakin luovaa, se on aina saavutus, Lapila sanoo.

Kattojärjestönä toiminnoille on Teatteripiiri Iloton ry, jonka Lehto ja Lapila ovat perustaneet yhdessä Pasi Mäenpään ja Rami Laaksosen kanssa. Yhdistys järjestää improvisaation harrastus- ja esitystoimintaa. Sen alla toimii muun muassa improvisaationäytelmäpiiri Silmävode, jossa myös Lehto ja Lapila ovat mukana.

Lehto ja Lapila ovat syntyperäisiä perniöläisiä, mutta he eivät tavanneet vielä kouluiässä, koska ikäeroa oli ratkaisevat neljä vuotta.

He tutustuivat toisiinsa teatterin parissa runsaat kymmenen vuotta sitten. Tiiviimpi kaveruus syntyi vuonna 2021, kun molemmat näyttelivät Salon Teatterin Vuokravaimo-farssissa. Improvisaatio on molempien intohimo.

– Eniten siinä kiehtoo minua ennalta-arvaamattomuus. Siinä oppii myös hyvin sietämään epäonnistumisia ja epätäydellisyyttä, Lapila sanoo.

– Improvisaatiossa pitää olla hereillä ja reagoida siihen, mitä toinen tekee. Ne oivallukset ja yhdessä onnistumisen tunne ovat palkitsevia, Lehto kuvailee.

Mutta entä sitten, jos jännittää?

– Meitä jännittää aina. Tuleminen lavan takaa lavan eteen on aina laskuvarjohyppy, Lehto tunnustaa.

Otso Lapila (vas.) ja Kimmo Lehto ovat tunteneet toisensa teatterin parista jo yli kymmenen vuotta. Tiivis yhdessä tekeminen viimeisen vuoden aikana on saanut aikaan sen, että välillä toinen tietää, mitä toinen aikoo sanoa. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Siis ketkä?


OTSO LAPILA

  • Syntynyt Perniössä 1979.
  • Työskentelee työpajaohjaajana.
  • Näytellyt muun muassa Kirakan Kesäteatterissa, Turun Jojo-teatterissa ja Salon Teatterissa, esimerkiksi Kurjat ja Vuokravaimo -näytelmissä. Kerännyt kokemusta improvisaatioteatterista Salon Teatterin Katastrofiklubilta.

KIMMO LEHTO

  • Syntynyt Perniössä 1983.
  • Työskentelee graafisena suunnittelijana.
  • Näytellyt muun muassa Kirakan Kesäteatterissa, Salon Teatterissa ja Teatteri Provinssissa. Viimeisimpänä Kirakan Risto Räppääjässä ja Pakastaja-Elvissä.