Pakina: Velkalaiva on kaleeri

0

Tunnetko itsesi ulkopuoliseksi, kun muu seurue väittelee ajankohtaisista asioista? Etkö ymmärrä mistä puhutaan? Tästä huolesta pääset ajankohtaissanastomme avulla.

Hallitusvastuun hämmentämälle kansanedustajalle riittävät ”olemme valinneet työn linjan” ja ”olemme sitoutuneet hallitusohjelmaan”, mutta muilla pitää olla jotain omaa sanottavaa.

Työtaistelu.

Työtaistelu on taistelu, jossa kävellään rauhallisesti omaa tahtia ulos työpaikalta, jossa pitäisi olla, koska on työaika.

Opiskelijoiden työtaistelussa toimitaan toisin päin. Mielenosoittajat jäävät sisälle opistoon, vaikka siellä ei saisi olla.

Vaikka toisin voisi luulla, mielenilmaisu on työtaistelua rajumpi toimi. Keväällä 1994 Turun torilla esitettiin työttömien hirttäjäisiä, ja joulukuussa 1999 MTK:n mielenilmaisua Helsingissä höystettiin lehmän päällä.

Kolmikanta.

Kun anarkisti Pjotr Kropotkin kokosi esseensä Taistelu leivästä -kirjaksi 1800-luvun lopulla, leivässä oli vain kaksi kantapalaa.

Sittemmin käsitys työmarkkinoista on laajentunut, ja syntyi kolmikanta. Kolmikantaneuvotteluissa on kolme osapuolta, ja kulloisenkin hallituksen kanta voittaa. Taistelu leivästä muuttui, kun kolmikannassa keksittiin kolmioleipä.

Velkalaiva.

Velkalaivaa käännetään hitaasti, sanoi valtiovarainministeri Riikka Purra. Päättäjien velvollisuus on tehdä ikäviäkin ratkaisuja velkalaivan kääntämiseksi kestävämmälle kurssille, sanoi sosiaaliturvaministeri Sanni Grahn-Laasonen. Näin valtavaa velkalaiva ei käännetä helposti, sanoi pääministeri Petteri Orpo.

Pakinoisija sanoisi, että kun kuulen sanan velkalaiva, poistan pohjatulpan – jota laivassa ei tietenkään ole, joten puhe jatkuu. Velkalaivaa paremmin tilannetta kuvaisi kuitenkin kaleeri.

Velkalaiva on hybridikäsite, joka muodostuu valtion velasta ja Platonin ajatuksesta valtiolaivasta. Hänen valtiolaivaansa ohjasi tosin filosofikuningas, joten aika kauas on seilattu.

Työrauha.

Työtaistelulla aloitettiin ja työrauhalla lopetetaan.

Tuoreimmat uutiset Sanna Marinista kertovat, että hän on tehnyt diilin Los Angelesissa toimivan, muun muassa Hollywood-tähtien sopimuksia hoitavan Range Median kanssa. Hollywoodin käsikirjoittajat lopettivat lakkonsa saman tien.

Suomessa työntekijöiden mielenilmaisut jatkuvat suunnitelmien mukaan vielä pari viikkoa. Hallitus on luotettavien huhujen mukaan varautunut pitempäänkin epävarmuuteen ja myös tilanteen ratkaisemiseen.

Jos keväällä on vielä on levotonta, työministeri lähtee puhujakiertueelle. Vappu-Satonen rauhoittaa siinä missä vappusatanenkin.