Perinteinen tapahtuma toi markkinatunnelmaa Meriniittyyn – kaupaksi kävivät niin käsityöt kuin pikkuautotkin

0
Helmeri Jokisen vaihtoautokauppa kävi hyvin. Yksi menopeliään vaihtamaan tulleista oli Kerttu Elo, joka sai harmaan pikkuautonsa tilalle oranssin. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Meriniityn pääkatu muuttui lauantaina vilkkaaksi markkina-alueeksi, kun perinteiset Myllyojankadun markkinat houkuttelivat paikalle satamäärin salolaisia.
Markkinavieraat kiertelivät alueen liikkeissä ja myyntipisteillä, keräsivät leimoja matkapasseihinsa sekä nauttivat markkinaherkkuja grillimakkarasta metrilakuihin.

Myllyojankadun päässä sijaitsevassa Astrum Autossa markkinoita vietettiin pikkuautojen vaihtotapahtuman merkeissä. Pikkuautoja kaupanneen Helmeri Jokisen myyntipöydällä komeili pitkä rivi pienoismalleja, osa omia, osa uusia ja osa jo vaihdettuja.

Jokinen kertoi, että vaihtoautokauppa oli käynyt jo puoleen päivään mennessä mainiosti.
– Nyt on käynyt jo viisitoista vaihtajaa.

Jokinen oli saanut vaihdossa monenlaisia autoja, mutta kolme niistä oli ylitse muiden.
– Nämä ovat hienoja, ja ne näyttävät oikeilta autoilta.

Omaa minikokoista menopeliään saapui vaihtamaan Kerttu Elo. Vaihtoauton valinta oli hieman hankalaa, mutta lopulta auton oranssi väri ratkaisi.
– Tämä on kivan värinen, mutta oikeasti minun lempivärini on musta.

Kerttu Elo kertoi, että uusi pikkuauto pääsisi osaksi isoa pikkuautokokoelmaa, josta löytyy omien pikkuautojen lisäksi monta isosisarusten vanhaa autoa.

Kerttu Elo vaihtoi harmaan pikkuautonsa oranssiin, jossa parasta oli hänen mielestään väri. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo
Helmeri Jokisen vaihtoautokauppa kävi hyvin, ja puoleen päivään mennessä jo 15 pikkuautoa oli vaihtanut omistajaansa. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Käsityöharrastajia Myllyojankadun markkinoille houkutteli Lasten laulukaupunki ry:n perinteiset käsityöläismarkkinat. Yhdistyksen puheenjohtajan Siv Ilolan mukaan tapahtumaa on järjestetty jo yli kymmenen vuoden ajan.

Myyntitilassa kävi vilske, ja pöydät notkuivat erilaisista käsin tehdyistä tuotteista, kuten langoista, asusteista ja lahjatavaroista. Irma Vienonen oli tuonut markkinoille myytäväksi monenlaisia neuletöitä, kuten lapasia, sukkia ja kaulureita.
– Olen ollut kova käsityöharrastaja koko ikäni, ja nyt eläkkeellä neulominen on vain lisääntynyt, kun on enemmän aikaa. Aina, kun on vapaa hetki, otan kutimet käteen.

Vienonen kertoi huomanneensa, että ylipolvensukat ja kaulurit ovat nyt muodissa. Niitä kysyttiin aiempaa enemmän.
– Kudoin omille lapsilleni kaulurit neljäkymmentä vuotta sitten, kun he olivat pieniä, ja nyt ne ovat tulleet uudestaan muotiin.

Neuletuotteet olivat käyneet kaupaksi kohtuullisesti, ja varsinkin kirjoneulesukat olivat vaihtaneet omistajaansa. Vienonen arvioi, että osa asiakkaista oli aloittanut jo joululahjojen hankkimisen.

Suinkaan kaikki Vienosen tekemistä käsitöistä eivät kuitenkaan olleet myynnissä, vaan Vienonen kertoi neulovansa paljon myös lapsilleen ja lastenlapsilleen.
– Lapsenlapseni kysyvät vähän väliä: ”Teetkö mummi taas”, Vienonen naurahti.

Irma Vienosen myyntipöydästä löytyi monenlaisia itse neulottuja käsitöitä. Yksi myyntihiteistä oli sienisukat. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Piikkiöläinen Jouni Ranta saapui markkinoille myymään hieman erilaisia käsityötuotteita. Hänen myyntipöydästään löytyi erilaisia koristekipsiesineitä, kuten pöllöjä, ja halloween-pääkalloja.

Myös kipsiesineiden kauppa oli käynyt kohtalaisesti, ja erityisesti eläinaiheiset patsaat olivat kiinnostaneet markkinakävijöitä.

Ranta kertoi työskennelleensä kipsiesineiden parissa jo pitkään. Hän olikin ehtinyt osallistua jo monta kertaa aiemmin sekä Salon markkinoille että Myllyojankadun markkinoille. Hän kehui käsityöläismarkkinoita mukavaksi tapahtumaksi.
– Salossa kauppa käy, ja kaupunkiin on muutenkin mukava tulla.

Jouni Ranta oli tuonut myytäväksi monenlaisia kipsiesineitä, joiden joukosta löytyi myös hurjia halloween-koristeita. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Mikael Vataja ja Oona Sandholm olivat saapuneet markkinoille viettämään syyslomaviikkonsa viimeisiä päiviä. He kertoivat käyneensä aiemmin lomaviikkonsa aikana katsomassa Halikon kurpitsapuistoa.

Sandholm löysi käsityöläismarkkinoilta kissan muotoisen kukkakorin, jonka hän aikoi antaa joululahjaksi isoäidilleen.
– Mamma tykkää kissoista ja hänellä on niitä paljon.

Nuoret kertoivat, että Myllyojankadun markkinoilla vieraileminen on heille jokavuotinen perinne.
– Olemme käyneet täällä aina, kun mahdollista.

Mikael Vataja ja Oona Sandholm löysivät käsityöläismarkkinoilta kissa-aiheisen joululahjan isoäidille. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Myllyojankadun markkinoilla oli ensi kertaa myös rompetori Bikeservicen tiloissa. Else ja Matti Anttila piipahtivat siellä markkinakierroksensa lomassa.
– Tulimme tänne lähinnä katsomaan tarjouksia, kun oli muutakin asiaa Saloon, Else Anttila kertoi.

Else Anttila tuli rompetorille lähinnä miehensä toiveesta, mutta sieltä löytyi sattumalta hänellekin hyödyllinen tuote, metallivaijeri, jota hän aikoi käyttää lintulaudan ripustamiseen.
– Oravat tuppaavat syömään tavalliset ripustusnarut poikki. Meillä on ollut jo kolme kertaa tänä vuonna lintujen mökki massa.

Pariskunta oli ehtinyt käydä rompetorin lisäksi tutustumassa myös käsityöläismarkkinoihin, joista käsitöitä harrastava Else Anttila oli löytänyt muun muassa lankaa projekteihinsa.

Else Anttila kertoi, että tarkoituksena oli vielä käydä katsomassa viherkasveja ja puutarhatuotteita muutamassa liikkeessä. Matti Anttila ei kuitenkaan ollut varautunut ihan niin pitkään ostoskierrokseen.
– Tämän piti olla pikakäynti, hän huomautti.

Else ja Matti Anttila tekivät löytöjä Bikeservicen rompetorilla. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo