Ensi viikolla alkavien Halikon Kurpitsaviikkojen valmistelut alkavat pikkuhiljaa yltyä. Rannikon Puutarhalla alkoi maanantaina kurpitsojen kaivertaminen kaksiviikkoista tapahtumaa varten.
– Voi olla, että kurpitsoja kaiverretaan kolmivuorossa, mitä lähemmäs kurpitsapuiston avautumista mennään, Kurpitsaviikkojen isä ja Rannikon Puutarhan yrittäjä Esa Rannikko uumoilee.
Rannikko antaa kehuja henkilökunnalleen, joka on intoutunut vuosi toisensa perään kaivertamaan kirkkaan oransseista ”möllyköistä” mitä hienoimpia taideteoksia.
– Jos kaivertajille antaa vapaat kädet, niin teokset alkavat mennä niin aikaa vieviksi, että se menee jo yli. Kurpitsaviikkoja varten on oltava valmiina perussetti, Rannikko kuvailee.
Kurpitsapuistossa paloi viime vuonna yhtäaikaisesti 1 800 kurpitsalyhtyä ja alueella oli kaikkiaan kahden viikon aikana noin 12 000 kurpitsaa.
– Lupaan, että jos asiakkaita vain riittää, uusia ennätyksiä voidaan rikkoa. Huutakaa kovin, niin me huudetaan takaisin vielä kovemmin, Rannikko heittää palloa vierailijoiden suuntaan.
Kurpitsan satokausi ei ole ollut kuitenkaan kaikista helpoin.
– Alkukauden kylmät yöt verottivat aika pahasti tämän vuoden satoa. Maksimeita ei saavutettu sen vuoksi. Lämmin syksy auttoi kuitenkin meitä. Katonalustilat alkavat nyt täyttyä, joten kyllä meillä on kappalemääräisesti mahdollisuus tuoda kurpitsoja näytille ennätysmäärä.

Rannikon kurpitsalyhdyt valaisevat Halikon Museosillan kupeessa Vanhan Turuntien varressa nyt kuudetta kertaa. Pienimuotoisena alkanut tapahtuma on paisunut vuosi toisensa perään ja sana on kiirinyt ympäri Suomen, kun ihmiset ovat napsineet kuvia sosiaaliseen mediaan karmivista kynttilöistä.
Täksi vuodeksi Kurpitsaviikkojen ympärille on synnytetty paljon myös oheisohjelmaa Halikossa sekä Salossa aina Mathildedalia myöten. Kurpitsaviikoilla on myös omat nettisivut.
Kurpitsapuistoon järjestetään tänä vuonna ilmaisia linja-autokyydityksiä oletettuina tapahtuman ruuhka-aikoina. Salon kaupunki tukee Kurpitsaviikkoja 15 000 euron avustuksella, mistä suurin osa menee juuri tapahtuman liikenneturvallisuuden parantamiseen ja liikenteenohjaukseen Halikon museosillan lähistöllä. Bussikyyditysten toivotaan osaltaan hillitsevän liikennemääriä alueella.
– Salon kaupunki ei tue kurpitsapuistoa millään lailla suoraan. Kulut ja riskit ovat puutarhan niskoilla niin kuin aikaisemminkin. Hyvä kuitenkin, että Salo on ymmärtänyt tällaisen maaseututapahtuman arvon myös kaupungin näkökulmasta, Rannikko huomauttaa.
Taloudellisesti Rannikko toivoo pääsevänsä nollatulokseen myös tänä vuonna.
– Kurpitsapuisto ei ole raa’an bisneksen teon paikkaa missään nimessä. Viime vuonna saimme viimeisten päivien loppukirin ansiosta kulut peittoon. Mutta ei minulla ole mitään sitä vastaankaan, että puisto joskus jotain tuottaisikin, Rannikko kertoo.
– Kurpitsapuistoon menevä rahallinen panostus on ihan messevä jo tässä kohtaa, vaikka se ei ole ollut minuuttiakaan vielä tänä syksynä auki.

Rannikko arvioi viime vuonna kävijöitä olleen kurpitsapuistossa jopa 250 000.
Voiko näin suuresta määrästä enää laittaa paremmaksi?
– En näe mitään syytä, etteikö kävijämäärää pystyisi kasvattamaan. Toisaalta en pidä sitä kauheana häpeänä, vaikka määrä vähän laskisikin. Tärkeintä on, että ihmisille jäisi positiivinen kokemus. Kurpitsaviikkojen onkin tarkoitus säilyä hyvän mielen tapahtumana.
Rannikon mukaan päiväkävijöiden määrä kasvoi viime vuonna.
– Ihmiset olivat ihmeissään, miten erilaiselta puisto näyttäytyy päivänvalossa.
”Kurpitsakeisari” Rannikolla on vankka usko, että tapahtuma pystyy säväyttämään ihmisiä myös tällä kertaa.
– Koetamme viimeistellä kurpitsapuiston sellaiseksi, että aiemmin käyneet ihmiset kokevat ja näkevät jotain uutta. Puistoa on tarkoitus kehittää tänäkin vuonna vauhdissa. Se ei ole välttämättä samannäköinen ensimmäisenä ja viimeisenä päivänä.
Kurpitsaviikot Halikossa Vanhan Turuntien varressa 9.–22. lokakuuta. Kurpitsapuisto avautuu 9. lokakuuta kello 12 ja sulkeutuu 22. lokakuuta kello 23.

Kaupunki ei tietenkään voi tukea kurpitsapuistoa, koska on yksityisen yrittäjän omaa liiketoimintaa. Kaupunki tukee kuitenkin huomattavalla summalla tapahtuma- ajan liikenneturvallisuutta ja tapahtuman yleistä näkyvyyttä. Eli kaupunki on kurpitsaviikoissa isosti mukana ja mahdollistaa omalta osaltaan tapahtuman turvallista ja näkyvää toteutumista.
Kovaa duunia kurpitsojen kovertaminen on, mutta onneksi työntekijöillä riittää innostusta ja mielenkiintoa tekemiseensä, saada tapahtuma onnistumaan. Jos vielä ilmat suosivat niin hyvin menee. Väriä syksyyn ja Saloon.