Salon Urheilupuistoa kehitetään – Mutta miten kävi viime kerralla?

0
Urheilupuistossa sijaitsevaa Perhepuistoa vuosien varrella korjattu ja kehitetty. Kuva: SSS-arkisto/Minna Määttänen

Salo pyytää kaupunkilaisten apua Urheilupuiston kehittämiseksi. Kaupunki toivoo asukkailta ideoita siitä, millaisia toimintoja tai laajennuksia puistoon voisi tehdä. Kyselyssä kartoitetaan myös sitä, miten Urheilupuiston nykyiset palvelut vastaavat käyttäjien tarpeisiin – oli kyse sitten liikkujista tai urheilutapahtumien katsojista.

Kyselyn jälkeen puiston kehittäminen aloitetaan yleissuunnitelman laatimisella.

Urheilupuiston yleissuunnitelma kuulostaa kovin tutulta. Täsmälleen samanlainen toteutettiin nimittäin reilut 20 vuotta sitten, keväällä 2002. Silloisesta suunnitelmasta tuli varsinainen toiveiden tynnyri.

Jalkapalloilijoille uudistettavaan Urheilupuistoon piti rakentaa oma stadion, sisähalli ja lisäksi lukion luokse lisäkenttiä.

Tennishallia oli määrä laajentaa ja ratsastustallia uudistaa. Uimahallille varattiin tilaa laajennukseen. Sen lisäksi hallin liepeille pohdittiin paikkaa maauimalalle. Toisen jäähallin rakennustyöt olivat tuolloin jo käynnissä, joten sille yleissuunnitelmassa oli helppo löytää paikkansa.

Monet 20 vuoden takaisista suunnitelmista ovat edelleen kiistakapuloita Salossa. Yleissuunnitelma ei johtanut yleistoteutukseen. Toinen jäähalli sentään tuli, mutta ensimmäisen uusiminen ei parhaillaan etene kovinkaan suotuisissa tuulissa.

Jalkapalloilijat ovat turhaan huudelleet sisäareenan perään. Edellistä palloiluhallia soviteltiin välillä Urheilupuistoon ja välillä Paukkulaan. Lopulta tuli vain tekonurmi. Tyytyväisiä ei olla siihenkään, että edelleen Ykkösen futista pelataan yleisurheilukentällä pienen katsomon edessä.

Maauimala on ollut Salossa keskustelujen kohteena aina. Viimeisimpänä sitä on suunniteltu rakennettavaksi jokivarren ulkoilureittiuudistuksen yhteydessä. Se lienee ratkaisematta vielä tulevienkin 20 vuoden jälkeen.

Huolellinen suunnittelu on tietenkin hyvä asia. Osallistava suunnittelu on suorastaan erinomaista. Suunnitelmien tekemisen motiivina ei kuitenkaan saa olla asioiden näennäinen edistäminen. Vasta hankkeiden toteutus ratkaisee.