Pääkirjoitus: Salon jättikurpitsa on rohkeuden ja onnen riemukas liitto

0
Halikon Kurpitsaviikot jatkuvat sunnuntaihin asti. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

”Suomeen tuodaan ulkomailta kurpitsoja, mutta pystytään niitä tuottamaan Suomessakin. Nämä ovat henkilökohtainen taisteluase ehkäistä tuontia. Lisäksi haluan tuoda Saloon positiivista pöhinää.”

Näin totesi yrittäjä Esa Rannikko Salkkarin haastattelussa lokakuussa 2019.

Kurpitsalyhdyt loistivat Rannikon puutarhan pelloilla, ja niitä tultiin katselemaan kauempaakin.

Idea oli syntynyt vuotta aiemmin sattumalta. Rannikko oli ollut mukana sammuttamassa Kynttilä-Tuotteen suurpaloa. Hän pohti, miten voisi kannustaa yrittäjiä jatkamaan. Mieleen pälmähti ajatus kynttilän ja kurpitsan liitosta, halloween-lyhdystä.

Onni suosii rohkeaa, kuuluu vanha sanonta.

Rannikon tilalla on ollut rohkeutta tarttua toimeen, vaikkei edes kurpitsalyhdyn valossa voi nähdä tulevaisuuteen.

Onnekasta on ainakin se, että valokuvien voima on saanut viime vuosina valtavat mittasuhteet. Sosiaalisen median kuvatulva on loputon. Kokemisen rinnalle – ellei jopa ohi? – on noussut kokemusten kuvaaminen. Internet on täynnä vinkkejä eri paikkojen kuvauksellisimmista kadunkulmista ja näkymistä.

Myös Rannikon kurpitsat ovat saaneet roppakaupalla nostetta sosiaalisen median kautta. Pimeys, näyttävät asetelmat ja taidokkaat lyhdyt tuottavat täydellisiä kuvia. Sellaisia on kiva jakaa sosiaalisessa mediassa, jonka viidakkorumpu tuo lisää kävijöitä tapahtumaan.

Tällä viikolla Saloon saapuu tuhansia kurpitsaturisteja.

Perusidea on edelleen sama, pimeässä illassa loistavat lyhdyt. Vuosi vuodelta lyhtyjen määrä on kasvanut ja oheistapahtumien kirjo laajentunut.

Tänä vuonna Kurpitsaviikoilla voi muun muassa katsella videoinstallaatiota, käydä kekrimarkkinoilla ja ihastella Halikon kirkon seinissä vaeltavia valoja.

Moni toimija on liittynyt Rannikon ”haamujengiin” rakentamaan Saloon karnevaalia, joka tarjoilee elämyksiä kaikille aisteille.

Tietysti on heitäkin, joille halloween edustaa amerikkalaista hapatusta ja inhottavia autojonoja muuten hiljaisilla teillä. Ajatus iloisesta kamaluudesta ei sovi kaikille, mutta todistettavasti tulipalopaikan päähänpistosta on paisunut ilmiö.

Saloon on kasvanut jättikurpitsa, josta riittää iloa monelle.