Tarja Murrosta vuoden isovanhempi – seivästähti Wilma Murron mamma paistaa edelleen lettuja lastenlapsilleen

4
Wilma Murron mummo Tarja Murto sai vuosi sitten ikimuistoisen 80-vuotislahjan päästessään todistamaan lapsenlapsensa Euroopan mestaruutta. TS-arkistokuva: Jesse Väänen/SUL

Kuusjokelainen Tarja Murto on valittu Vuoden isovanhemmaksi. Tarja Murto on tullut tutuksi seiväshypyn arvokisojen kotikatsomoissa lapsenlapsensa Wilma Murron ahkerana kannustajana. Hän on puhunut julkisuudessa paljon, miten on lastenlastensa kanssa liikkunut ja kannustanut heitä urheilemaan.

Vuoden isovanhemman valitsee Vanhus- ja lähimmäispalvelun liitto Valli ry. Tunnus jaetaan vuosittain henkilölle tai taholle, joka on myönteisellä tavalla edistänyt lasten ja isovanhempien suhteita sekä isovanhempien arvostusta. Tunnus jaetaan nyt 32. kerran.

– Ihmettelin suuresti, miksi juuri minä tällaisen tunnustuksen saan. Meitä isovanhempia on niin paljon ja kaikki ovat varmasti tärkeitä ja tunnustuksen arvoisia. Mutta tietysti tämä tuntuu hyvältä, Tarja Murto kuvailee tunnelmiaan Vallin tiedotteessa.

Kuvassa vasemmalla vuoden 2022 isovanhempi Matti Alahuhta, keskellä vuoden 2023 isovanhempi Tarja Murto ja oikealla Vanhus- ja lähimmäispalvelun liitto VALLI ry:n toiminnanjohtaja Virpi Dufva. Kuva: Laura Oja

– Olen sanonut lastenlapsilleni, että aina ei tarvitse voittaa, vaan tärkeintä on liikkua. Kun he olivat lapsia, me kisailimme ja urheilimme leikkimielisesti ihan tässä meidän pihallamme.

Murto korostaa, että isovanhemmat voivatkin kannustaa lapsenlapsia liikkumaan ihan vain yhteisen ulkoilun avulla. Aina ei tarvitse ajatella, että pitäisi harrastaa jotain tiettyä urheilulajia.

Valli ry halusi tunnustuksella myös muistuttaa, että aikana, jolloin puhutaan paljon lasten liian vähäisestä liikkumisesta, isovanhemmatkin voivat olla tärkeässä roolissa mukana kannustamassa lapsia liikkumaan.

Vaikka urheilu on ollut tärkeässä roolissa, tärkeintä Tarja Murrolle on kuitenkin se, että lastenlapset ovat pysyneet terveinä ja asiat ovat kaikkien elämässä menneet hyvin.

– On ollut hienoa seurata lastenlasten kasvamista ja heidän onnistumisiaan elämässä. Pidämme edelleen yhteyttä tiiviisti: he soittelevat ja tulevat käymään usein. Olen edelleen se mamma, joka paistaa lettuja, jos joku lastenlapsista vaan pyytää, Tarja Murto kertoo.

Isovanhempien päivää vietetään vuosittain lokakuun kolmantena lauantaina, eli tänä vuonna sitä juhlitaan 21.10. Merkkipäivää on vietetty vuodesta 1985. Päivän tavoitteena on kiinnittää huomiota isovanhempien merkitykseen lapsenlapsilleen sekä isovanhempien arvostukseen koko yhteiskunnassa.

Vuoden isovanhempi -tunnustus on myönnetty aikaisemmin muun muassa Matti Alahuhdalle, Aktivistimummoille, iskelmälaulaja Katri Helena Kalaojalle, kirjailija Kirsi Kunnakselle , rap-mummo Eila Nevanrannalle, arkkiatri Risto Pelkoselle ja ”Lotan papalle” eli isoisä Jorma Saahkolle.

4 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Olis paljon mummuja joille kuuluis arvostus
4 kuukautta sitten

No, mun mamma paisteli lettuja vielä yli 90-vuotiaana. Ei hän ikinä saanut siitä mitään tunnustusta tai, että oli selvinnyt toisesta maailmansodasta hengissä. Puolisokeana 97-vuotiaana keitti vielä pannukahvia ja se vasta taidetta oli, ei mennyt vettä tai poroja ohi ja kahvista tuli hyvää. Mamma kuoli 98-vuotiaana.

Oikein tottako?
4 kuukautta sitten

Kaikki kunnia Murron mammalle, mutta on jokseenkin hämmästyttävää, että noilla kriteereillä saa kunnian olla vuoden isovanhempi. Itse voisin keksiä aika monta muuta kriteeriä valinnalle kuin olla seiväshyppääjän isovanhempi, varsinkin näin haastavina aikoina. Tietääkseni hän ei ole kumminkaan valmentanut tätä salolaista ihmettä?

Allan
4 kuukautta sitten

Pitäisikö sitten ottaa tunnustus pois kaikilta mummoilta?
Hyvä, että edes joku mummo saa sen tunnustuksen kaikkien mummojen puolesta.

Pertti
4 kuukautta sitten

Hieno juttu, että Tarja Murto sai tuon kunnian. Ei taida kuitenkaan kaikki hänen ansiot jäädä letun paistoon. Kyllä he isovanhempina Raimon kanssa tekivät paljon muutakin. Raimo myös lauloi veterranikuorossa ja Tarjakin oli sielläkin jossain tehtävissä.
Oikea valinta, vaikka muutamat ilonpilaajat ovat muuta mieltä. Ikävä kyllä Raimo laulaa jo isommassa kuorossa.