UN Women alkoi toimia Salossa 40 vuotta sitten – järjestö juhlii tiistaina Kivassa avoimin ovin

0
Salon UN Women on tullut monelle tutuksi iltatorilla. Viime kesänä Heidi Alanko (vas.), Eeva Laakkio, Elise Jauros ja Hanna Tulonen myivät kierrätyskoruja maailman naisten ja tyttöjen hyväksi. Kuva: Hia Sjöblom

Salossa toimii yksi Suomen vanhimmista maailman naisten ja tyttöjen auttamiseksi perustetuista Yhdistyneiden kansakuntien eli YK:n paikallistoimikunnista. Tasa-arvoa ajava Salon UN Women on tehnyt työtä naisten ja tyttöjen oikeuksien eteen jo 40 vuotta. Tehtävää riittää edelleen.

– Tasa-arvoon on vielä pitkä matka. Esimerkiksi työelämässä miesten ja naisten tasa-arvo on kaukana toteutumisestaan, Salon paikallistoimikunnan puheenjohtaja Anita Sjöholm-Nikkanen toteaa toimikunnan tiedotteessa.

Salon aktiivinen paikallistoimikunta juhlii nelikymppisiään ensi tiistaina eli YK-päivänä 24. lokakuuta. Kulttuuritalo Kivassa iltakuudelta alkaviin juhliin on vapaa pääsy. Paikalla ovat muun muassa Suomen UN Womenin toiminnanjohtaja Jaana Hirsikangas ja Salon paikallistoimikunnan perustaja Rauha ”Räpsä” Vanhanen.

40 vuotta sitten Salon paikallistoimikuntaa perustamassa ollut Rauha ”Räpsä” Vanhanen on yhä mukana toiminnassa. Kuva: Hia Sjöblom

Salossa vapaaehtoiset kokoavat erilaisilla tempauksilla ja tapahtumilla rahaa maailman naisten ja tyttöjen hyödyksi. Räpsä Vanhanen näki naisten ja lasten hädän kiertäessään nuorena kehitysmaissa. Rollaattorin avulla kulkeva eläkeläinen on edelleen mukana myös iltatoreilla myymässä kierrätyskoruja maailman naisten ja tyttöjen hyväksi:

– Tämän tärkeämpää tekemistä ei olekaan.

Tiistain juhlissa nähdään kuvakavalkadi vuosien vilkkaasta toiminnasta. Toiminnan alkaessa Salon torilla muun muassa kokeiltiin vedenkeittoa kehitysmaiden tapaan: kilpailtiin, kuka saa nopeimmin vesilitran kiehumaan metallisessa kurkkupurkissa kolmen kiven päällä.

Juhlaohjelmassa on puheita, purtavaa, arpajaiset sekä elokuva Yhden naisen käsissä. Dokumentti kertoo nuoresta afganistanilaisesta pormestarinaisesta, joka joutui maanpakoon talibanien hirmuhallinnon alta. Hän on mukana Salon juhlissa etäyhteydessä.

Maailman naisten ja tyttöjen hyväksi myydään arpoja, naposteltavaa ja juhlakoruja käteisellä tai Mobile Paylla.

UN Womenin Salon paikallistoimikunnan 40-vuotisjuhlat YK:n päivänä 24.10. klo 18–21. Avoin tilaisuus Kulttuuritalo Kivassa (Horninkatu 21, Salo).

KOHTI SUKUPUOLTEN TASA-ARVOA

UN Women

YK:n tasa-arvojärjestö UN Women on maailman johtava naisten ja tyttöjen ihmisoikeuksia ajava järjestö. Sillä on yli 200 kehityshanketta yli 90 maassa.

Järjestö työskentelee naisiin ja tyttöihin kohdistuvan syrjinnän lopettamiseksi ja sukupuolten tasa-arvon saavuttamiseksi.

Se vahvistaa naisten ja tyttöjen ihmisoikeuksia tavoitteenaan maailma, jossa kaikilla on yhtäläiset oikeudet ja mahdollisuudet.

UN Women Suomi on kansainvälisen järjestön kansallinen komitea, joka kerää varoja tasa-arvoa edistävään työhön.

Suomen UN Womenin tuotot olivat viime vuonna lähes 1,8 miljoonaa euroa.

Lähde: UN Women