Uusi muuntohuume ajaa itsemurhiin Salossa – ”Peukku on taas rantautunut”, kokenut käyttäjä kertoo

8
Teollisuus- ja tutkimuskemikaaleista valmistetetut aineet ovat jälleen nousussa Salon huumemarkkinoilla. Tullilaboratorio tutkii, mitä yhdisteitä rajalla takavarikoidaan. Kuva: Tulli.

Salon huumemarkkinoille valuu uutta synteettistä yhdistettä, joka aiheuttaa psykooseja, harhaisuutta ja väkivaltaa. Kun muuntohuumeet edellisen kerran vyöryivät Saloon, Mikko päätyi kuudeksi viikoksi Turun yliopistolliseen keskussairaalaan.

– Niissä oli varmasti jotain paskaa seassa. Multa lähti kävelykyky, ja lääkäri sanoi, että olisin kuollut viikossa, Mikko sanoo.

Samaa ainetta vetäneistä kavereista sairastui Mikon mukaan muitakin. Käyttäjät kutsuivat huumetta peukuksi. Se oli arvattavasti alfa-pvp:tä, joka ajoi salolaisia huumeidenkäyttäjiä psykiatriselle osastolle ja itsemurhiin. Nyt markkinoilla on uusi yhdiste alfa-pvip, joka on kemiallisesti hyvin lähellä vanhaa pvp:tä.

– Peukku on taas rantautunut. Sitä haetaan Turusta ja muualta, Mikko kertoo.

Kolme salolaista huumeidenkäyttäjää on tehnyt puolen vuoden aikana itsemurhan. Vaikuttimiksi epäillään psykoaktiivisia aineita.

Huumetyöntekijät ovat syystä huolissaan.

A-klinikan sairaanhoitaja Sanna Häkkilä muistaa edellisen muuntohuumeaallon, joka alkoi ravistella Saloa kahdeksan vuotta sitten.

– Ihmiset olivat silloin todella huonossa kunnossa.

Teollisuus- ja tutkimuskemikaaleista Kiinassa valmistetut aineet yleistyivät nopeasti. Myyjää ei tarvinnut etsiä kadulta. Tilauksen saattoi tehdä netissä, ja posti kuljetti paketin kotiin. Monet verkkokaupat lupasivat lähettää uuden tuotteen, jos ensimmäinen lähetys jäi tullissa kiinni.

Nuoret saattoivat saada huumeita helpommin kuin alkoholia. Aineita toi myös väkivaltainen rikollisjärjestö United Brotherhood, joka oli pesiytynyt Saloon.

Amfetamiinia oli tuolloin tarjolla niukasti ja sekin vähä oli käyttäjien mielestä aika heikkolaatuista. Kaiken lisäksi peukku oli halpaa.

– Sitä tuli järjettömiä määriä kysyntään ja aineen vahvuuteen nähden, entinen huumeidenkäyttäjä kertoo.

Alfa-pvp sai ihmisiä hortoilemaan alasti, hyppimään parvekkeilta, kieriskelemään kaduilla ja juoksentelemaan päin seiniä.

”Harhojen vallassa olevat käyttäjät pelkäävät usein todella henkensä edestä”, salolaiskonstaapeli Mika Virolainen kirjoitti Facebookissa.

Raivonpurkaukset johtivat verisiin väkivallantekoihin, joista langetettiin vuosien vankilatuomioita. Poliisi joutui taltuttamaan sekavia käyttäjiä, joiden voimantuntoa eivät hillinneet edes nippusiteet.

Salon sairaalaan oli otettava vartiointiliikkeestä järjestyksenvalvoja, joka oli paikalla kellon ympäri.

Terveysneuvontapiste Open Door on avoinna kolmena päivänä viikossa. Kuva: SSS/Lasse Kylänpää.

Mikko on noin kolmekymppinen, siististi pukeutunut nuori aikuinen. Hän sanoo olevansa opiaattien ja stimulanttien sekakäyttäjä. Se tarkoittaa vahvoja kipulääkkeitä, amfetamiinia ja ehkä myös peukkua.

– Salossa saa kadulta aineita helpommin kuin tupakkaa tai alkoholia. Täällä tunnet diilerin, Mikko toteaa.

Puhe ja suuret pupillit kielivät, ettei Mikko ole nytkään selvin päin. Hän käärii hermostuneesti tupakkasätkää ja vilkuilee ympärilleen. Kääriminen ei tahdo onnistua, paperi menee ryttyyn.

– Me kolmekymppiset ollaan jo vanhaa liittoa. Parikymppisiä on tullut paljon lisää, Mikko sanoo.

Salossa tiedetään kämppiä, joissa käydään pistämässä suonensisäisiä huumeita. Huhut kertovat, että mukana olisi jopa 16-vuotiaita. Nuoret pitävät pitkäaikaisia huumeidenkäyttäjiä luusereina ja narkkeina, eivätkä halua näyttäytyä heidän seurassaan.

– Alkumetreillä olevat nuoret luulevat, että käyttö on hallinnassa, Sanna Häkkilä sanoo.

Muuntohuumeet olivat isoissakin kaupungeissa vähissä joitain vuosia, kunnes markkinoille alkoi levitä synteettisiä katinoineja jälleen viime vuonna. Se näkyy myös Turussa.

– Peukun vaikutukset ovat paljon voimakkaampia kuin amfetamiinin. Ihmiset voivat olla tosi harhaisia, avoimen psykoottisia, aggressiivisia ja väkivaltaisiakin, terveydenhoitaja Sanna Järvensivu Turun terveyspiste Millistä kertoo.

A-klinikan ympärivuorokautisessa laitoshoidossa Salon Kalkkitiellä on myös havaittu merkkejä muuntohuumeiden yleistymisestä.

– Porukka tulee hoitoon psyykkisesti huonommassa kunnossa, mutta ei vielä niin räjähdysmäisesti kuin viimeksi. Silloin tilanne oli kaoottinen, palveluesimies Elisabeth Mäentausta toteaa.

Alfa-pvip on vain yksi sadoista psykoaktiivisista aineista, jotka on virallisesti kielletty ja luokiteltu huumausaineeksi. Lista on pitkä, ja uusia yhdisteitä tulee koko ajan. Sitä käytetään mitä on milloinkin helpoin saada.

Mikko istuu vanhassa nojatuolissa himmennettyjen näyteikkunoiden takana Turuntie 10:ssä. Hän syö tarjolla olevia voileipiä, jotka on tehty marketin lahjoittamasta hävikkiruuasta.

– Jos tämä paikka pistettäisiin kiinni, kuolisin kai nälkään.

Entisessä liikehuoneistossa avautui kuusi vuotta sitten Open Door, A-klinikan päiväkeskus päihteidenkäyttäjille. Viime vuonna oveen teipattiin lappu, jossa lukee isoin punaisin kirjaimin Terveysneuvonta. Siitä asti huoneistossa on voinut vaihtaa myös likaisia pistovälineitä puhtaisiin.

– Profiloidumme vahvasti huumeidenkäyttäjien palveluksi, sairaanhoitaja Sanna Häkkilä kertoo.

Perinteisiä alkoholisteja on kävijöissä enää vähän.

Salon Seudun Sanomat tapasi huumeidenkäyttäjiä Terveysneuvontapisteen tiloissa. Mikon nimi on keksitty, eikä hänen oikea nimensä ole toimituksen tiedossa.

8 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
keijo k
4 kuukautta sitten

Eihän tämä ongelma poistu, ellei sitä huumeita paikkakunnalle toimittavaa tahoa pysyvästi eliminoida. Miksi huumeiden välittäjiä suojellaan? On aivan älytöntä parkua huumeongelmasta jos ei ole haluakaan lopettaa sitä.

Marko
4 kuukautta sitten
Reply to  keijo k

No näytä mallia ja mene pidättämään vaikka Meksikon huumekartellien pomot,nehän roudaa kokaiinit maailmalle.Ei taida olla ihan noin helppoa kuin annat ymmärtää.Pysyvä eliminoiminen tarkoittaa Keijo henkirikosta,aika huono keino.Kerros kenellä ei ole haluja lopettaa huumerikollisuutta,melkoisen korni väite.Poistuuko päihdeongelma jos poistetaan myyjä?Kieltolain aikaan viinan juontikin lisääntyi,ei se poistu noilla keinoilla ja tuskinpa millään.

Keijo K
4 kuukautta sitten
Reply to  Marko

Meksikolaiset huumekartellit tuskin Salon kaduilla/alueella käyvät huumekauppaa. Ei välttämättä tarvita rikosta eliminointiin liittyen, vahinkojakin sattuu. Ongelma poistuu, jos ongelman aiheuttajaa ei ole, satavarmasti. Kieltolaista en muista mitään, olin silloin vasta pilke silmäkulmassa.

Marko
4 kuukautta sitten
Reply to  Keijo K

No,sitten vaan toteuttamaan huimaa suunnitelmaasi! Pistä Salo huumeettomaksi tuolla loistavalla ideallasi. Kieltolakiakaan ei ollut kun et sinä ollut silloin olemassa,etkä ole kuullutkaan koko hommasta mitään. Miksi et soittaisi oikeusministeriöön ja pyytäisit jotain 007 lisenssiä, vahinkojen varalle. Suoraan sanottuna kommenttisi on lapsellinen.

Keijo K
4 kuukautta sitten
Reply to  Marko

Huumekauppiaat ovat eräänlaisia yrittäjiä hekin ja yritteliäisyyteen kannustaa jo maan johtokin. Kuuluvat yhteiskuntaan kuin nenä päähän. Kommentointikin muuttuu lapselliseksi kun käy kahdeksattakymmentä, tuleehan ihminen vanhetessaan lapseksi jälleen. Kaikki me vanhenemme, ellemme huumeisiin kuole.

Marko
4 kuukautta sitten
Reply to  Keijo K

Olet oikeassa. No otetaan loppu rennosti!

Lasse Reunanen / Salo
4 kuukautta sitten
Reply to  keijo k

Se suojelu on helppo ymmärtää. Olihan ex-poliisipäällikkökin tuomittuna huumeiden tuonnin yhteydestä Suomeen. Sittemmin sai epärealistisen syytteen kun ns. tiesi eräästä tulevasta murhasta kun ei varoittanut, joka toteutui Suomessa. Ennemminkin huumevälittäjät ovat syyllisiä kuolemantuottamuksiin, joita huumeista kymmeniä vuosittain ollut – vaan eipä siitä syytteitä ollut. Mahdollisesti murhiakin huumeilla tehty, mutta niitäkään ei julki ole tietoon kerrottuna.

kyynikko
4 kuukautta sitten

Olen kyyninen, en voi kommentoida täällä.