Vanhatkin jäähallit kaipaavat investointeja – Salo aikoo laittaa yli miljoona euroa tekonurmien uusimiseen

7
Salon kaupungin investointisuunnitelmassa on vanhan jäähallin peruskorjauksen selvitys sekä kaasukäyttöisen jääkoneen uusiminen.

Yksi investointi nousee ylitse muiden Salon kaupungin liikuntapalveluiden vuosien 2024–2028 investointisuunnitelmassa. 8,1 miljoonaa euroa maksava uusi jäähalli vie valtaosan yhteensä 11 miljoonan euron investoinneista.

Uuteen jäähalliin varattu meno jakaantuu kolmelle vuodelle niin, että tänä vuonna hankkeelle on varattu 300 000 euron suunnitteluraha ja 3,9 miljoonaa euroa kahdelle seuraavalle vuodelle.

Suunnitelman mukaan uusi jäähalli rakennettaisiin SSO-hallin jatkeeksi kohti Karjaskylänkatua. Hallin sisäänkäynti tulisi suoraan Tahkonkadun parkkipaikalta.

Investointisuunnitelmassa mainitaan myös, että vuonna 1987 rakennetun vanhan jäähallin peruskorjaus ja edelleen käyttö jäähallina selvitetään, vaikka hallin energiatehokkuus ja toiminnallisuus asettavatkin merkittäviä haasteita peruskorjaukseen.

Vaikka uutta jäähallia suunnitellaan, myös vanhat jäähallit ovat kipeästi investointien tarpeessa.

Ensi vuodelle on varattu 300 000 euroa nykyisten jäähallien jäähdytyksestä vastaavan kylmäkontin uusimiseen. Kylmäkontin kompressorit lauhduttimineen ovat ylittäneet käyttöikänsä ja niiden toimintavarmuus on epävarma. Suunnitelman mukaan hanke ei voi jäädä odottamaan jäähalli-investoinnin toteutumista.

Vuodelle 2025 on varattu 180 000 euroa uuteen jäänhoitokoneeseen. Nykyinen kaasukäyttöinen jääkone on vuosimallia 2010 ja sen huoltokustannukset ovat nousseet viime vuosina merkittävästi. Uuden jääkoneen on tarkoitus olla akkukäyttöinen.

Urheilupuiston tekonurmi on Salon kaupungin tekonurmista selvästi nuorin, mutta se on tarkoitus vaihtaa ensimmäisenä.

Salon on tarkoitus myös uusia kaikki kolme tekonurmikenttää seuraavien kolmen vuoden aikana.

Jäähallin jälkeen ensi vuoden rahallisesti suurin investointi on Urheilupuiston tekonurmen uusiminen, johon on varattu 450 000 euroa. Nykyinen tekonurmi on kuusi vuotta vanha eli käyttöikänsä päässä. Suunnitelman Urheilupuiston vanha tekonurmi sijoitetaan uudelleen, ja siirtotyö kilpailutetaan samassa yhteydessä kentän uusimisen kanssa.

Vuonna 2025 on Melassuon tekonurmen vuoro. Pinnoitteen uusimiseen ja kentän aitaamiseen on varattu 350 000 euroa. Melassuon tekonurmi oli alun perin Urheilupuiston ensimmäinen tekonurmi, joka asennettiin vuonna 2003. Eli nykyinen Melassuon tekonurmi vietti tänä vuonna 20-vuotissyntymäpäiväänsä.

Vuonna 2026 on tarkoitus uusia Moision tekonurmi, johon on varattu sama summa kuin Melassuolle. Aitaamisen sijaan Moisiossa on tarkoitus myös kehittää kentän ”ympäröintiä”. Moision tekonurmi on alun perin Someron vanha tekonurmi, jonka Salon kaupunki osti 25 000 eurolla vuonna 2016.

Yhteensä kolmen tekonurmikentän uusimiseen on siis varattu 1,15 miljoonaa euroa.

Urheilupuiston kehittämiseen on tarkoitus tehdä yleissuunnitelma, joka tähtää ”kaupungin elinvoiman ja vetovoimaisuuden lisäämiseen” sekä ”kokoaa toiveita ja visioita yhdeksi kokonaisuudeksi”. Tähän on varattu ensi vuodeksi 60 000 euroa.

Ensi vuonna olisi tarkoitus myös uusia Muurlan liikunta-alueen kuntoradan valaistus ja korjata radan pohjaa (60 000 euroa) sekä uusia Salohallin 25 vuotta vanhat kilpakorit (25 000 euroa). Salohallin koreja on korjattu useaan otteeseen viime vuosina, edellisen kerran syyskuussa.

Kahdelle seuraavalle vuodelle on varattu yhteensä 250 000 euroa Naarjärven laiturien sekä hyppytornien uusimiseen.

Vapaa-ajanlautakunta käsittelee investointisuunnitelmaa torstain kokouksessaan.

Muutamia vahvasti liikuntapalveluiden toimialaan kuuluvia investointeja käsiteltiin jo tiistaina Salon kaupunkikehityslautakunnan kokouksessa.

Suurin niistä oli Urheilutalon peruskorjaus vuodelle 2026. Peruskorjaus sisältäisi muun muassa pesu-, puku- ja WC-tilojen saneerauksen, ilmanvaihdon, sisätilojen ja yläpohjan korjaukset.

Urheilutalon peruskorjauksesta on vasta keskusteltu kaupungin tilapalveluiden kanssa. Hankkeesta ei siis ole laadittu vielä tarkempaa suunnitelmaa, mutta sen arvioitu kustannus on kaksi miljoonaa euroa.

Muita kaupunkikehityslautakunnan käsittelemiä investointeja olivat uimahallin vesikaton korjaus (400 000 euroa) ja Halikon liikuntahallin väliverhojen uusiminen ja julkisivun kunnostus (120 000 euroa).

Lisäksi Salohalliin on suunniteltu ensi vuodelle 230 000 euron investointi, joka pitää sisällään muun muassa parketin huoltolakkauksen, sisä- ja piha-alueiden yleisehostuksen sekä keilahallin vesivuodon selvityksen.

Kaupunkikehityslautakunnan investointisuunnitelman viimeiselle vuodelle 2028 on merkitty 200 000 euroa uimahallin peruskorjaukseen.

Tupurin skeittiparkissa asvaltti rakoilee ja kaari odottaa uutta levyä.

Otteita vapaa-aikalautakunnan investointisuunnitelmasta vuosille 2025–2028

2025:

Perttelin kuntosalilaitteiden uusiminen: 70 000 euroa
Perniön liikuntahallin äänentoiston uusiminen: 60 000 euroa.
Keräävä ruohonleikkuri: 30 000 euroa

2026:

Tupurin skeittiparkin perusparannus: 250 000 euroa
Urheilupuiston aitojen ja porttien uusiminen: 100 000 euroa
Halikon kuntosalin laitteiden uusiminen: 80 000 euroa

2025–2027:

Ulkokuntosalien ja kuntoportaiden rakentaminen: 450 000 euroa

2028:

Tekojäärata: 100 000 euroa

7 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Onko vähän yläkanttiin hinnat?
2 kuukautta sitten

Kyllä tulee kallis laituri ja hyppytorni…250 000, sillä saisi kyllä jo monta laituria.

Marko
2 kuukautta sitten

Maksoihan urheilukentän huoltotilakin melkein miljoonan,sillä saisi monta omakotitaloa.Paitsi kaupunku sai silla 5 pukukoppia ja traktoritallin! Kaupungnni urakat on maksajalle 3 kertaa kalliimpi kuin yksityiselle.Jäähalli on totaalisen turha hankinrta.Tämän kokoisen kaupungin ei kannata satsata kaikkiin kilpaurheiluhankkeisiin.Urheilukenttä kököttää tyhjänä ja miljoonia meni siihenkin.Tavallisen kansan liikuttamiseen ei sitten ole rahaa, kun kilpaurheilu nielee leijonanosan.Esimerkkinä kuntoradat ,joille ei riitä latiakaan vaan ne pilataan sepelillä.Perusteena kutterilastun kalleus! Uskoo ken haluaa.

Juuri näin
2 kuukautta sitten
Reply to  Marko

Täyttä asiaa jäähalli on totaalisen turha hankinta. Jos tähän lähdettäisiin pelkät ylläpitokustannukset vuosittain olisivat isot. Koska näitä käyttää marginaaliryhmä salolaisista kannattaisi ennemmin panostaa esimerkiksi kuntoratoihin joita käyttää kuitenkin suurempi enemmistö salolaisista ja ylläpito ei myöskään ole niin kallista.

Onko pakko jos et jaksa
2 kuukautta sitten

Voisiko SoTe-palveluiden verukkeella mukaan huijatut vanhat kunnat päästää pois?

Tasapuolisuutta
2 kuukautta sitten

Kaupunki voisi tehdä kyselyn tulevista investoinneista. Näin tulisi myös laitaalueiden ääni myös kuuluviin.Salo on muutakin kuin pelkkä keskusta.

keskustelua
2 kuukautta sitten

Melassuo onkin keskusta-aluetta parhaimmillaan.

S.R
2 kuukautta sitten

Melassuon uusimisen yhteydessä kannattaisi pohjatöiden tekeminenkin antaa ammattilaisten tehtäväksi.