Epäily: Isännöitsijä maksatti taloyhtiöllä vakuutuksensa ja jätti yhtiön kokonaan ilman

0
Somerolainen Elli Mäkelä kertoi syyskuussa kokemuksiaan kymmenen vuoden takaa, jolloin kohutilitoimiston toinen omistaja oli isännöitsijänä perinyt häneltä aiheetta useiden tuhansien eurojen laskuja toisen asukkaan aiheuttamasta vesivahingosta Leivontien asunto-osakeyhtiössä. Kuva: SSS-arkisto/Minna Määttänen

Somerolainen asunto-osakeyhtiö oli tietämättään vuoden ilman vakuutuksia, vaikka sen tililtä oli maksettu vakuutusmaksuja. Yhtiötä nykyään isännöivä lakimies Juho Eloranta sanoo, että petoksista ja kavalluksista epäilty tilitoimisto maksatti taloyhtiöllä vuoden ajan omia vakuutusmaksujaan. Käytössä oli sama vakuutusyhtiö, josta taloyhtiöllä oli ollut vakuutus. Vakuutusnumero oli toinen.

Eloranta kertoo isännöitsijän ehdottaneen taloyhtiölle vakuutusten kilpailuttamista ja sanonut sen jälkeen siirtäneensä sen vakuutukset toiseen vakuutusyhtiöön. Se taas oli sama, jossa hänen tilitoimistonsa vakuutukset olivat. Siirtoa ei Elorannan mukaan todellisuudessa tapahtunut, vaan taloyhtiö oli vuoden kokonaan ilman vakuutuksia. Eloranta sanoo, että epäillyn huijauksen kohteeksi oli valittu taloyhtiö, jonka vakuutusmaksu oli samaa luokkaa kuin tilitoimiston vakuutusmaksu.

Vuoden kuluttua isännöitsijä oli Elorannan mukaan tarinoinut taloyhtiölle vakuutuksen hinnankorotuksesta, jolloin ”kilpailutus” oli taas aiheellinen ja uusi vakuutus oli otettu samasta vakuutusyhtiöstä, josta taloyhtiöllä oli aiemminkin ollut vakuutus.

Juho Eloranta toteaa, että vastaavanlainen toimintatapa selittäisi sen, miksi saman tilitoimiston toinen osakas oli yli kymmenen vuotta sitten perinyt Peipontiellä sijaitsevassa asunto-osakeyhtiössä asuvalta Elli Mäkelältä toisen asukkaan aiheuttaman vesivahingon korjauskustannuksia.

– Voi olla, että taloyhtiöllä ei ole tuolloin ollut vakuutusta, Eloranta aprikoi.

– Kyllähän vakuutusyhtiö muuten korvaisi vesivahingon tai sitten se olisi taloyhtiön vastuulla, mutta ei yksittäisen asukkaan.

Elli ja hänen veljensä Matti Mäkelä kertoivat Salon Seudun Sanomissa vuoden 2012 tapahtumista (SSS 22.9.2023). Elli Mäkelä oli ensin pelästyksissään maksanut useiden tuhansien eurojen asiattomat laskut, mutta saanut rahansa takaisin, kunvakuutusyhtiöiden asiantuntijana toiminut paikallinen tuttu olikäynyttilitoimistossa selvittämässä asiaa.Taloyhtiön isännöitsijänä toimi tuolloin kohuisännöitsijän yhtiökumppani.

Kohuisännöitsijän isännöimien taloyhtiöiden tileiltä on Elorannan mukaan myös kateissa vakuutuskorvauksia. Hän sanoo, että eri taloyhtiöiltä puuttuu vakuutusyhtiöiden niille maksamia korvauksia muutamien satasten suuruisista summista useiden tuhansien eurojen suuruisiin korvauksiin.

– Korvaushistoriaa käydään parhaillaan läpi, Eloranta kertoo.

– Satunnaiserien kavaltaminen on äärimmäisen helppoa, koska niiden jäljet peittyvät nopeasti.

Subscribe
Huomio
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments