Eksät kiukuttelevat Eino Leinolle ja ujo Nyyti saa lohtunsa: Salossa tuuletetaan marraskuun alkaessa runoja

0
Pinja Hahtolan monologia Eino Leinon eksämarssista on kutsuttu hulvattomaksi ja oivaltavaksi. Kuva: Eino Leinon Eksät

Eino Leinolle äksyileviä eksiä, miesten tuskan tunteita, lavarunoja ja rocklyriikkaa. Jos marraskuun ensimmäisenä perjantaina alkavasta Salon runoviikosta olettaa, että ohjelma on tarkoitettu ainoastaan haaveellisille, eläkeikäisille runotytöille, joutuu yllättymään. Toista kertaa järjestettävän Salon runoviikon ohjelma on tuittuileva ja raikas.

– Katsomme lavealla pensselillä runojen maailmaa, jotta runot ja sanat löytäisivät eri ikäisten ja eri tulokulmista olevien luo, runoviikkoa koordinoiva Salon kulttuurituottaja Suvi Aarnio ynnää.

– Runoudesta voi innostua ihan hurjasti, vaikka sanana runous tuntuisi pölyiseltä. Runot pystyvät tallentamaan ja kiteyttämään ohikiitäviä hetkiä, tunteita, tiloja ja tilanteita tavalla, mihin muut taidemuodot eivät pysty.

Myöskään runotyttöjä ei syrjitä Salon runoviikolla. Haaveista ja perinteisestä runonlausunnasta saa nauttia.

Suvi Aarnio työskentelee Salossa kulttuurituottajana. Kuva: SSS-arkisto/Kirsi-Maarit Venetpalo

Ensin niistä äksyilyistä. Runoviikon käynnistäjäksi onnistuttiin saamaan Pinja Hahtolan valtakunnallisessa monologikilpailussa palkittu esitys, jossa Eino Leinon naiset eivät säästele sanojaan.

Leino iski sydämiin täysillä, runojensa lisäksi rakastumalla usein. Leinon murskaamien sydänten marssissa ovat mukana L. Onerva ja Aino Kallas, liuta vihittyjä vaimoja ja Anni Swan, MeToo:n voimaannuttama Antiikin muusa sekä natsi-Saksaa ihannoiva kulttuurimatami Maila Talvio.

Miesten runoissa Perniön lukupiirissä taas pureksitaan pikkukaupunkia, isäsuhdetta, hammaslääkäriä, synnytyslaitosta, koiria, kirppuja, susia, lumiukkoja, äitiä – sekä Ukrainan sotaa. Viittä eri vuosikymmentä edustavat latvialaismiehet ovat työstäneet humoristisia ja herkkiä runoja. Suomentaja kertoo miesten runoista, joita salolainen pienkustantamo Paperiporo on julkaissut.

Villin Open micissä mikrofoni on puolestaan vapaa kenen tahansa lavarunoille. Open mic -tapahtumien juuret ovat savuisissa pubeissa, yliopistokaupungeissa ja rosoisessa taidescenessä, ja jos ei aiemmin ole sattunut sellaiseen osumaan, runoviikolla on hyvä mahdollisuus. Pro Rantakivet tosin järjestää Salossa Open mic -tapahtumia kuukausittain.

Rocklyriikan vuoro on päätöskonsertissa. Juippi & Juippi eli Jukka Haikonen ja Mikko Perkola ovat pistäneet uusiksi amerikkalaisrallien suomennoksia sadan vuoden ajalta ja esittävät niitä kitaran, mandoliinin, dobron ja huuliharpun kanssa. Mukana on lauluja esimerkiksi Tom Waitsilta, Jimmy Driftwoodilta, Jimmie Rodgersilta ja Hank Williamsilta. Juippien albumi Muovijeesus ja muita Amerikan ihmeitä ilmestyi tänä vuonna.

Jukka Haikonen ja Mikko Perkoila ovat vastaamassa Salon runoviikon äijämeiningistä. Kuva: Juippi & Juippi

Vähemmän roisia menoa kaipaavien kannattaa pysähtyä kuuntelemaan esimerkiksi toiverunojen iltaa, jossa esitetään Salon kirjastonkävijöiden esittämiä toiveita.

– Ja ihanassa kahvila Papussa Perniössä on runotyöpaja. Ne liikuttavat aina, kun ihmiset järjestävät sanojaan ja tuovat tunteitaan esiin, Aarnio miettii.

Viime vuonna nähtyä lukukoiraa ei tällä kertaa ole mukana, mutta Tove Janssonin kuolemattomia runoja löytyy. Näyttelijä Pirkko Uitto esittää Kuka lohduttaisi Nyytiä? -lastenkirjan laulun lisäksi viittomakielellä.

– Viittomakieli tuo esitykseen kehollisen elementin, joka antaa kaikille, ja tänä vuonna pystymme huomioimaan erityisryhmiä, Aarnio iloitsee.

Janssonin tarina yksinäisyydestä ja pelkojen voittamisesta kolahtaa epävarmoina aikoina syvältä myös aikuisiin.

Pirkko Uitto esittää Tove Janssonin Nyyti-tarinan myös viittomakielellä. Kuva: Riku Sainio

Varsinais-Suomen runoviikkoa on järjestetty syksyisin parikymmentä vuotta. Salolaisen kulttuurin edistäjä Pro Rantakivet on ollut sen järjestelyissä mukana, mutta viime vuonna salolaisille päätettiin ryhtyä tarjoamaan myös omaa runoviikkoa.

– Ohjelma on muodostunut todella vaivattomasti. Meillä on superkiva porukka tätä tekemässä. Kaikilla on sama ajatus siitä, että runoja tehdään moniaistisesti ja useita kanavia pitkin, ja nyt saimme vietyä tapahtumia myös Salon keskustan ulkopuolelle, Aarnio miettii.

– Sen opimme ensimmäisestä kerrasta, että mitä monipuolisempi ohjelma, sitä innostavampaa sitä on toteuttaa ja runous ja sanat löytävät ihan eri kohderyhmien tykö.

Tämänvuotisen runoviikon järjestäjinä ovat Sanojen Salo, Pro Rantakivet ry, Kirjan talo ry, Luova lukutaito -hanke sekä Salon kulttuuri- ja kirjastopalvelut. Viime vuonna kävijöitä oli kolmisensataa.

Salon runoviikko

Eino Leinon eksät – enemmän ja vähemmän muusina

  • Palkittu, Pinja Hahtolan käsikirjoittama ja esittämä monologinäytelmä tuo lavalle joukon Eino Leinon sydämenvalittuja. Pe 3.11. klo 19 kulttuuritila Näkkärissä Salossa, maksullinen.

Mitä mies tuskailee?

  • Mitä miehet toivovat ja tuntevat, tarvitsevat ja tuskailevat? Tästä kirjoittavat palkitut latvialaiset runoilijat. Suomentaja Mirja Hovila vetää Perniön lukupiirin aiheesta Viisi miestä veneessä ja muita runoja sadan vuoden ajalta. Ma 6.11. klo 17 MLL:n Perniön tiloissa.

Runotyöpaja

  • Voiko valo olla runoa, runo valoa? Runokahvilassa kirjoitetaan ohjatusti omia pieniä runoja. Satu Pasion ja Sari Reimanin vetämään kahvilaan voi tulla myös kuuntelemaan. Ke 8.11. klo 17 kahvila Papussa Perniössä.

Toivottujen runojen ilta

  • Salon Kansalaisopiston runoryhmä esittää yleisöltä kerättyjä toiverunoja. Ke 8.11. klo 17.45 Salon pääkirjastossa.

Villin open mic

  • Tule esittämään oma runosi open mic -tapahtumassa. Juontajana on Tom Linkinen, kutsuttuina esiintyjinä Anne Saarinen ja Asko Lehtonen Salosta sekä Hanna Storm Turusta. To 9.11. klo 18 kulttuuritalo Villissä.

Kuka lohduttaisi Nyytiä?

  • Pirkko Uitto esittää Tove Janssonin Kuka lohduttaisi Nyytiä? -tarinan. La 11.11. klo 13 kulttuuritila Näkkärissä Salossa, maksullinen.

Juippi & Juippi

  • Runoviikko päätetään ralllitunnelmiin. Jukka Haikosen ja Mikko Perkoilan akustinen duo esittää suomennoksia amerikkalaisista kappaleista. Su 12.11. klo 16 kulttuuritalo Villissä.

Katsele sanoja

  • Runonäyttelyitä löytyy Teijon Masuunista, Näkkärin aulasta ja Salon pääkirjastosta. Masuunissa on esillä Satu Pasion ja Sari Reimanin valokuva- ja tekstiesitys “Kertomuksia hiljaisista huoneista”. Näkkärin aulassa on runoja, jotka tehtiin Syyskiekka-tapahtumissa heittämällä nopilla kysymyksiä, poimimalla tarrapalloilla etukirjaimia taulusta ja nostamalla sanapussista sanoja. Kirjastossa on esillä näyttely, johon on koottu Luova lukutaito -hankkeen runoja Salosta, Somerolta, Sauvosta, Taivassalosta ja Liedosta.