Esittävän taiteen tilaselvitys yllätti Salon kulttuuripalvelut – nyt uhkaa rahahanojen hupeneminen

0
Salon kulttuurituottaja Suvi Aarnion mukaan kulttuuripalvelut ryhtyy edistämään monitoimitilaa ensi vuonna "tavalla tai toisella". Kuva: SSS/Minna Määttänen

– Se on siellä, ja se on selkeästi kirjoitettu, totesi Kulttuurikumppaneiden puheenjohtaja Siv Ilola esittävän taiteen tilaselvityksestä Salon Kulttuurifoorumissa.

Vuosittain järjestettävässä Kulttuurifoorumissa valtiovarainministeriön uudet leikkaukset olivat vahvasti puheenaiheissa läsnä. Kaupunginjohtajan pari viikkoa sitten julkaisema talousarvioesitys toi lohtua kulttuuripalveluille, mutta tuore uutinen kuntien valtionosuuksien lisäleikkauksista uhkaa laittaa rahahanoja kiinni.

– Toivomme, että budjettiesitys pitää huolimatta valtiovarainministeriön uutisista, totesi Salon kulttuurituottaja Suvi Aarnio.

Siv Ilola suhtautui toiveikkaasti Salon kulttuurikentän ensi vuoden uudistuksiin. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Aarnion mukaan kaupunginjohtajan talousarvioesitys pisti viimeistäänkin ”kulttuurimyönteiset tuulet puhaltamaan”. Ensi vuoden uudistuksiin sisältyy kulttuuripäällikön palkkaminen, kulttuuriohjelman vahvistuminen sekä kulttuurin monitoimitilan suunnitteluraha.

Vaikka vapaa-ajan lautakunnan taannoinen esitys 50 000 euron varaamisesta kulttuurin monitoimitilan suunnittelulle tuli Salon kulttuuripalveluille yllätyksenä, suhtautuminen siihen on vahvasti myönteinen.

– Ehdotus tuli yllätyksenä, mutta ryhdymme edistämään monitoimitilaa ensi vuonna tavalla tai toisella.

Tilatuki, yleisavustukset ja yhteistyösopimukset mukaan lukien kaupungin taloudellinen tuki kulttuuritoimijoille on kaupunginhallituksen hyväksymän esityksen mukaan yli 420 000 euroa. Aarnion mukaan summa oli positiivinen yllätys.

Salon talousarvio hyväksytään lopullisesti kaupunginvaltuustossa 4. joulukuuta.

Kulttuurifoorumi järjestetään vuosittain salolaisten taide- ja kulttuuritoimijoiden kesken. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Kulttuurifoorumin puhujavieraana oli etnologi ja tulevaisuudentutkija Katriina Siivonen Turun yliopistosta. Siivonen sivusi puheessaan vuoden 2005 Kulttuurin kulmakivet -julkaisuaan, jossa Salon kaupunki oli osallisena. Tuolloin tutkimusryhmä kirjoitti teokseen: ”Kulttuurin tilaongelmista on puhuttu Salossa jo vuosikymmeniä väestön ja yhdistysten sekä kulttuuritoimintojen määrän kasvaessa. Elokuvateatteri Kivan vuokraaminen ja varustelu esitystilaksi on yksi kaupungin suurista kulttuuriteoista, mutta se ei ratkaise kaikkia ongelmia.”

Näin ollen kulttuurin tulevaisuustaitoihin keskittyvä Siivosen puhe osui uudelleen ajankohtaiseen saumaan Salon kulttuurikentällä.

Uutta kulmaa sanataiteessa

– Sanataidenäyttely, kirjakaffet ja pelikässärikerho, summasi Kirjan talo ry:n toiminnanjohtaja Petri Tähtinen Luova lukutaito -hankkeen sisältöjä Kulttuurifoorumissa.

Viiden kunnan yhteinen hanke on Opetushallituksen rahoittama ja Salon kaupungin johtama lukutaitotyön kehittämishanke. Se jatkaa toimintaansa vielä ensi vuoden ajan.

Elinvoimainen lukutaitotyön verkosto riippui Tähtisen mukaan paikallisesta yhteistyöstä. Siksi hän kannusti foorumin osallistujoitakin mukaan toimintaan.

– Haluamme kehittää jatkuvaa lukuintoa ja jalkauttaa lukutaitoa monipuolisesti kuntaan.

Kulttuurikumppanien ensi vuoden jäsenyhdistykset

  • Uudelle kaudelle jatkavat Lasten Laulukaupunki ry, Kirjan talo ry, Salo Irish ry, Salon Teatteri ry, Kisko-Seura ry ja Pro Rantakivet ry.
  • Uusina jäsenyhdistyksinä aloittavat SaloJazz ry, EtnoSalo ry, Salon Taiteilijaseura ry ja Salon Viihdelaulajat ry.