Fortum selvittää ydinvoiman rakentamismahdollisuuksia Ruotsissa

0
Allekirjoittajamaiden mielestä ydinvoiman lisääminen on avainasemassa, jotta maapallolla päästään asetettuihin ilmastotavoitteitiin. Kuvassa Fortumin Loviisan ydinvoimalaitos tammikuussa 2017. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO
Allekirjoittajamaiden mielestä ydinvoiman lisääminen on avainasemassa, jotta maapallolla päästään asetettuihin ilmastotavoitteitiin. Kuvassa Fortumin Loviisan ydinvoimalaitos tammikuussa 2017. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

Energiayhtiö Fortum ja ruotsalainen ydinteknologiayhtiö Studsvik ovat allekirjoittaneet aiesopimuksen uuden ydinvoiman rakentamisedellytysten selvittämiseksi Ruotsissa, Fortum kertoo tiedotteessaan.

Studsvik ja Fortum arvioivat mahdollisuuksia rakentaa pieniä modulaarisia reaktoreita tai suurempia reaktoreita Studsvikin entiselle ydinvoimatoimintojen alueelle Nyköpingin lähistöllä.

Yhteistyön ensimmäisessä vaiheessa tavoitteena on tunnistaa mahdollisia liiketoimintamalleja ja teknisiä ratkaisuja jatkokehitystä varten. Mahdolliset investointipäätökset tehdään myöhemmin.

Yhteistyö on osa Fortumin kaksivuotista selvitystyötä koskien uuden ydinvoiman edellytyksiä Suomessa ja Ruotsissa.

Fortum aloitti ydinvoimaselvityksensä lokakuussa 2022. Fortum selvittää kaupallisia, teknologisia, yhteiskunnallisia, poliittisia ja lainsäädännöllisiä edellytyksiä sekä pienydinvoimalle että suurille reaktoreille Suomessa ja Ruotsissa.

Mahdolliset uudet laitokset voisivat Fortumin mukaan olla toiminnassa 2030-luvulla tai sen jälkeen.

Pitkä liuta sopimuksia

Fortum on tehnyt Studsvikin lisäksi vastaavanlaisia yhteistyösopimuksia yhdysvaltalaisen Westinghouse Electric Companyn, korealaisen KHNP:n, brittiläisen Rolls-Royce SMR:n, ranskalaisen EDF:n, ruotsalaisen Kärnfull Nextin sekä suomalaisten Outokummun ja Helenin kanssa.

Studsvikin kanssa solmittu aiesopimus tukee Fortumin mukaan yhtiön strategiaa, jonka tavoitteena on toimittaa luotettavaa ja puhdasta energiaa sekä edistää teollisuuden irtautumista hiilestä tarjoamalla asiakkaille ratkaisuja, jotka eivät aiheuta hiilidioksidipäästöjä.

Fortumin uudesta ydinvoimasta vastaavan yksikön johtajan Laurent Leveuglen mukaan yhtiö haluaa tukea Ruotsin vihreää siirtymää pitkällä aikavälillä.

– Pohjoismaissa tarvitaan paljon uutta sähköntuotantoa, jotta voimme vastata yhteiskunnan ja teollisuuden sähköistymisen vaatimuksiin, Leveugle sanoo Fortumin tiedotteessa.

Ruotsi halajaa lisää ydinvoimaa

Ruotsin hallitus julkisti torstaina suunnitelman ydinvoiman mittavasta lisärakentamisesta. Suunnitelman mukaan Ruotsiin pitäisi vuoteen 2035 mennessä rakentaa ydinvoimaa kahden täysimittaisen reaktorin edestä, eli 2 500 megawattia. Suomessa Olkiluodon kolmosreaktorin täysi teho on 1 600 megawattia, eli Ruotsiin tavoitellaan nyt lisää ydinvoimaa reilun puolentoista Olkiluoto 3:n edestä.

Uudisrakentamisen edistämiseksi Ruotsin hallitus on valmis antamaan valtiontakauksia 400 miljardin kruunun eli noin 35 miljardin euron edestä ja on valmistautumassa antamaan myös lisää tukea ydinvoiman edistämiseksi.

Ruotsin energia- ja elinkeinoministeri Ebba Busch sanoi, että Ruotsin on kaksinkertaistettava sähköntuotantonsa seuraavien 25 vuoden aikana, jotta yhteiskunnan sähköistymisen tarpeet saadaan täytettyä.

Ruotsissa on nyt käytössä kuusi ydinreaktoria. Kuusi reaktoria on suljettu, viimeksi Ringhalsin ydinvoimalan kaksi vanhinta yksikköä vuosina 2019 ja 2020.

Tuomas Savonen, Nina Törnudd