”Jouduin viikoksi Tyksiin liukastumisen vuoksi” – pertteliläiset saivat hiekoitushiekkaa, Perniön vuoro on seuraavaksi

0
Mp-Tecin yrittäjä Mikko Pusa lapioi hiekoitusmursketta Arto Vuorelle. Tällä on ikävä kokemus siitä, miten kotipihalla liukastuessa voi käydä. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

– Kyllä on hieno tempaus, kommentoivat Salon Seudun Sanomien yhyttämät pertteliläiset, jotka olivat tiistaina tulleet hakemaan ilmaista hiekoitusmursketta Perttelin K-Marketin pihalta.

Pihalla soljui jatkuva autovirta. Ihmisiä oli noutamassa mursketta muovisiin ja sinkkisiin ämpäreihin sekä tyhjiin maalitonkkiin.

– Ensimmäiset hakijat olivat täällä jo kolme varttia ennen aloitusaikaa, kertoo tapahtuman isä, Mikko Pusa maanrakennus- ja talvikunnosapitoyritys Mp-Tecistä.

THL:n mukaan keskimäärin 2500–4000 suomalaista vuodessa päätyy liukastumistapaturman vuoksi vuodeosastolle. Yksi näihin tilastoihin joutuneista on pertteliläinen Arto Vuori.

– Jouduin kerran viikoksi Tyksiin. Omalla pihalla liukastuin, hän puistaa päätä.

Vuori tuli hakemaan hiekoitushiekkaa pihalleen. Aiempina vuosina hän on noutanut sitä Salon torilta, jossa Salon Hermanni-seura on järjestänyt vastaavaa tempausta. Nyt hakureissusta tuli lyhyempi.

Mursketta noutamassa ollut Tapani Laakso kertoo myös liukastelleensa kotipihalla, mutta hän on välttynyt vakavilta turmilta, samoin vaimo Hilkka Laakso.

– Meillä on aina nastat jalkineissa, vaimo kertoo.

Lähipäiville ennustetaan pääkallokelejä, joten murske tulee joka tapauksessa tarpeeseen.

Pertteliläiset Tapani ja Hilkka Laakso ovat aiemmin ostaneet hiekoitushiekan pihalleen. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Perttelin K-Marketin pihalla glögiä jakanut kauppias Juha-Pekka Lindholm toteaa, että kaupan pihalla ei ole aiemmin jaettu maksutonta hiekoitushiekkaa.

– Mikolta tuli idea aika nopealla aikataululla, mutta järjestelyt eivät olleet isoja ja tämä saatiin helposti toteutettua, hän taustoittaa.

Aiotaanko vastaava tempaus järjestää ensi talvenakin? Lindholm pitää ajatusta hyvänä.

– Totta kai! vastaa Mikko Pusa.

– Tehdään tästä perinne. Ensi vuonna mukana voi olla hiukan lisämaustettakin.

– Asiakkaat ovat olleet tyytyväisiä ja yllättyneitä tempauksesta. On mukavaa, kun saadaan kauppareissulle hiukan ohjelmanumeroa mukaan, kommentoi K-Marketin kauppias Juha-Pekka Lindholm. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Myös Perniössä jaetaan hiekoitushiekkaa ilmaiseksi

Maksutonta hiekoitusmursketta on luvassa myös Perniössä. Kiviaseman ja Osuuskunta Pro Perniön lahjoitussepeliä saa omaan ämpäriin ensi sunnuntaina pidettäviltä Kunnantalon joulumarkkinoilta.

Lahjoittajat päättivät tempauksesta viikon sääennustetta tutkiessaan: sunnuntaihin mennessä ehtii olla kova räntämyräkkä, sen jälkeen nopea kylmeneminen ja lopuksi uutta pakkaslunta jäätyneille pihoille ja teille. Tämä tietää tilannetta, jossa hyvällä hiekoitusaineella estetään monta turmaa, he pohtivat tiedotteessa.

Lahjoitussepeliä löytyy Kunnantalon sisäpihalta markkinoiden myyntipisteiden keskeltä. Myyntipisteitä on parisenkymmentä.

Kunnantalon joulumarkkinat Perniössä su 26.11. klo 12–16. Ota hiekoitussepeliä varten oma ämpäri mukaan.