Hölmöläisten säästöä

0

Länsiradan rakentamiseen löydettiin miljardin säästöidea. Hölmöläisten peiton jatkaminen ei antanut mitään, mutta ei ottanutkaan. Toisin on radan rakentamisen osittamisessa. Säästöä syntyy, kun Lohjan ja Salon välinen rata rakennetaan yksiraiteiseksi.

Haittojen eliminoimiseksi rinnakkaisrataa aletaan rakentamaan melko välittömästi. Rakentaminen käytössä olevan radan rinnalla on huomattavasti hankalampaa ja kalliimpaa. Nopeuden alentuma, aikataulujen laatimisen vaikeus, kohtauspaikkojen rakentaminen ja poistaminen sekä rakentamisajan pitkittyminen ovat merkittäviä seikkoja.

Kustannusarvio tultaneen ylittämään siten lähes säästöjen verran. Ihminen, joka ajattelee asioita vain tämän hetken valossa, eikä halua syventyä tarjottuihin vaihtoehtoihin, on pysähtyneisyyden vanki. Nykyinen ratalinjaus Salon keskustan läpi ei ole Salon kehityskäytävä, vaan enemmänkin jarru. Tuloksena syntyy vuosisadan suurin ja kallein moka liikenteen kehittämisessä.

Veikko Mäkinen
Halikko