Ihmiskauppajuttu poiki syytteen salolaispoliisille – Nyt puhuu virkarikoksesta syytetty tutkinnanjohtaja

0
Ihmiskaupasta epäilty salolainen kattofirma urakoi työmailla eri puolilla Suomea. Kuva: TS-arkisto/Ari-Matti Ruuska.

Salon poliisin entinen rikoskomisario joutuu oikeuteen virkavelvollisuuden rikkomisesta. Poikkeuksellisen syytteen juuret juontavat väitetystä ihmiskaupasta salolaisessa kattofirmassa.

– Tämä on aivan helvetin sekava juttu, jossa mikään ei sujunut. Palloa heitettiin aina vain seuraavalle, kunnes se lopulta poksahti, virkarikoksesta syytetty Pertti Läksy sanoo.

Erikoisen tapahtumaketjun keskiössä on ukrainalainen kattoasentaja, jonka kohtaloa ovat selvittäneet muun muassa apulaisoikeuskansleri, valtakunnansyyttäjä sekä Maahanmuuttoviraston yhteydessä toimiva Ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmä.

Virkarikoksesta syytetty Pertti Läksy kokee joutuneensa sijaiskärsijäksi Lounais-Suomen poliisilaitoksen sisällä.

Salon poliisiasemalla elettiin 2010-luvulla sekavia aikoja. Valtio karsi määrärahoja, eikä eläköityvien poliisien tilalle palkattu uusia. ”Salon poliisin rikostutkinta riutuu”, Salon Seudun Sanomat uutisoi elokuussa 2016.

Poliisiasemalta oli muutamassa vuodessa karsittu kaksitoista vakinaisen rikostutkijan virkaa. Jäljellä oli enää kuusi.

Rikostutkinnan laatu kärsi. Tutkinta-ajat venyivät, kun uusia juttuja kasaantui vanhojen päälle. Yhtä tutkijaa kohti saattoi olla jopa sata rikosjuttua, joille kaikille piti tehdä jotain. Kaiken lisäksi rikostutkijoita päätyi päivystäjäksi poliisiaseman yleisöpalvelupisteeseen.

– Alaspäin tullaan kovaa vauhtia, ja Salossa ollaan nyt äärirajoilla. Siellä on käytännössä minimivahvuus, jolla poliisiasemaa vielä pystyy pyörittämään, Lounais-Suomen poliisilaitoksen silloinen poliisipäällikkö Tapio Huttunen totesi lehtijutussa.

Ukrainalainen Viktor Podolianchuk oli tällöin aloittanut työt salolaisessa kattofirmassa. Yritys oli etsinyt työntekijöitä avoimella rekrytoinnilla: ”Jos uskot itseesi ja tiedät tekeväsi hyvää jälkeä, olet varmasti etsimämme henkilö.”

Podolianchuk odotti työntekijän oleskelulupaa ja jatkoi hommia salolaisfirmassa, vaikka hänen viisuminsa umpeutui ja yritys lakkasi maksamasta palkkaa. Työnteko katkesi lopulta tammikuussa 2017 tutkintavankeuteen.

Yrittäjä syytti Podolianchukia käytettyjen alumiinilistojen varastamisesta työmaalla Helsingissä.

Käräjäoikeus tuomitsi Podolianchukin törkeästä varkaudesta, mutta hovioikeus hylkäsi syytteet. Poliisi ei ollut tutkinut rikosväitettä alunperin kunnolla – alumiinilistoja ei ollutkaan varastettu.

Podolianchuk oli tällä välin turhaan yrittänyt saada palkkarästejään salolaisfirmasta. Kun yritys ei niitä maksanut, Podolianchuk teki rikosilmoituksen. Maahanmuuttoviraston yhteydessä toimiva Ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmä teki poliisille tutkintapyynnön keväällä 2017.

Tutkinta siirrettiin Salon poliisiasemalle, koska rikoksesta epäilty yritys oli salolainen. Tutkinnanjohtajaksi tuli Pertti Läksy, joka oli työskennellyt rikoskomisariona Salossa koko 2000-luvun.

– Tästä tuli yksi erikoisimmista jutuista, mitä minulla on koskaan ollut, Läksy toteaa.

Työperäinen ihmiskauppa ja ulkomaisen työvoiman hyväksikäyttö ovat osa harmaata taloutta. Läksy kertoo saaneensa esimieheltään ohjeen, että Viktor Podolianchukin tapaus kuuluu poliisin talousrikostutkinnalle. Hän lähetti jutun Turkuun.

– Menee muutama kuukausi ja juttu tulee postitse takaisin Saloon ilman mitään saatteita ja selvityksiä.

Osa asiakirjoistakin oli ilmeisesti hävinnyt matkan varrella.

Läksy sanoo soittaneensa talousrikostutkintaan, josta hänen mukaansa kerrottiin, ettei jutusta ollut löytynyt ihmiskauppaa. Sen sijaan tapaus oli siirretty ulkomaalaisrikkomuksena Lounais-Suomen poliisin ulkomaalaistutkintaan, koska ukrainalainen oli tehnyt töitä luvatta.

Ulkomaalaistutkinnassakaan ei kukaan osannut Läksyn mukaan kertoa, kuka oli lähettänyt jutun kirjepostina Saloon ja miksi.

Salossa rikostutkijana tuohon aikaan työskennellyt ylikonstaapeli palauttaa mieliinsä kattofirmaan liittyneen jutun, vaikka hän ei ollutkaan mukana tapauksen tutkinnassa:

– Jotain palkkoja oli maksamatta, mutta mitään ihmiskauppajuttua en muista.

Keväällä 2019 syyttäjä alkoi tivata Salon poliisilta, tuleeko Viktor Podolianchukin tapauksesta rikosjuttu vai ei. Tutkinnanjohtaja Läksy päätti, että asiassa ei ole syytä epäillä rikosta. Tutkinta lopetettiin.

Sujuvaa englantia puhuva Viktor Podolianchuk pettyi ja teki uuden rikosilmoituksen. Podolianchukin mukaan työnantaja oli ottanut hänen passinsa ja pakottanut hänet työntekoon. Podolianchuk kertoi pelänneensä karkotusta ennen kuin saisi oleskeluluvan. Siksi hän ei uskaltanut vastustaa.

Poliisi aloitti esitutkinnan samasta väitetystä ihmiskaupasta, jonka tutkinnan Läksy oli jo kertaalleen lopettanut.
Tuolloin ei vielä arvattu, millainen häly poliisin toiminnasta nousisi.

Helsingin Sanomat julkaisi keväällä 2021 laajan artikkelin, jossa paljastettiin ihmiskaupparikosten tutkintaan liittyviä vakavia ongelmia. Toimittaja Paavo Teittinen oli käynyt läpi lähes sata poliisin päätöstä tapauksissa, joissa oli viitteitä ihmiskaupasta tai vastaavasta hyväksikäytöstä.

Viktor Podolianchuk oli yksi haastatelluista, ja hänestä oli jutussa useita valokuvia. Podolianchuk oli jo aiemmin hakenut julkisuutta Suomen Kuvalehdessä.

Helsingin Sanomien artikkeli sai apulaisoikeuskansleri Mikko Puumalaisen perehtymään viidenkymmenen ihmiskauppajutun esitutkintaan eri poliisilaitoksilla. Puumalainen löysi vakavia puutteita ja lainvastaisuuksia. Hänen mukaansa poliisilla oli vaikeuksia tunnistaa ihmiskaupparikollisuutta.

Puumalainen puuttui päätöksessään muun muassa lainvastaisiin tutkinnan päätöksiin, tutkintojen venymiseen vuosien ajan ilman asianmukaista perustetta sekä siihen, että epäillyn rikoksen uhrin oikeudet eivät olleet toteutuneet asianmukaisesti.

Ylin laillisuusvalvoja piti ongelmaa vakavana.

Puumalainen oli tutkinut viittäkymmentä esitutkintaa, joista vain Salon tapaus päätyi valtakunnansyyttäjälle ja johti virkarikossyytteeseen.

Virkavelvollisuuden rikkomisesta voidaan tuomita sakkoa tai enintään vuosi vankeutta. Syytteen nostanut aluesyyttäjä Jari Kukko Pirkanmaalta arvioi, että tässä tapauksessa rangaistukseksi riittää sakko.

Rikoskomisarion virasta viime vuonna eläköitynyt Pertti Läksy kiistää syytteen ja harkitsee mahdollisia jatkotoimia. Hänen mielestään vika on rikosjuttujen hallinnoinnissa Lounais-Suomen poliisilaitoksella.

– Juttuja lähetetään sinne, tänne ja tuonne ilman mitään saatteita ja reunamerkintöjä. Siinä vaarantuu paitsi kansalaisten myös tutkinnanjohtajan oikeusturva.

Istuntopäivää Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa ei ole vielä päätetty. Syyteoikeus virkarikoksissa vanhenee viidessä vuodessa, ja aikaa on jäljellä vielä nelisen kuukautta.

Poliisin uusikaan esitutkinta Viktor Podolianchukin tapauksessa ei tuonut salolaisyrittäjälle syytettä ihmiskaupasta. Podolianchuk oli todistettavasti hakenut Ukrainan lähetystöstä uuden passin ja kertonut, että työnantaja oli ottanut hänen entisen passinsa.

”Väitteen todenperäisyyttä tämä ei kuitenkaan yksin vahvista”, aluesyyttäjä Heli Haapalehto kirjoittaa syyttämättäjättämispäätöksessään.

”Esitutkinnassa saadun selvityksen perusteella ei ole tullut esille todennäköisiä syitä epäillä [ … ] syyllistyneen ihmiskaupparikokseen tai muuhunkaan rikokseen”, päätöksessä todetaan.

Viktor Podolianchuk teki salolaisfirmassa kuukausia töitä ilman palkkaa. Varsinais-Suomen käräjäoikeus tuomitsi työnantajan neljä vuotta sitten maksamaan Podolianchukille palkkarästejä yli 57 000 euroa. Yritys oli kuitenkin jo konkurssissa.

Työnantajaa ja Viktor Podolianchukia vastaan on yhä vireillä oikeudenkäynti, jossa heitä syytetään luvattoman ulkomaisen työvoiman käytöstä. Varsinais-Suomen käräjäoikeuden mukaan asia on tarkoitus ratkaista ensi keväänä.