Israelin ja Hamasin aselepo jatkui Gazassa Hamasin militanttien iskusta huolimatta

0
Israelin mukaan tauko taisteluissa jatkuu samalla, kun neuvottelut muun muassa panttivankien vapauttamiseksi jatkuvat. LEHTIKUVA/AFP
Israelin mukaan tauko taisteluissa jatkuu samalla, kun neuvottelut muun muassa panttivankien vapauttamiseksi jatkuvat. LEHTIKUVA/AFP

Israelin ja äärijärjestö Hamasin välinen lähes viikon kestänyt aselepo Gazassa jatkui torstaina edellisten päivien tavoin humanitaarisen avun toimittamisella sekä panttivankien vapauttamisella.

Illalla ainakin kaksi panttivankina ollutta naista oli vapautettu Punaiselle Ristille, ja lisää oli määrä vapauttaa vielä myöhemmin. Samoin Israelin oli määrä vapauttaa palestiinalaisvankeja edellisten päivien tavoin.

Hamasin lähteet kertoivat uutistoimisto AFP:lle järjestön olevan valmis torstaina vapauttamaan kymmenen israelilaista panttivankia. Hamas oli lähteen mukaan tarjonnut ensin Israelille listaa, jossa olisi ollut mukana kolmen panttivangin ruumiit, mutta Israel hylkäsi sen.

– Kaikki nyt vapautettavat ovat elossa, nimettömänä pysytellyt lähde vakuutti.

Aselevon mahdollisesta jatkosta neuvoteltiin illalla edelleen. Jos sopua ei saada, aselepo päättyy varhain perjantaina.

Israelin media on aikaisemmin kertonut, ettei Israel ole valmis jatkamaan aselepoa sunnuntaita pitemmälle. Hamas puolestaan on kertonut niin ikään olevansa valmis jatkamaan aselepoa ja panttivankien vapauttamista ainakin sunnuntaihin.

Aselepoa varjosti Hamasin torstaina aamulla Jerusalemissa tekemä isku, jossa kaksi järjestön militanttia tappoi kolme ihmistä ja haavoitti kahdeksaa muuta bussipysäkillä kaupungin länsiosassa.

Poliisin mukaan kaksi palveluksesta vapaalla ollutta sotilasta ”neutralisoi” hyökkääjät. Israelin viranomaiset viittaavat termillä tappamiseen.

Länsirannalla puolestaan kaksi israelilaissotilasta haavoittui lievästi tiesululla, kun heidän päälleen yritettiin ajaa autolla. Tässäkin tapauksessa hyökkääjä ammuttiin.

Hamas vapautti toistakymmentä, Israel 30

Keskiviikkona Hamas vapautti kymmenen israelilaista panttivankia. Israelin pääministerin kanslia kertoi varhain torstaina vapautettujen saapuneen Israeliin. Lisäksi Hamas vapautti viranomaisten mukaan neljä thaimaalaista panttivankia sekä kaksi Venäjän kansalaista, joiden vapautuksesta ei ollut sovittu aseleposopimuksessa.

Qatarin ulkoministeriön edustajan mukaan keskiviikkona vapautettujen israelilaispanttivankien joukossa oli yksi Hollannin ja yksi Yhdysvaltain kaksoiskansalainen sekä kolme Saksan kaksoiskansalaista.

Israelilaispanttivankien ikäjakaumasta on kerrottu eri lähteistä hieman toisistaan poikkeavaa tietoa. Israelin pääministerin kanslian mukaan keskiviikkona vapautettujen israelilaisten panttivankien joukossa oli viisi naista, kolme lasta ja kaksi 18-vuotiasta miestä. Qatarin ulkoministeriön edustajan mukaan sen sijaan viiden naisen lisäksi vapautettiin viisi alaikäistä.

Israelilaisviranomaiset puolestaan kertoivat varhain torstaina vapauttaneensa aselevon ehtojen mukaisesti 30 palestiinalaisvankia.

Blinken vierailee jälleen Lähi-idässä

Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken saapui varhain torstaina Israelin Tel Aviviin. Blinkenin on määrä keskustella Israelin johtajien kanssa aselevosta Israelin ja Hamasin välillä sekä humanitaarisen avun toimittamisesta Gazan kaistalle. Kyseessä on Blinkenin kolmas vierailu Lähi-itään sen jälkeen, kun taistelut Israelin ja Hamasin välillä kärjistyivät lokakuussa.

Gazan kaistaa hallinnoivan Hamasin viranomaisten mukaan Israelin pommitukset ja hyökkäykset Gazassa ovat surmanneet yli 15 000 ihmistä. Lukuja ei ole voitu vahvistaa riippumattomista lähteistä.

Israel julisti sodan Hamasia vastaan sen jälkeen, kun järjestön taistelijat hyökkäsivät Israeliin lokakuun alkupuolella. Israelilaisviranomaisten mukaan hyökkäyksessä sai surmansa noin 1 200 ihmistä.