Halikon Kärävuoren juurelle valmistuu kivipuisto ilman kiviä: ”Eihän lohkareiden putoamista olisi mukava muistella”

6
Kärävuoren juuren omakotitaloista on jäänyt jäljelle vain muutama tuija. Matti Nikander kertoo, että enempää pihojen kasvillisuudesta ei valitettavasti pystytty säästämään. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Kaivinkone jyllää Kärävuoren juuressa Halikossa. Se kauhoo maata ja litistää sitä kauhalla sileäksi – ja näyttää hyvin pieneltä majesteetillisen, 30-metrisen jyrkänteen vieressä.

Kärävuoren punaharmaassa kyljessä näkyy lukuisia rapautumia, syviä vakoja ja pystysuoria rakoja. Joissakin niistä kasvaa koivuja. Korkealla rinteessä näyttäisi useita lohkareita lohjenneen irti, mutta syystä tai toisesta ne eivät ole rysähtäneet alas, ainakaan vielä.

Puolitoista vuotta sitten Kärävuoren kallioseinämästä irtosi kaksi suurta lohkaretta, joista toinen murjoi pihasaunan ja toinen naapurin pihassa seisseen auton. Jatkossa lohkareet saavat putoilla rauhassa, toteaa Salon kaupunginpuutarhuri Matti Nikander.

Pudotuskaivanto ei ole erityisen syvä. Se on noin metrin verran viereistä maavallia alempana. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Viisi omakotitaloa piharakennuksineen on nyt purettu vuoren juurelta. Vuoren juurelle on ilmaantunut pudotuskaivanto, 10 metrin levyinen kaistale mursketta, johon lohkareiden on lupa vyöryä.

– Meillä ei ole aiempaa kokemusta pudotuskaivantojen tekemisestä, mutta asiantuntijakonsultti on auttanut meitä, Nikander taustoittaa.

Kaivinkone muotoilee parhaillaan maavallia pudotuskaivannon ja Vaskiontien väliin. Vallin pintaan on tulossa pian multakerros, ja vielä tämän syksyn aikana maavallille istutetaan puisto.

Kun puisto valmistuu, sinne ei turvallisuussyistä saa mennä. Suurin osa puistosta tulee jäämään 1,6 metrin korkuisen kolmilanka-aidan taakse.

Joka tapauksessa maavallille istutetaan puita: tammia, vaahteroita, saarnia ja jalavia. Maavallin ja vuosien mittaan kasvavien puiden toivotaan estävän mahdollisia putoavia lohkareita vyörymästä kauemmas.

Puiden lisäksi on tulossa pensaskerrosta, käytännössä syreeneitä, neilikkaruusua ja kuusamia. Ensi keväänä kylvetään vielä nurmikkoa.

Puistoon oli tarkoitus jättää omakotitalojen pihaistutuksia, mutta melkein kaikki niistä jouduttiin poistamaan. Vain muutama tuija on jäänyt muistoksi aiemmasta

Vesa Lehtinen oli tiistaina Kärävuoren juurella maansiirtotöissä. Lohkareita ei ole putoillut työmaan aikana vaarallisesti alas. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Rakennustöissä ei ole ollut isoja ongelmia.

– Ihan hyvin täällä on sujunut, kommentoi kaivinkoneesta Vesa Lehtinen, joka toimii aliurakoijana halikkolaiselle Maansiirto Perala Oy:lle.

– Taivaalta ei tarvitsisi tulla vettä, ettei maa mene ihan velliksi. Pieni pakkanen olisi paras. Maasta on myös pulaa.

Maansiirto Peralan toimitusjohtaja Pentti Laukkanen avaa, että paikan päältä ei saatu kaavittua tarpeeksi kaivuumassoja maavallien rakentamiseen. Maata saatiin kuitenkin järjestymään muualta, Peralan toiselta työmaalta Perttelistä, jossa uusitaan kunnallistekniikkaa. Aikataulu- tai kustannusylityksiä ei syntynyt.

Työmaalla riskinä on tietenkin ollut, että lohkareita putoaisi työmiesten niskaan, mutta onnettomuuksia ei ole sattunut.

Urakan hinnaksi on sovittu 88 000 euroa.

Lisämaata tuodaan Kärävuoren juurelle Perttelistä. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Jyrkänteen päältä uusitaan verkkoaita, mutta itse jyrkänteelle ei olla tekemässä mitään.

– Jyrkänteestä olisi esimerkiksi voitu irrottaa heikoimpia kohtia alas ja tukea. Se olisi ollut paljon isompi työ kuin tämä, Nikander virkkoo.

– Jyrkänne päätettiin kuitenkin jättää ennalleen huuhkajien vuoksi. Ne pesivät kallion koloissa. Mukavaa, että saimme otettua luontoa huomioon.

Kaupungin päätöksenteossa puistoa kutsutaan Halikon kivipuistoksi, mutta paikalle ei ole tulossa kivinäyttelyä.

– Isoin kivi on otettu talteen, mutta tuskin tuomme sitä tänne, Nikander miettii.

– Eihän lohkareiden putoamista olisi mukava muistella. Ihmiset menettivät kotinsa, joissa oli nähty paljon elettyä elämää.

6 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Toivo
3 kuukautta sitten

Artikkelissa toivotaan, etteivät kivet pomppaisi kauemmas – toivollehan Salon tulevaisuus perustuu, ei teoille.

Olli
3 kuukautta sitten

Kysymys: Kauasko n. puolentonnin painoiset ja painavammat kivet pomppaavat pehmeästä maasta?

Vaara
3 kuukautta sitten
Reply to  Olli

Jatkokysymys: entä sitä kevyemmät?

Lasse Reunanen / Salo
3 kuukautta sitten

Niinhän siinä sitten tulevaisuudessa kävisi, mikäli pudonnutta suurta lohkaretta ei kivipuistoon tuotaisi: Joku nuorisoporukka vuosikymmenten jälkeen saapuisi sinne kun putoamiset ja oleskelukiellot unohtuneet ja silloin uusi kivimötikkä putoaa jonkun päälle. SSS saa siitä (tai vastaavasta tapahtuneesta) iskevät otsikot. Eihän aluetta tehdä vain siellä asuneiden muistoksi vaan kaikille salolaisille ja vierailijoille tulevaisuuteen muistaa.

Marko
3 kuukautta sitten

Aika vainoharhaista juttua. Avaat oven pihalle ja lentokone tippuu otsaasi, mites tähän voi varautua? Tarkoitan vaan että ei kaikkea tarvitse ruveta pelkäämään, ei tule elämästä mitään. Kuka menee vierailulle tuohon paikkaan? Pitääkö kieltää kaikkien kallioiden lähellä oleskelu ja ulkona oleilu muutenkin, kun sitä sun tätä voi sattua. Jos pelottaa niin kierrä se paikka vaikka sieltä kirkon takaa, mutta varo että tapuli ei romahda niskaan!

Urpo
3 kuukautta sitten
Reply to  Marko

Samaa mieltä. Onhan tuo selvä parannus entiseen ja hienosti tukee hautausmaan rauhallista ilmapiiriä. Toivottavasti edustan kasvillisuudesta muodostuu kallioseinän arvon mukainen, eikä vain rehottava heinikko. MDI:tä härnätäkseni minulla olisi ehdotus luontoarvoihin liittyen, mutta katsotaan nyt ensin, millainen suunnitelman mukaisesta kohteesta tulee. Alueen rauhoituttua tai viimeistään keväällä pitääkin käydä kiikaroimassa seinämän linnustoa. Moottoritiellä on useita korkeita louhittuja kallioseiniä, joista keväisin putoilee isompia ja pienempiä kiviä alas. Hyvin ne kapeaan ojaan pysähtyvät, tielle saakka tuskin koskaan mitään tulee. Tämän kallion edustalla on sentään leveä suojavyöhyke ja jokainen maalaisjärkeä omaava osaa pysytellä putoavien lohkareiden alta pois. Ei siinä sen suurempaa keskustelua vastuukysymyksistä tarvita, kun… Lue lisää »