Tutut rintamalinjat Someron valtuuston veropäätöksessä – keskusta korosti palveluita, kokoomus karsasti verojen kiristystä

0
Keskustan Tero Pirttilä (keskellä) piti vastapuolen heittoja omaisuuden myynnistä ja investointimenoista säästämisestä kevyinä. – Ne eivät auta, kun käyttötalous näyttää vajetta. Kuva: SSS-arkisto/Minna Määttänen

Smerolaisten tulojen verotus kiristyy ensi vuonna. Kaupunginvaltuusto päätti nostaa tuloveroprosentin ensi vuonna 8,2:een. Someron nykyinen veroprosentti on 7,86. Päätöksen myötä kaupunki kerää asukkailtaan ensi vuonna veroja yli 470 000 euroa enemmän kuin tänä vuonna.

Kaupunginhallitus äänesti tuloveroprosentista ja sama tahti jatkui myös valtuustossa. Rintamalinjat olivat lopulta selkeät, sillä päätös syntyi luvuin 21–14. Keskusta, SDP, vasemmistoliitto ja kristillisdemokraatit olivat kaupunginhallituksen esittämän korotuksen kannalla. Päätökseen sisältyy linjaus kaupungin talouden tasapainottamisohjelmasta.

Kokoomus, perussuomalaiset ja vihreät esittivät veroprosentin laskemista eli nykyisen 7,86:n pyöristämistä alaspäin eli 7,8:aan. Kaupunginhallituksessa kokoomuksen esitys oli vielä pyöristys ylöspäin eli 7,9:ään.

– Ryhmä halusi mieluummin alentaa tuloveroprosenttia kuin nostaa, selittää muutosta kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja Markku Mäki-Teeri.

Puheissa rintamalinjat olivat selvät. Verojen korottajat puhuivat hyvien palveluiden puolesta, pientä alennusta kannattaneet karsastivat sitä, että kaupunki käy jälleen kuntalaisten kukkarolla.

Pelin avasi Mäki-Teeri:

– 7,8 prosenttia riittää, kun samalla sopeutetaan käyttötaloutta, harkitaan tarkemmin investointeja ja myydään omaisuutta. Kuntalaisetkin joutuvat sopeuttamaan talouttaan, toivotaan, että kaupunki tekisi samaa, Mäki-Teeri huomautti.

Keskustan Jaana Kyyrä korosti palveluiden säilyttämistä.

– Valtionosuuksien tippumisen takia veronkorotusta tarvitaan, jotta menot saadaan jotenkin maksettua. Myös palvelut ovat asukkaille tärkeitä. Menoja joudutaan karsimaan, vaikka veroprosenttia korotetaankin, Kyyrä sanoi.

Perussuomalaisten Jaakko Salo peräänkuulutti talouden ja kaupungin organisaation sopeuttamista siten, että tulot riittävät.

– Ei asioita voida hoitaa koko ajan niin, että aina nostetaan kuntalaisten verorasitusta. Täällä ei olla valmiita tekemään oikeita sopeuttamistoimia konsulttien kanssa näpertelyn sijasta, Salo huomautti.

Keskustan Tero Pirttilä toivoi, että talouden tasapainottamisohjelman tekemiseen tartuttaisiin heti alkuvuodesta. Vastapuolen heittoja Pirttilä piti kevyinä.

– Täällä heitellään ilmaan omaisuuden myyntiä ja investoinneista säästämistä. Ei ne auta, sillä vaje on käyttötaloudessa.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Jutta Varjus (kok.) huomautti, että kaupunki on nostanut tuloveroprosenttia joka toinen vuosi

– Ihmettelen, että keskusta ja demarit löytävät veroissa toisensa joka kerta, ikävä juttu. En usko, että veroprosentin nosto lisää Someron houkuttelevuutta.

Vasemmistoliiton Elli Kurkikangas vastasi Varjukselle, että veroprosentti ei ole ainoa asukkaita houkutteleva asia. Kurkikangas oli perehtynyt myös kuntien verotilastoihin.

– Tilastojen mukaan yli 200 kunnalla on ensi vuonna korkeampi veroprosentti kuin Somerolla, sama tai alempi on taas 87 kunnalla. Ei tuo kovin huonolta näytä.

Someron kaupunginjohtaja Sami Suikkanen ehdotti alun perin suurempaa korotusta tuloveroprosenttiin. Hänen esityksensä oli 8,4, mutta ehdotus ei saanut kaupunginhallituksessa kannatusta. Suikkanen kertoi valtuustolle, että 8,2:n tuloveroprosentilla ensi vuoden talousarvioehdotus on jäämässä 600 000 euroa alijäämäiseksi.

– Hyvä uutinen on se, että tämän vuoden tulos näyttää jäävän plussan puolelle yli 2 miljoonaa euroa, Suikkanen sanoi.

Someron kiinteistöverot valtuusto päätti pitää yksimielisesti nykyisellään. Yleinen kiinteistöveroprosentti on 0,9, vakituisen asuinrakennuksen 0,41 ja vapaa-ajan asunnon 0,93.

Kiinteistöveroihin on tulossa ensi vuonna uusi maapohjan verotus, mikäli eduskunta hyväksyy esityksen. Somero ottaa käyttöön maapohjan alimman prosentin, joka on näillä näkymin 1,30 prosenttia.