Kotihoidon etähoiva laajenee Saloon ja Somerolle – Varha vakuuttaa, ettei tablettilaitteen käyttö vaadi asiakkaalta erityisiä teknologisia taitoja

24
Salon etäpalveluyksikön avaaminen on osa Varhan ikääntyneiden palveluissa tehtävää etäpalveluiden laajennussuunnitelmaa. Kuva: Lehtikuva/Eija Kontio

Kotihoidon etähoiva otetaan käyttöön Salossa ja Somerolla, kertoi Varsinais-Suomen hyvinvointialue tiistaina. Varhan mukaan Saloon ollaan avaamassa uutta etäpalveluyksikköä.

Etähoivalla tarkoitetaan kotihoidon palvelua, jossa hoitaja ottaa kuva- ja ääniyhteyden asiakkaan kotiin toimitettuun tablettilaitteeseen.

− Etähoivan avulla voidaan esimerkiksi helposti järjestää, että asiakas saa usean yhteydenoton päivässä. Myös etähoivakäyntien lisääminen onnistuu helposti ja nopeasti, jos esimerkiksi asiakkaan yleistilan muuttuminen tai sairaalasta kotiutuminen vaatii tiiviimpää yhteydenpitoa, etäpalveluvastaava Niina Wahlsten ikääntyneiden palveluista kertoo tiedotteessa.

Varhan mukaan etähoivan palvelu ei vaadi asiakkaalta erityisiä teknologisia taitoja.

– Palvelu soveltuu hyvin asiakkaille, joilla on tuen, ohjauksen tai voinnin seurannan tarvetta, esimerkiksi ravitsemukseen tai lääkehoidon toteuttamiseen liittyen. Pyrkimyksenä on asiakkaan omatoimisuuden lisääminen ja kotona asumisen tukeminen. Etähoivan soveltuvuus arvioidaan aina asiakaskohtaisesti ja tablettilaitteen käyttöön tutustutaan huolella asiakkaan kanssa, tiedotteessa sanotaan.

Wahlsten tähdentää, että etähoiva on aina osa muuta kotihoidon palvelua.

− Etähoivan käynnit suunnitellaan yhdessä asiakkaan ja kotihoidon kanssa tukemaan asiakkaan tarpeita ja hoitosuunnitelmaa. Asiakkaiden luona fyysisesti käyvien hoitajien rinnalle muodostuu ajan kanssa tutut etäkäyntejä tekevät hoitajat, joiden kasvot tulevat ajan myötä yhtä tutuiksi kuin kotona käyvien hoitajienkin, Wahlsten vakuuttaa.

Salon etäpalveluyksikön avaaminen on osa Varhan ikääntyneiden palveluissa tehtävää etäpalveluiden laajennussuunnitelmaa, jossa mahdollistetaan kotihoidon etähoivan käyttöönotto koko hyvinvointialueella. Myöhemmin etäpalveluyksiköiden palveluvalikoimaan lisätään muun muassa erilaisia sensoritekniikkaan liittyviä palveluita asiakkaille.

Salon ja Someron alueella on reilut 1 000 säännöllisen kotihoidon asiakasta.

Varhan mukaan kotihoidon käyntien lisäksi etähoiva mahdollistaa etäpalveluna ryhmätoimintaa, kuten aamunavauksia, aivojumppaa, lukuhetkiä, tuolijumppaa tai bingoa. Ryhmätoimintaa toteutetaan myös yhteistyössä eri vapaaehtoistoimijoiden, kuten seurakunnan, oppilaitosten ja eri järjestöjen kanssa.

24 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Tosi On
2 kuukautta sitten

No mitenkä sitten kun käyttö järjestelmä haluaa päivittää itsensä ja uudelleen käynnistää ,
Pyytää salasanaa .
Ei siinä ikääntynyt mummu tai pappa kyllä ymmärrä .
Ja se tabletti pitää muistaa ladata .
Ei tule toimimaan tämä

Kuntalainen K
2 kuukautta sitten
Reply to  Tosi On

Automaattiset päivitykset voidaan suurelta osin estää ja salasanat jättää pois. Tabletin voi pitää koko ajan verkkovirrassa mm. Kuvakoko niissä saisi toki olla suurempi. Skype-puhelut onnistuu jo nyt niin, että asiakkaan ei tarvitse laitteeseen koskea. Eli vaatii Varhalta myös teknistä tukipalvelua.

Marko
2 kuukautta sitten

Etähoiva tarkoittaa suomeksi vanhusten jättämistä totaalisen yksin.Virheiden sattuessa voi sitten sysätä kaiken vastuun sinne vanhukselle.Voiko muuttua kylmemmäksi ihmisten kohtalo? Tällaisia säästötoimia voi kutsua jo sadismiksi.Mitään rahapulaa tuskin on ,kun ostetaan sotalaivoja ja hävittäjiä 15 miljardilla.

Omaishoitaja
2 kuukautta sitten

Tämän toimivuuden haluan kyllä kokea. Äidilleni haasteita toi, kun vanha Doro jouduttiin vaihtamaan uuteen, lähes samanlaiseen. Pahalta tuntuu, kun tähän joudutaan menemään.

Kuntalainen K
2 kuukautta sitten
Reply to  Omaishoitaja

On totta, että iäkkäille ihmisille ei kukaan enää valmista yksinkertaista peruspuhelinta. Varta vasten olen yrittänyt löytää mutta ei vaan löydy. Tukeva taplettipuhelin isoilla pikanäppäin ikoneilla voisi olla mutta ei ole tullut vielä testattua.

MammaMaalta75
2 kuukautta sitten
Reply to  Omaishoitaja

Olen ikääntynyt, olen sitä mieltä, ettei elävää hoitohenkilön käyntiä mikään tablettikontakti korvaa. Itse olen hyvin arka älypuhelimeni ja tablettini käytön kanssa. Juoksen kaupungilla käydessä operaattorin poikien luona kysymässä mitä nyt pitäisi tehdä. Tai tuleeko tästä klikkaamalla jotain peruuttamatonta? Ei ole kotona eikä lähituntumassa ketään äkkiä apuun haettavaa. Nykyisiltä ikäihmisiltä ei saisi vaatia osallistumista tällaiseen digikontakteihin, kun niiden käyttö heillä muutenkin vähäistä. Seuraavan sukupolven 80-vuotiaat ovat siihen valmiita, kun heille digilaitteet ovat tulleet tutuiksi työelämästään lähtien, ovat eläneet niiden kanssa.

Vox populi, Vox dei
2 kuukautta sitten
Reply to  MammaMaalta75

Kommunismi koittaa nousuaan teknofeudalismin kautta.

Pelko-markkinoinnilla ja päivittäisellä ehdollistamisella saatiin osa väestöstä hylkäämään ihmisläheisyys ja maalaisjärki.

Hulluus myydään nykyään käytännöllisyydenkääreissä. Lopputuloksena rikkinäisiä, ahdistuneita yksilöitä, joiden nuppi on ajettu täyteen ideologioita ja kasti-malleja, joissa tarvitsee aina valita puolensa.

Tulevat sukupolvet saavat indoktrinaationsa jättilaitoksissa, joihin viedään jo parhaimmillaan taapero iässä.

Toki ihmisyys vie aina lopulta voiton, eikä kommunismi ole ikinä toiminut.

Digiä voi käyttää apuna, ei ainoana ehtona.

Veka
2 kuukautta sitten

Teknofeodalismi on kapitalismin kehityssuunta erään taloustieteilijän mukaan, eikä niinkään kommunismin ilmentymä. Ääritaloudellisessa ajattelussa ihminen muuttuu pelkäksi luvuksi, pahimmillaan menoeräksi, budjetissa ja vuosikertomuksessa.

Mutta en tosin tässä kommunismia ehdota ratkaisuksi vanhustenhuollon ongelmiin. Inhimillisyyttä peräänkuulutan.

Marko
2 kuukautta sitten

Enemmän tämä vaikuttaa kapitalismin riemuvoitolta ,kun kaikkihan mitataan vain ja ainoastaan rahan säästössä ja tehokkuudessa.Mitä sekin sitten tarkoittaa kun puhutaan ihmisten hoivasta.Kannattaisiko perehtyä siihen Pääomaan paremmin.Sehän on oikeistolle puistattava kokemus jos joutuvat siihen perehtymään.Näin lausui kokoomuksen kansanedustaja ja nythän tehdään oikeistopolitiikkaa.

Fakta juttu
2 kuukautta sitten

Täyttä asiaa, kiitos!!

Kehitys kehittyy
2 kuukautta sitten
Reply to  MammaMaalta75

Pitää paikkansa että siinä on vissi ero tapahtuuko käynti etäyhteydellä vai kasvotusten. Mutta etäyhteydellä tapaamiselle jää todennäköisesti enemmän aikaa, kuin kasvokkain tavattaessa. Älylaitteiden käytön arkuutta olen itsekin havainnut joillakin sukulaisillani, jotka eivät ole edes kovin iäkkäitä. Esitetyt argumentit ovat samankaltaisia, että he pelkäävät jotain peruuttamatonta ja ikävää tapahtuvan mikäli klikkaavat älylaitteella jotakin väärin. Olen aina kysynyt, että minkälainen sellainen ikävä ja peruuttamaton tapahtuma voisi olla? En ole koskaan saanut mitään vastausta kysymykseeni. Enkä itsekään keksi mitään sellaista toiminnetta mitä voisi älylaitteella tehdä vahingossa, josta tulisi mittavaa haittaa. Oma lukunsa ovat erilaiset huijaustekstiviestit ja -puhelut. Niiden suhteen nuoremmatkin voivat mennä vipuun.… Lue lisää »

Fakta juttu
2 kuukautta sitten

Etäyhteyden kautta toistensa näkeminen ei voi koskaan olla samaa kuin henkilökohtainen. Varhan pomot voisivat tykönään miettiä, kumpi on hyvinvointialueen tärkeämpi tehtävä, hoitajien palkkaaminen riittävästi henkilökohtaisiin tapaamisiin hoidettavien kanssa vaiko omat huippupalkat ja paisutetut johto-organisaatiot. Nykymalli antaa kuvan, että johdossa on asia ymmärretty täysin väärin.

Allan
2 kuukautta sitten

Hyvä, että kokeillaan. Varhan läppäritkään hoitajilla eivät kunnolla toimi edes 5g alueella. Hyvin monilla alueilla Salossa ne eivät toimi senkään vertaa 4g alueilla. Varmaan kohta kielletään, etteivät hoitajat saa kertoa yhteysongelmista. Minusta aivan ensimmäiseksi pitää lainsäätäjän velvoittaa operaattoreja toimittamaan kaikkialle Varsinais-Suomessa vähintään 40/30 symmetrisen yhteyden. Eli latausnopeus pitää olla vähintään 40Mbp/s ja lähetysnopeus vähintään 30 Mbp/s, jotta videoyhteydet toimisivat kunnolla ja sujuvasti. Näin pitäisi tietysti olla myös koko Suomessa. Traficomin bittimittarilla mitattuna Varsinais-Suomessa on todella paljon alueita jossa lataus on alle 10 Megaa ja lähetys alle megaa. Löytyy myös alueita esimerkiksi Kiikalasta tai Pusulasta että lataus on alle 2 megaa… Lue lisää »

Tammisiltalainen
2 kuukautta sitten
Reply to  Allan

Ei periferiassa toimi 5G. Muutenkin noita digihoitoja havitellessa pitäisi digivirkahenkilöiden kiinnittää huomio alueen uplink-nopeuksiin, videon sijaan voisi lähettää vaikka 0.3 s välein päivittyviä stillejä. Audio taas ei vie paljoa datakaistaa.
Käyttäisin muuten Ooklan bittimittaria datayhteyden mittaamiseen.
En tarkoita että ”etähoiva” olisi ratkaisu, halusin vain pointata tiettyjä teknisiä juttuja

Omat vanhempani ovat jo mullan alla, molempien uurnille kaivoin kuopat. Ne olivat osa surutyötä.

Allan
2 kuukautta sitten

Kiitos mielipiteestä. Varmaankin huomasit, että kirjoitin 5G alueista ja 4G alueista erikseen. Periferioissa ei toimi edes 3G nopeudet niillä alueilla missä niiden vielä pitäisi toimia. Tekstiviestitkään eivä toimi kunnolla vaan niillekin sopivaa lähetyspaikkaa saa etsiä. Siis ihan ulkona. Kuvaviestit kulkevat vielä huonommin. Nykyään Traficomin bittimittari on Ooklaa huomattavasti parempi ja monipuolisempi ja lähettää mitatun yhteyden sijaintitiedot tiedot suoraan Traficomille mistä niitä analysoidaan. Bittimittarin saa asetettua myös erilaisille taustamittauksille, jolloin esimerkiksi 4 tunnin mittausjakso kertoo paljonkin yhteyden laadusta. Suositeltavin mittaustapa on mielestäni 10 mittauksen sarjoissa vähintään 4 eri vuorokauden aikana. Viralliset suositukset ovat pienemmillä mittausmäärillä. Itse kuitenkin käytän sovellustestaajana 10 sarjoja… Lue lisää »

Hoitaja
2 kuukautta sitten

Kaikki on hyvin. Alkoholia voi kohta tilata kotiovelle ja pienessä pöhnässä on mukava chattailla hoitsujen kanssa.

Marjo
2 kuukautta sitten

Etelä-Pohjanmaalla on ollut vastaava jo käynnissä. . Siellä asiakkaat ovat olleet tyytyväisiä, kun hoitaja kysyy vointia. Tarpeen mukaan hoitaja ottaa yhteyttä useamman kerran päivässä. Osa kokee sen turvaa tuovaksi, jos vaikka kaatuu kotona tai vielä pahempaa, niin hoitaja voi lähettää apua. Tosin kokemusta on 89 vuotiaasta tädistä. Osittain omatoiminen, järkevä, pientä muistisairautta. Teknisesti helppoa. Tabletti on pöydällä ja hoitaja ottaa videoyhteyden siihen, yhteys aukeaa automaattisesti.

Vaari
2 kuukautta sitten

Äidilläni (92v) Evondoksen lääkeannostelija, turvaranneke ja kotipalvelun käynti kerran päivässä riitti monta vuotta. Hän on ollut erittäin tyytyväinen palveluun

Vox populi, Vox dei
2 kuukautta sitten

Huolto-ukkona ollessani löysin tälläisen hankkeen testihenkilön kuolleena espoon kivenlahdesta.

Oli selvästi koittanut nousta sängystä, mutta hälyranneke oli huoneen toisella puolella tasolla.

Maija
2 kuukautta sitten

Eikös juuri ole tutkittu miten kasvokkain kohtaaminen tekee hyvää ?

Kannattaisko ne vanhainkodit ja muut hoivapaikat pitää vaan siellä kylillä, pysyisivät ikääntyneet niin pienessä piirissä että kasvokkain kohtaaminen olisi mahdollista
Ei tulisi hoitajarallista hiilidioksidin lähdettä. Eikä tietomurtoja noihin padeihin

Kati Salminen
2 kuukautta sitten

Vie aikaa ladata lääkepusseja, hälyttää hoitajalle , mikäli lääkkeet jää ottamatta. Turhanpäiväinen kapistus, samalla ajalla tekee jo käynnin ja tämä mukavampaa hoitajalle ja hoidettavalle, että voi muutaman sanan vaihtaa . Mikä takaa, että lääkkeet suuhun menee vaikka tabletit koneesta ottaa. No kuvaruudun kautta hoitamaan ja vahtimaan. Voi tätä maailmanmenoa

pertti
2 kuukautta sitten

Kyllä maailma menee vauhdilla taaksepäin.Huonompaan suuntaan mennään voimakkaasti ja vielä itse keksitty ja päätetty. Kyllä ihminen on kertakaikkiaan tyhmä.

arvo
2 kuukautta sitten
Reply to  pertti

Onneksi tästä surkeasta maailmasta löytyy vielä yksi viisas.

Fakta juttu
2 kuukautta sitten
Reply to  arvo

On meitä muitakin, joita tulevaisuus yksinäisessä konehelvetissä kauhistuttaa ja pelottaa.