Mielipide: Saloon mahtuisi isompikin maratontapahtuma

1
Kirjoittaja toivoo, että edesmenneen Andi Mwegeranon nimeä kantava maraton kasvaisi jatkossa monipuoliseksi juoksutapahtumaksi. Kuva: SSS-arkisto/Minna Määttänen

Lokakuussa juostiin Andi Mwegeranon muistomaraton. Kuten Olli Mäntylä kirjoittaa (SSS 31.10.2023), Andi järjesti pientä juoksutapahtumaansa pääasiassa yksin ja talkoovoimin, rakkaudesta lajiin lähes kymmenen vuoden ajan.

Andi liikutti ihmisiä monessa mielessä ja on hienoa, että Salon Viesti otti nyt hoitaakseen Andi-Maratonin. Sunnuntain lämminhenkinen tapahtuma keräsi yli seitsemänkymmentä juoksijaa, jotka halusivat läsnäolollaan kunnioittaa Andin muistoa.

Juoksutapahtumat keräävät ihmisiä yhteen. Yli kymmenen vuotta juoksua harrastaneena ja juoksutapahtumia nähneenä olen huomannut juoksun ystävien kiertävän vuosittain läpi samoja tapahtumia. Tiettyyn juoksutapahtumaan osallistuminen saattaa olla perheen, kaveri- tai työporukan jokavuotinen perinne.

Juoksutapahtuma saattaa houkutella paikkakunnalle paljonkin juoksijoita ympäri Suomen, ja usein itsekin tapaan tapahtumissa muualla asuvia ihmisiä, joihin olen juoksun kautta tutustunut. Juoksutapahtumat ovat monille (mukaan lukien itseni) tekosyy matkustaa uusiin paikkoihin tai tutustua uuteen kaupunkiin.

Ne eivät ole vain isoimpien kaupunkien juttu vaan myös pienemmät paikkakunnat voivat järjestää isojakin vuotuisia juoksutapahtumia. Kaarinan Syysmaraton kerää vuotuisesti satoja osallistujia. Myös oma Salon Seiskamme on vakiinnuttanut asemansa juoksu- ja hyvinvointitapahtumana. Juoksu kiinnostaa myös Salon seudulla.

Koen, että Salossa olisi potentiaalia myös isomman maratontapahtuman järjestämiselle. Maratontapahtumat tarjoavat nimestään huolimatta monia eri matkavaihtoehtoja. Myös Andi-Maraton on tarjonnut matkoja aina 1/8-maratonista kokonaiseen maratoniin saakka.

Näin ollen maratontapahtumiin voivat osallistua muutkin kuin intohimoiset juoksun harrastajat. Ne kuitenkin houkuttelevat puoleensa myös toisenlaista kohderyhmää kuin hyvinvointitapahtumaksi brändätyt tapahtumat. Maratontapahtumissa niin aloittelijat kuin ammattilaisetkin voivat kilpailla itseään vastaan ja rikkoa ennätyksiään virallisesti mitatulla vakiomatkalla.

Maratontapahtumissa erikoista onkin se, että samalta viivalta voi lähteä rinnatusten matkaan sekä sunnuntaihölkkäilijä että SM- tai jopa MM-tason juoksija (kuten Andi-Maratonilla viime sunnuntaina startannut tuore maratonin SM-pronssimitalisti Aino Niemi). Minkä muun lajin parissa tapahtuu vastaavaa?

Juoksutapahtumat tarjoavat osallistujille parhaimmillaan yhteisöllisyyttä, uusia tuttavuuksia, elämyksiä sekä itsensä ylittämisen kokemuksia. Näistä kaikista olen itse saanut osani myös Andin tapahtumissa.

Toivon, että Andi-Maraton liikuttaa ihmisiä jatkossakin ja kenties tulevaisuudessa kasvaa pienestä yhden juoksua rakastaneen miehen projektista suuremmaksi tapahtumaksi, joka houkuttelee puoleensa ihmisiä vielä laajemmin. Salon Viesti jatkakoon siitä, mihin Andi jäi.

Katju Wähäsilta
Salo

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
hyvä ajatus
3 kuukautta sitten

Kurpitsaviikon aikaan Halikon suunnalle.