Migri: Järjestelykeskusten perustamiselle ei tällä hetkellä tarvetta, toimeenpanopäätöstä ei ole tehty

0
Valtioneuvosto päätti viime viikolla, että itärajalta Suomeen pyrkiviä ihmisiä, joilla ei ole kunnossa olevia matkustusasiakirjoja, voidaan ryhtyä rekisteröimään järjestelykeskuksissa. LEHTIKUVA / Vesa Moilanen
Valtioneuvosto päätti viime viikolla, että itärajalta Suomeen pyrkiviä ihmisiä, joilla ei ole kunnossa olevia matkustusasiakirjoja, voidaan ryhtyä rekisteröimään järjestelykeskuksissa. LEHTIKUVA / Vesa Moilanen

Maahanmuuttovirasto (Migri) ei toistaiseksi ole tehnyt toimeenpanopäätöstä järjestelykeskusten perustamisesta, koska niille ei viraston mukaan ole tällä hetkellä tarvetta. Migrin vastaanottoyksikön johtaja Elina Nurmi vahvistaa asian STT:lle.

– Toistaiseksi vielä tätä päätöstä ei ole toimeenpantu. On arvioitu, että ei ole välttämätöntä perustaa järjestelykeskusta, Nurmi kertoi STT:lle iltapäivällä.

Asiasta kertoi aiemmin MTV:n uutiset.

Valtioneuvosto päätti viime viikolla, että itärajalta Suomeen pyrkiviä ihmisiä, joilla ei ole kunnossa olevia matkustusasiakirjoja, voidaan ryhtyä rekisteröimään järjestelykeskuksissa. Periaatepäätöksellä Migrille annetaan mahdollisuus perustaa keskuksia tarvittaessa. Se on voimassa kuukauden ajan ja voidaan tarvittaessa uusia.

Nurmen mukaan tilannetta seurataan päivittäin ja tarvittaessa tuntikohtaisesti.

– Mutta nythän tilanne on itärajan sulkemisen myötä hyvin rauhallinen, Nurmi sanoo.

Itärajan rajanylityspaikat suljettiin tällä viikolla henkilöliikenteeltä hallituksen päätöksellä. Päätös on voimassa kaksi viikkoa.

Järjestelykeskuksessa voitaisiin rajoittaa liikkumista

Nurmen mukaan järjestelykeskusten perustaminen voisi olla tarpeen esimerkiksi silloin, jos turvapaikanhakijoita tulisi niin paljon, että heidän rekisteröintiinsä tarvittaisiin enemmän aikaa. Keskeinen lisäarvo tavanomaisiin vastaanottokeskuksiin verrattuna olisi se, että järjestelykeskuksessa turvapaikanhakijoiden liikkumista voidaan rajoittaa.

– Periaatepäätöksellä haluttiin turvata se, että viranomaisilla on riittävä toimivalta ja työvälineet saada turvapaikanhakijat kaikissa tilanteissa hallitusti rekisteröityä ja sitä kautta sisäinen turvallisuus turvattua, Nurmi sanoo.

Sisäministeriön muistiossa mahdollisiksi paikkakunniksi on nimetty Joutseno ja Oulu. Nurmen mukaan keskusten sijainnit päätettäisiin tilanteen mukaan.

– Muun muassa näissä kohteissa on valmius järjestelykeskuksen perustamiseen.

Nurmi ei anna tarkkaa arviota siitä, kuinka nopeasti keskuksia voitaisiin tarvittaessa perustaa.

– Toimeenpano voidaan tarvittaessa käynnistää hyvinkin nopeasti, koska valmius on olemassa, hän sanoo.

Anu-Elina Ervasti