Musti Groupista tehtiin satojen miljoonien eurojen ostotarjous, jonka takana on yhtiön johtohenkilöitä

0
Lemmikkitarvikkeita myyvästä Musti Groupista on tehty julkinen ostotarjous. LEHTIKUVA / Vesa Moilanen
Lemmikkitarvikkeita myyvästä Musti Groupista on tehty julkinen ostotarjous. LEHTIKUVA / Vesa Moilanen

Lemmikinruokakohun keskellä olleesta Musti Groupista on tehty julkinen ostotarjous, yhtiö kertoo. Monikansallisen Sonae-konsernin ja Mustin johtohenkilöiden muodostama yhteenliittymä tarjoaa yhtiöstä 26 euroa osakkeelta.

Yhteenliittymässä ovat mukana Mustin hallituksen puheenjohtaja Jeffrey David, hallituksen jäsen Johan Dettel ja toimitusjohtaja David Rönnberg.

Ostotarjouksessa Musti arvostetaan noin 868 miljoonan euron arvoiseksi. Ostotarjous sisältää 27 prosentin preemion verrattuna Mustin tiistain päätöskurssiin, joka oli 20,46 euroa. Kauppahinta maksettaisiin käteisellä.

Ostotarjouksen julkistamisen jälkeen Mustin osakekurssi oli ampaissut keskiviikkona aamupäivällä 26,28 euroon.

Mustin hallitus suosittelee ostotarjouksen hyväksymistä. Yhteenliittymään kuuluvat hallituksen jäsenet eivät osallistuneet päätökseen.

Vuonna 1959 perustettu Sonae on portugalilainen monikansallinen konserni. Mustin tiedotteen mukaan Sonae on johtavassa markkina-asemassa useilla eri toimialoilla, mukaan lukien vähittäiskaupassa.

Ostotarjouksen tehneellä yhteenliittymällä on nyt hallussaan yhteensä 4,2 prosenttia Mustin osakkeista.

Mustin suurimmat osakkeenomistajat olivat lokakuun lopussa eläkeyhtiöt Varma ja Ilmarinen, jotka omistivat yhtiöstä yhteensä noin yhdeksän prosenttia.

Ostotarjouksen tarjousajan on määrä alkaa 18. joulukuuta. Tarjousaika jatkuisi 12. helmikuuta asti.

Ostotarjouksen toteuttamisen edellytyksenä on, että yhteenliittymä saa haltuunsa yli 90 prosenttia Mustin osakkeista. Jos näin käy, yhteenliittymä aikoo lunastaa itselleen loputkin Mustin osakkeet ja vetää yhtiön pois pörssistä.

Kiikarissa kansainväliset markkinat

Mustin pörssitiedotteen mukaan yhteenliittymä uskoo, että Musti on lähestymässä seuraavaa kehitysvaihettaan, jota tukisivat muun muassa Sonaen ”vahva operatiivinen osaaminen ja kokemus vähittäiskaupan yritysten kehittämisestä”.

Lisäksi yhteenliittymällä on Mustin johtoon kuuluvien Davidin, Dettelin ja Rönnbergin kautta ”poikkeuksellista operatiivista kokemusta, osaamista ja ansiokas tausta sekä lemmikkieläinhoidon alalla että Mustin toiminnan jatkuvuuden varmistamisessa Mustin ydinarvojen ja kulttuurin mukaisesti”, tiedotteessa sanotaan.

– Uskomme, että yhtiö, sen työntekijät ja sidosryhmät hyötyvät sitoutuneesta ja pitkäaikaisesta strategisesta osakkeenomistajasta, joka tarjoaa pääomaa, tukea ja ketteryyttä markkinaosuuden kasvattamiseen Pohjoismaissa ja mahdollistaa laajentumisen suuremmille kansainvälisille markkinoille, kommentoi Mustin toimitusjohtaja Rönnberg tiedotteessa.

Sonaen toimitusjohtajan Claudia Azevedon mukaan ostotarjous kuvastaa uskoa Mustiin ja sen johtoon sekä lemmikkieläinhoidon vähittäismyynnin toimialaan ja Pohjoismaihin.

Ostotarjouksen toteuttamisella ei odoteta olevan merkittäviä välittömiä vaikutuksia Mustin liiketoimintaan tai työntekijöiden asemaan.

Lemmikkitarvikkeita myyvästä Musti ja Mirri -ketjusta tunnetulla Musti Groupilla on yhteensä yli 1 500 työntekijää. Yhtiö toimii Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa.

Musti Groupin liikevaihto oli syyskuussa päättyneellä 12 kuukauden tilikaudella 426 miljoonaa euroa. Sonae-konsernin yhteenlaskettu liikevaihto oli viime vuonna 7,7 miljardia euroa.

Lemmikkejä sairastunut

Musti Group on ollut viime viikkoina runsaasti otsikoissa lemmikinruokaskandaalin vuoksi. Yhtiö kertoi toissa viikolla, että Musti ja Mirri -ketjussa myytyä ruokaa syöneiden lemmikkieläinten sairastumisten syyksi on varmistunut ulkomaisen perunahiutaleen korkea glykoalkaloiditaso.

Musti on käyttänyt kyseisiä perunahiutaleita kahdessa tuotteessa, joiden myynti lopetettiin kokonaan marraskuun alkupuolella. Myynnistä poistetut tuotteet ovat SMAAK Herkkä kala viljaton -koiranruoka ja SMAAK Viljaton kana -kissanruoka.

– Pyydämme anteeksi kaikilta asiakkailtamme, ja erityisesti heiltä, joiden lemmikit ovat sairastuneet. Näin ei olisi ikinä saanut tapahtua, Rönnberg sanoi tiedotteessa toissa viikolla.

Musti Groupista kerrottiin toissa viikolla STT:lle, että yhtiölle on reklamoitu Mustin ja Mirrin tuotteiden takaisinvetoon liittyviä tapauksia, joissa lemmikki on lopetettu. Lisäksi yhtiölle oli raportoitu sairastumisia, joissa oireiden voimakkuus on vaihdellut. Yhtiöstä ei kerrottu tarkemmin tapausten määrää tai esitettyjen korvausvaatimusten kokonaismäärää.

Musti on luvannut korvata asiakkailleen tapauksesta aiheutuneet eläinlääkärikulut.

Iiro-Matti Nieminen