Naton ulkoministerit keskustelevat Ukrainan kanssa tiestä kohti Nato-jäsenyyttä

0
Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba osallistuu Naton ulkoministerikokoukseen. LEHTIKUVA/AFP
Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba osallistuu Naton ulkoministerikokoukseen. LEHTIKUVA/AFP

Naton ulkoministerikokous jatkuu tänään toista päivää. Brysselissä on juuri alkanut Naton ja Ukrainan neuvoston tapaaminen, johon osallistuu Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba.

Kokouksessa on määrä sopia uudistuksista, jotka tasoittavat Ukrainan tietä kohti Nato-jäsenyyttä. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun viime kesänä Vilnan huippukokouksessa perustettu Naton ja Ukrainan neuvosto kokoontuu ulkoministeritasolla.

Naton päämajaan aamulla saapunut Latvian ulkoministeri Krisjanis Karins kertoi, että nyt on aika keskustella niistä toimista, mitä useasti toistettu tavoite Ukrainan kuulumisesta Natoon käytännössä edellyttää.

– Vielä ei kannata kauheasti puhua siitä, milloin ja miten (Ukraina liittyy Natoon), Karins sanoi toimittajille.

Hänen mukaansa keskusteluissa on myös muun muassa tuki Ukrainan energiainfrastruktuurille talven yli.

Suomea Brysselin kokouksessa edustaa ulkoministeri Elina Valtonen (kok.). Hänen saapuessaan kokouspaikalle häneltä kysyttiin muun muassa Ukrainan aseellisesta tukemisesta, joka ei Valtosen mukaan ole vielä riittävällä tasolla, vaan sitä on vahvistettava.

Ulkoministeri Kuleban mukaan hän ei ole huolissaan poliittisen tahdon puutteesta Ukrainan aseistamisessa. Hänen mukaansa kyse on paljolti eurooppalaisen puolustusteollisuuden kapasiteetin ja teknisten ongelmien ratkaisemisesta, jotka ovat edellytys myös Euroopan oman puolustuskyvyn ylläpitämiselle.

Kuleba myös vakuutti Ukrainan jatkavan taistelua kaikkien Venäjälle menettämiensä alueiden takaisinvaltaamiseksi.

Norjassa seurataan Suomen rajatilannetta

Valtonen kommentoi myös Suomen itärajan tilannetta ja totesi hallituksen päättäneen sulkea kaikki rajanylityspaikat kahdeksi viikoksi.

– Haluaisimme tietysti palata normaaliin ja pitää raja-asemat auki, Valtonen sanoi ja lisäsi Suomen nyt tarkkailevan tilanteen kehittymistä.

Viron ulkoministerin Margus Tsahknan mukaan on tärkeää antaa täysi tuki Suomelle sen ollessa Venäjän hybridivaikuttamisen kohteena itärajalla. Hänen mukaansa Pohjoismaat ja Baltian maat aikovat keskustella tilanteesta Nato-kokouksen yhteydessä.

Tsahknan mukaan myös Viro on tarvittaessa valmis sulkemaan rajansa. Hän kuvasi Venäjän käyttävän ihmisiä surutta aseena ankarissa sääolosuhteissa.

– Venäjän tavoitteena on luoda epävakautta Virossa ja Suomessa, Tsahkna sanoi.

Norjan ulkoministeri Espen Barth Eide sanoi maansa seuraavan myös tarkasti tilannetta Suomen rajalla ja olevan tarvittaessa valmis uusiin toimiin omalla Venäjän vastaisella maarajallaan.

Turkki ratifioi Ruotsin lähiviikkoina?

Nato-kokoukseen osallistuu myös Ruotsi, jonka monet olivat toivoneet jo olevan tähän mennessä puolustusliiton täysjäsen.

Ruotsin ulkoministeri Tobias Billström kertoi tavanneensa turkkilaisen kollegansa Hakan Fidanin Brysselissä eilen. Billströmin mukaan tämä oli sanonut, että Turkki voisi ratifioida Ruotsin jäsenyyden ”viikkojen kuluessa”.

– Ruotsin puolelta emme tietenkään ota mitään itsestäänselvyytenä, Billström lisäsi.

Lisäksi Unkarin ulkoministeri Peter Szijjarto oli vakuuttanut Billströmille, ettei maa aio jäädä Ruotsin jäsenyyden viimeiseksi ratifioijaksi.

Niilo Simojoki