Teijon laskettelurinteet avataan mojovasti etuajassa, mutta sähkönkulutus hirvittää

0
Teijon lumitykit hiljenivät tiistai-iltana pakkasen lauhduttua. Valmiita lumikasoja levitettiin lumikissan kanssa. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Salon Teijon laskettelurinteet avautuvat tänä vuonna normaalia aikaisemmin. Kausi starttaa jo tulevana lauantaina eli 2. joulukuuta.

– Laskettelusesonki alkaa yleensä joulun paikkeilla eli etuajassa ollaan, Teijo Ski & Action Parkin yrittäjä Tapani Kakko sanoo.

Aluksi avoinna on neljä rinnettä eli niin sanottu vanha kilpailurinne, siirtymärinne sekä sompa- ja mattohissirinteet. Kaikkiaan Teijolla on yksitoista laskettelurinnettä.

Teijolla on Kakon mukaan päästy laskettelemaan joskus jopa marraskuun puolella. Esimerkiksi vuonna 1998 lähes kaikki rinteet olivat avoinna marraskuussa.

– Vuonna 2016 lumetus päästiin aloittamaan jo isänpäivänä, Kakko muistelee.

Tänä vuonna lumitykit alkoivat syöstä lunta Teijon rinteille viime viikon lopulla. Myös viime vuonna rinteet saatiin auki ennen joulua, joulukuun puolivälissä.

– Viime kausi alkoi hyvin, mutta takapakkia tuli kelien suhteen tammi- ja helmikuussa. Hiihtolomasta pääsiäiseen asti oli taas hyvät lasketteluolosuhteet, Kakko sanoo.

Teijo Ski & Action Parkin yrittäjä Tapani Kakko lupaa rinteiden olevan mainiossa kunnossa avajaispäivänä lauantaina. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Kakon mukaan lunta tehdään nyt harvinaisen hyvissä olosuhteissa. Pakkasta on ollut reilusti sekä päivällä että yöllä.

– Lumetus edistyy todella hyvin, ja nyt tulee hyvää lunta! Rinteet ovat avajaisiin mennessä mainiossa kunnossa, Kakko lupaa.

Teijolla on kaikkiaan 12 lumitykkiä, ja ne ovat olleet viime päivät päällä ympäri vuorokauden. Tiistaina illalla lumitykit jouduttiin kuitenkin sammuttamaan pakkasen lauhduttua lähelle nollaa.

Isä ja poika, Jarkko (vas.) ja Marko Rannikko tekevät pitkää päivää Salon Teijon laskettelurinteillä. Rinteitä on päästy lumettamaan tänä vuonna poikkeuksellisen hyvissä olosuhteissa ja normaalia aikaisemmin. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Teijolla tehdään nyt toista kautta lunta merivedestä. Kokeilu on osoittautunut todella kannattavaksi.

– Epäilijöitä oli aluksi, mutta merivedestä tehty lumi on todella toimivaa. Sitä voisi verrata jopa puuterilumeen, kehuu Teijo Ski & Action Parkin toinen yrittäjä Jarkko Rannikko.

Rannikko kertoo laskeneensa Teijon rinteillä ensimmäisen kerran jo vuonna 1984.

– Käytössä oli silloin naruhissi. Laskettelukeskus rinteille avattiin vuonna 1987.

Jarkko Rannikon lisäksi rinteillä hääri tiistaina hänen poikansa Marko Rannikko, josta on tulossa parhaillaan toteutettavan sukupolvenvaihdoksen ansiosta uusi rinnepäällikkö.

Lumettaminen ja muu rinteisiin liittyvä työ on ”rinteillä kasvaneelle” Marko Rannikolle tuttua.

– Kyllä kauden alkua aina odottaa, vaikka pitkän kauden jälkeen keväällä on jo aika väsynyt koko touhuun, hän naurahtaa.

Marko Rannikko seuraa isänsä Jarkko Rannikon jalanjäljissä. Hänestä tulee sukupolvenvaihdoksen jälkeen Teijo Ski & Action Parkin rinnepäällikkö. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Rinteiden lumetus vie todella paljon sähköä. Miltei kaikki laskettelukeskuksen sähkönkulutus tulee nimenomaan lumetuksesta.

– Käytämme yrityksessä vihreää sähköä, Kakko sanoo.

Sähköä kuluu lumetukseen kauden aikana noin 200 000 kilowattituntia eli noin kymmenen sähkölämmitteisen omakotitalon vuosikulutuksen verran.

– Tänä vuonna sähkön hinta on pysynyt toistaiseksi inhimillisenä. Viime vuonna ei paljon naurattanut, kun sähkö maksoi päivisin pahimmillaan 60 senttiä kilowattitunnilta ja öisinkin 30 senttiä, Kakko sanoo.

Teijon lasketturinteistä saadaan lauantaiksi auki muun muassa niin sanottu kilpailurinne. Tiistaina rinnettä oli jo päästy pohjaamaan. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Teijolla lähdetään uuteen kauteen luottavaisin mielin, vaikka kuluttajien varovaisuus on näkynyt ennakkomyynnissä.

– Viime vuonna kausikortteja oli myyty tähän aikaan tuplaten enemmän, vaikka meillä on ollut tuotteista hyviä tarjouksia.

Kakon mukaan samansuuntaista viestiä on kuulunut myös muilta rinneyrittäjiltä.

Oman huolensa tuo myös hallituksen kaavailema liikuntapalveluiden arvonlisäveron nostaminen kymmenestä prosentista neljääntoista prosenttiin.

– Hissilippujen hinnat ovat nyt samalla tasolla kuin viime vuonna, mutta hinnat nousevat, jos arvonlisäveron uudistus toteutuu, Kakko toteaa.

Teijolla tehdään nykyään lunta merivedestä. Lunta siirrellään lumikissan avulla. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Märyssä ja Perniössä tykitetään myös

Salon Märynummelta ja Perniön Melassuolta kuuluu hyviä uutisia hiihdon ystäville. Molemmissa paikoissa on aloitettu lumen tykitys latuja varten.

Melassuolla oli tiistaina saatu pohjattua 1,5 kilometrin, 2,3 kilometrin ja 3,5 kilometrin reitit.

Märynummella pohjatyöt oli saatu valmiiksi 0,8 kilometrin tykkilumiladulla ja 3,4 kilometrin reitillä. Myös Isohärjänmäen reitti on pohjattu.

Osa kaupungin luistelupaikoistakin on saatu avattua. Luistelemaan pääsee ainakin Hajalassa, Inkereellä, Kuusjoella, Melassuolla, Moisiossa, Suomusjärvellä ja Vaskiolla.

Hiihtolatujen ja luistelujäiden tilanteen voi tarkistaa kaupungin nettisivuilta.