OpenAI käy keskusteluja Sam Altmanin kanssa tämän paluusta toimitusjohtajaksi, kertovat yhdysvaltalaismediat

0
Samalla vaihtuu myös OpenAI:n hallitus, jolta Sam Altman sai aiemmin lähtöpassit. LEHTIKUVA/AFP
Samalla vaihtuu myös OpenAI:n hallitus, jolta Sam Altman sai aiemmin lähtöpassit. LEHTIKUVA/AFP

ChatGPT-keskusteluohjelman luonut OpenAI käy keskusteluja Sam Altmanin kanssa tämän mahdollisesta paluusta yhtiön toimitusjohtajaksi. Asiasta kertovat lähteisiinsä pohjaten muun muassa teknologiasivusto Verge ja yhdysvaltalaislehti Wall Street Journal (WSJ).

Yhtiön hallitus erotti Altmanin toimitusjohtajan tehtävästä yllättäen perjantaina. Piilaakson supertähdeksi noussut 38-vuotias Altman on esiintynyt julkisuudessa OpenAI:n kasvoina ja tekoälyteknologian mielipidejohtajana, ja mediassa häntä on kutsuttu muun muassa ChatGPT:n isäksi.

Yksi Vergen lähteistä kertoo, että Altman suhtautuu toimitusjohtajaksi palaamisen mahdollisuuteen ristiriitaisesti ja haluaisi merkittäviä muutoksia yhtiön hallintoon. WSJ:n lähteet puolestaan kertovat, että Altman harkitsee paluuta, mutta hän on kertonut yhtiön sijoittajille, että haluaa täysin uuden hallituksen.

Altmanin irtisanominen näyttää ajaneen yhtiön kriisiin. Se, että Altman käy keskusteluja yrityksen kanssa vain päivä sen jälkeen, kun hänet syrjäytettiin, osoittaa Vergen mukaan, että OpenAI on syöksykierteessä ilman Altmania.

OpenAI:n tiedottaja ei vastannut Vergen kommenttipyyntöön.

Ex-johtajat puuhastelevat uutta yritystä

Perjantaina vaihtoon meni myös hallituksen puheenjohtaja Greg Brockman, jonka kerrottiin alkujaan jatkavan muissa tehtävissään yhtiön sisällä. Brockman kuitenkin ilmoitti uutisen jälkeen irtisanoutuvansa yhtiön palveluksesta.

Brockman ja Altman olivat yhtiön perustajia. Vergen mukaan Altman ja Brockman ovat jo puhuneet ystävien ja sijoittajien kanssa uuden yrityksen perustamisesta.

Sivuston mukaan perjantaina myös joukko tutkijoita jätti tehtävänsä yrityksessä, ja OpenAI:ta läheisesti tuntevat ihmiset sanovat, että ovi käynee jatkossakin.

WSJ:n mukaan mahdolliseen uuteen yritykseen oltaisiin tuomassa mukaan OpenAI:n entisiä työntekijöitä. Lehden lähteiden mukaan Altmanin odotetaan tekevän pian päätös siitä palaako hän OpenAI:n talliin vai lähteekö hän perustamaan uutta yritystä.

Altmanin lähtö on poikkeuksellisen korkean profiilin irtisanominen kovassa nousussa olevalla tekoälyalalla. Puskista tullut uutinen herätti runsaasti huhupuheita ja spekulaatiota siitä, mikä irtisanomisen todellinen syy oli.

Viitteitä valtataistelusta yhtiön sisällä

OpenAI:n hallituksessa istuu muun muassa niin ikään OpenAI:n perustajien joukkoon lukeutuva Ilja Sutskever, joka johtaa yhtiön tutkijoita. Verge kertoo, että Sutskever olisi useiden lähteiden mukaan ollut avainasemassa Altmanin syrjäyttämisessä. Sutskeverin rooli vallankaappauksessa viittaa valtataisteluun yrityksen tutkimus- ja tuotepuolen välillä, sivuston lähteet sanovat.

Altmanin irtisanomisen taustalta löytyvät tarkat syyt eivät ole WSJ:n mukaan edelleenkään selvillä. Lehti kertoo kuitenkin OpenAI:n kaupallisen tarjonnan nopean laajenemisen ympärillä viikkoja kyteneistä jännitteistä. Asiaan perehtyneiden ihmisten mukaan osa hallituksesta oli kokenut, että kyseinen laajeneminen rikkoi yrityksen alkuperäistä peruskirjaa turvallisen tekoälyn kehittämiseen liittyen.

Yhdysvaltalainen OpenAI on voittoa tavoittelematon tutkimuskeskus, jonka alaisuudessa toimii voittoa tavoitteleva tytäryhtiö. OpenAI:n hallitus poikkeaakin perinteisistä yhtiöistä siltä osin, että se ei ole ensisijaisesti tilivelvollinen OpenAI:n sijoittajille, eikä sen tehtävänä ole maksimoida yrityksen osakkeen arvoa.

Sen sijaan hallituksen tehtäväksi on ilmoitettu varmistaa ”turvallisen AGI:n” luominen. AGI (artificial general intelligence) viittaa tekoälyyn, joka kykenee ajattelemaan ihmisen tavoin. Tällainen ajatteleva keinoäly on edelleen tieteisfiktiota.

Osakkeenomistajat haluavat Altmanin takaisin

Vuosi sitten lanseerattu ChatGPT hurmasi käyttäjänsä ja saavutti valtavan suosion ympäri maailmaa kyvyllään tuottaa pyynnöstä kaikenlaista tekstiä esseistä runouteen. Microsoftin miljardeilla kehitetyn ChatGPT:n ominaisuudet ja suosio järisyttivät teknologia-alaa, ja Microsoftin kilpailijat joutuivat kiirehtimään saadakseen omat keskusteluohjelmansa markkinoille mahdollisimman nopeasti. Apajille kiirehti muun muassa Google omalla Bard-keskusteluohjelmallaan.

ChatGPT herätti myös huolestunutta keskustelua tekoälyteknologian vaikutuksista yhteiskuntaan. Arjen ongelmia ChatGPT on aiheuttanut muun muassa opettajille, joiden on täytynyt olla valppaina tekoälyllä huijaavien opiskelijoiden vuoksi.

Microsoft kertoi perjantaina irtisanomisuutisen jälkimainingeissa yhtiön jatkavan kumppanuuttaan OpenAI:n kanssa entiseen tapaan toimitusjohtajan vaihdoksen jälkeen.

WSJ:n lähteiden mukaan OpenAI:n johtavat osakkeenomistajat kuitenkin auttavat organisoimaan ponnisteluja Altmanin palauttamiseksi yhtiön johtoon. Pyrkimyksiä organisoivien tahojen joukkoon kerrotaan lukeutuvan myös Microsoft ja pääomasijoitusyhtiö Thrive Capital. Muiden yhtiön sijoittajien kerrotaan niin ikään tukevan näitä pyrkimyksiä.

Lehden mukaan Microsoft sijoitti 13 miljardia dollaria yhtiöön ja on sen ensisijainen taloudellinen tukija. Thrive Capital on puolestaan yhtiön toiseksi suurin osakkeenomistaja.

Arttu Mäkelä, Lassi Lapintie