Orpo itärajan tilanteessa: Lisätoimet valmistelussa ja päätökset tehdään tarvittaessa nopeasti

0
Lapin rajavartioston viestipalvelu X:ssä maanantaina julkaisema kuva Sallan raja-asemalle polkupyörillä tulleista turvapaikanhakijoista. Lehtikuva / handout / Lapin rajavartiosto
Lapin rajavartioston viestipalvelu X:ssä maanantaina julkaisema kuva Sallan raja-asemalle polkupyörillä tulleista turvapaikanhakijoista. Lehtikuva / handout / Lapin rajavartiosto

Pääministeri Petteri Orpo (kok.) sanoi Vartiuksen rajanylityspaikalla Kuhmossa, että Suomi tekee tarvittaessa nopeasti lisätoimia, jos nykyinen toiminta itärajalla jatkuu. Orpo sanoi, että Venäjän viranomaiset ovat toimineet poikkeuksellisesti, kun he ovat päästäneet Suomen rajalle ihmisiä, joilla ei ole tarvittavia matkustusasiakirjoja.

Orpon mukaan on viitteitä siitä, että toiminta on järjestettyä ja avustettua.

Orpo sanoo, että tällä hetkellä valmistellaan päätöksiä, jotka ovat riittävän voimakkaita ja toimivia nykyisessä tilanteessa. Päätöksiä on Orpon mukaan valmius tehdä tarvittaessa nopeasti.

Orpo ei suoraan vastannut kysymykseen siitä, valmistellaanko itärajan sulkemista kokonaan.

– Tilanne on kehittynyt huonoon suuntaan. Jos muutosta ei tapahdu, tulemme tekemään, ja tarvittaessa pikaisesti, lisää toimenpiteitä. Viesti on selvä, että me emme hyväksy tätä toimintaa.

Orpon mukaan toiminta on Venäjän taholta järjestelmällistä ja järjestettyä.

– Ja me haluamme tehdä siitä lopun. Jos se loppuu, ongelmaa ei ole.

Vaalimaan, Nuijamaan, Imatran ja Niiralan rajanylityspaikat suljettiin perjantain ja lauantain välisenä yönä hallituksen päätöksellä, koska itärajalle on saapunut tavallista enemmän ihmisiä Venäjältä.

Hallitus päätti asiasta torstaina. Rajanylityspaikat suljettiin kolmeksi kuukaudeksi.

Jo viime viikolla hallitus kertoi, että se seuraa tilannetta jatkuvasti ja on tarvittaessa valmis tekemään lisää päätöksiä rajaturvallisuuden varmistamiseksi.

STT:n tietojen mukaan sisäministeriössä on valmisteltu viikonlopun aikana kahta eri vaihtoehtoa rajatilanteeseen vastaamiseen. STT:n hallituslähteen mukaan toinen vaihtoehdoista on se, että itäraja suljettaisiin kokonaan. Toinen vaihtoehto on lievempi.

Ulkoministeriö: Venäjä keskustellut suurlähettilään kanssa

Venäjän ulkoministeriö on keskustellut tänään Suomen Moskovan-suurlähettilään kanssa rajatilanteesta, mutta virallista noottia Venäjä ei ole Suomelle lähettänyt, kertoi Suomen ulkoministeriön viestintäpäivystys STT:lle.

Suomen ulkoministeriön mukaan Venäjän ulkoministeriö on keskustellut Suomen suurlähettilään Antti Helanterän kanssa rajanylityspaikkojen sulkemisesta.

Venäjän ulkoministeriö kirjoitti tiedotteessaan tänään, että Suomen päätös raja-asemien sulkemisesta on ”yksiselitteisesti provosoiva ja selvästi linjassa pyrkimysten kanssa, joilla pyritään edelleen kiristämään suhteita”. Venäjän ulkoministeriön mukaan rajanylityspaikkojen sulkeminen loukkaa Venäjän ja Suomen kymmenientuhansien kansalaisten oikeuksia ja etuja.

Venäjän ulkoministeriön mukaan Suomi teki päätöksen rajanylityspaikkojen sulkemisesta hätiköidysti ja ilman minkäänlaisia neuvotteluja Venäjän kanssa.

Viivi Salminen