Pääkirjoitus: Lautakunta teki kiinnostavan päätöksen – Onko Salo lopettamassa eläkeläisalennukset?

4
Salon paikallisliikenne Paikun kausilipun hinnat laskevat. Kuva: SSS-arkisto/Santeri Iltanen

Salo laskee paikallisliikenteen lippujen hintoja ensi vuoden alusta lähtien. Kaupunkikehityslautakunta päätti asiasta lokakuun kokouksessaan. Aikuisten kuukausilipun hinta laskee parilla kympillä 65 euroon. Uudistuksen odotetaan lisäävän joukkoliikenteen käyttöä.

Jos sitä vertaa onnistuneeseen lastenlippujen hinnanalennukseen tänä vuonna, kaupungin saamat tulot todennäköisesti nousevat bussien käytön lisääntyessä. Kaikki voittavat. Kaupunki saa lisätuloja, kaupunkilaiset halvempia kyytejä ja samalla ilmastopäästöt vähenevät.

Uudistus kuulostaa kaikin puolin hyvältä, mutta yksi eturyhmä katsoo hävinneensä. Nuorisovaltuusto on nimittäin peräänkuuluttanut kaupungilta edullisia opiskelijalippuja.

Nuorisovaltuustossa oli toivottu, että opiskelijat voisivat matkustaa bussilla puoleen hintaan. Lautakunta päätti toisin. Se katsoi että on parempi antaa kaikille pieni alennus sen sijaan että erityisryhmät saisivat suuren alennuksen.

Lautakunnan ratkaisu saattoi olla järkevä, mutta sen perustelut kummastuttavat. Päätösesityksessä todetaan, että ”tutkimusten mukaan sosiaalipoliittisin perustein myönnetyt julkisen palvelun alennukset ovat tehoton keino vaikuttaa tulonjakoon”.

Tällä perusteella esittelijä suosittaa, että yksittäisten matkustajaryhmien lippuja ei tulisi tukea. Esityksessä ei tarkenneta, mihin tutkimuksiin väite nojaa.

On outo ajatus, että paikallisliikenteen hinnoittelulla tasattaisiin tuloeroja. Toki erityisryhmien hinnoittelu vaikuttaa näiden ryhmien ostovoimaan, mutta tulonjaon kannalta vaikutus lienee marginaalinen.

Pikemminkin alennuksilla pyritään tuomaan palvelut mahdollisimman laajasti kaikkien ulottuville. Siinä suhteessa taloudellinen hyvä jää marginaaliin verrattuna muihin hyötyihin. Niin sanottua positiivista erityiskohtelua pidetään yleisesti jopa yhdenvertaisuuden edellytyksenä.

Olisi myös mielenkiintoista tietää, onko hinnoittelun tasapäistäminen kaupungin linja laajemminkin vai keksittiinkö se vasta nyt. Sosiaalipoliittisin perustein myönnetyt alennukset ovat nimittäin päälinja suuressa osassa julkisia ja yksityisiäkin palveluja. Sinänsä hinnoittelun selkeyttäminen ja yksinkertaistaminen on hyvä tavoite.

Salossa eläkeläiset ja opiskelijat pääsevät muita halvemmalla vaikka uimahalliin, teatteriin tai Veturitallin näyttelyihin. Olemmeko siis sanomassa hyvästit myös eläkeläislipuille? Harvalla poliitikolla tuskin riittäisi kanttia esittää tällaista.

4 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
lattiamanu
3 kuukautta sitten

Se hänelle nyt kertokaa, kun itse ei hän voi.

keijo k
3 kuukautta sitten

Tämähän selittääkin jo paljon kaupunkikehityksen johdon uudelleenjärjestelyitä. Siellähän tehdään ”sosiaalipoliittista” tutkimustakin, muiden toimien lisäksi.

Siiri salolainen
3 kuukautta sitten

Paikun reittejä kaupungin alueilla voisitte tarkistaa, että useammille Paikun käyttö tulisi mahdolliseksi. Taksin käyttö tekee eläkeläisen kauppareissusta liian kalliin. N. 500 metrin kävelymatka bussipysäkille on liian pitkä , vaikka nuorempien mielestä pitäisi pystyä. Salossa ei ole kaupungin taholta eläkeläiselle hoiva- eikä elämisen turvaa muutenkaan.

Happy hour
3 kuukautta sitten

Voisi tietysti pohtia, miksi joukkoliikenteen järjestäjän pitää antaa alennuksia jollekin käyttäjäryhmälle? Eiväthän ruokakaupat, ravintolat, autoliikkeet tai kampaamotkaan sitä tee? Jostain bussifirman pitää ne rahat saada. Silloin ne revitään muiden käyttäjien maksamasta potista. Tästä syystä ei työssäkäyviä saada joukkoliikenteeseen. Mikäli kaikilla olisi sama hinta, voisi sitä laskea ja houkutella näin lisää käyttäjiä. Parempi olisi hinnoitella vaikka alhaisen kysynnän ajat halvemmiksi.