Päättömän lampaan arvoitus: perniöläiskaritsa koki viime yönä oudon kuoleman

8
Arkistokuva ilveksestä. Kuvan on ottanut Hannu Rantala.

Peltosaaren lammastilalla Perniössä odotti tänään surullinen yllätys. Yksi sen tämänkeväisistä karitsoista löytyi laitumelta raadeltuna ja ilman päätä.

Petoyhdyshenkilö Pekka Arimaa kävi tarkistamassa karitsan ja pitää syypäänä ilvestä.

– Eilisiltana toinen petoyhdyshenkilö oli tehnyt lähettyvillä ilveshavainnon, saalis on vain pieni karitsa eikä tämä muutenkaan vaikuta jonkin toisen petoeläimen työltä, Arimaa perustelee.

– Jos susi olisi ollut paikalla, täällä olisi ollut useita karitsoja vainajina, eikä suden jäljiltä olisi yksittäisestä karitsasta jäänyt paljoa jäljelle.

Pään puuttuminen on kuitenkin erikoista. Karitsan toinen etujalka ja pää niskoineen olivat kadonneet.

– Ei tämä tavallista ole. Pääsääntöisesti ilves haukkaa eläimen takakinkusta. Toisaalta syöväthän kotikissatkin ensimmäiseksi hiireltä pään, Arimaa miettii.

– Ehkä pää ja etujalka ovat repeytyneet pienestä karitsasta sattumalta irti tappamisen yhteydessä ja ilves on siirtynyt syömään ne mukavampaa paikkaan.

Ilves tappaa yleensä saaliinsa puremalla sitä kaulasta. Suurpedot.fi-sivusto luonnehtii, että ilveksen jäljiltä saaliseläimen kaulassa näkyy siisti purentajälki tai muita merkkejä siitä, että kurkkuun on purtu. Ilves ei yleensä syö saaliinsa päätä, joten pään katoaminen kokonaan tuntuu oudolta.

Arimaan mukaan seudulla on runsaasti ilveksiä. Niitä havainneiden pitäisi muistaa joka kerta ilmoittaa riistakeskukselle, jotta todellinen tilanne tulisi selville.

Ilveskolli pystyy tappamaan täysikokoisen peuran, mutta mieluummin ilves valitsee helpompaa saalista, kuten vasoja tai tässä tapauksessa karitsan.

Lammastilan isäntää, Petri Mylläristä karitsan surma tietenkin harmittaa. Ilvestuhoja on ollut tilalla aiemminkin.

Toisaalta näiden petojen kanssa tullaan toimeen.

– Ilveksessä on se hyvä puoli, että se ottaa vain yhden nälkäänsä, Myllärinen toteaa.

Sudet saattavat tappaa useita tai koko lauman harjoittelun vuoksi. Peltosaarella oli pitkään säästytty susilta, mutta syyskuussa sudet raatelivat 13 tilan lammasta.

– Toissailtana näkyi jälleen riistakamerassa susi 200 metrin päässä meidän lampaista, mutta se ei ottanut saalista. Meillä on täällä karkottimia susien varalta.

Peltosaaren tilalla on 800–1000 lammasta. Muut lampaat olivat ilveksen vieraillessa säästyneet, joskin kaksi karitsaa oli karannut samalla laitumella aitauksen ulkopuolelle.

Lampaita kuljetetaan tilalla parhaillaan sisälle, mutta niillä on talvella pääsy ulos.

– Tuhoja tulee vielä, se on selvä, miettii Myllärinen.

8 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Tosi on
3 kuukautta sitten

Sallikaamme tämän yksittäisen tuotantoeläimen tappamisen kunhan ei tavaksi ota.
Ilves on niin arka ei ihmiselle haittaa.
Toisin on susi jos laumassa esim taksia/bussia odottavan koululaisen kimppuun iskevät.

Urpo
3 kuukautta sitten
Reply to  Tosi on

Ei meidän tehtävänä ole sallia tuhojen aiheutumista tuottajille.

Erikoinen tapaus tosiaan, mutta oman kokemukseni mukaan metsään jätetyt raadot ja varsinkin niiden osat häviää nopeasti. Ilmeisesti asialla ovat mm. ketut ja supikoirat. Ilves ei välttämättä ruhon osia ole vienyt.

Olli.
3 kuukautta sitten

Näkikö joku satavarmasti ilveksen?

Niinpä
3 kuukautta sitten
Reply to  Olli.

Tuskinpa kukaan on ilvestä siellä nähnyt, metsästäjät vaan pohjustavat että pääsisivät ilveksen ampumaan, kun ovat kyllästyneet ampumaan peuroja niiden ruokintapaikoilta. Ovatko lampurit tehneet kaiken voitavansa suojellakseen eläimiään susilta, ilveksiltä ja mahdolliselta ahmalta.

Pasi V.
3 kuukautta sitten
Reply to  Niinpä

Ei ole tehty kaikkea voitavaa. Pitäisi järjestää laaja susijahti koko lounaisessa Suomessa, niin sitten olisi tehty edes vähän enemmän.

Näin minä asian näen
3 kuukautta sitten
Reply to  Pasi V.

Nimen omaan.Ilves tappaa yhden nälkään.Susi taas tappaa huvikseen ja lampurit kasvattavat lampaita eläkseen eli elinkeinosta on kysymys ja se on sallittua Suomessa eli olen lampurien puolella susia vastaan.

Marko
3 kuukautta sitten

Susi ei tapa huvikseen. Mistä moinen tieto on peräisin? Musta tuntuu tietotoimistosta? On olemassa keinoja suojautua sudelta, joku piikkilanka-aita ei estä kotikissaakaan. Eräs lampuri Kemiöstä sanoi, että laumanvartijakoiraa ei ole varaa pitää, syö se kuitenkin vähemmän ja kulut ovat pienemmät kuin sadassa lampaassa. Elämä on täynnä valintoja.

Urpo
3 kuukautta sitten
Reply to  Marko

Suden motiiveja ei ihminen tietenkään voi varmuudella tietää. Se on kuitenkin nähty, että susi tappaa enemmän kuin syö. Samantekevää, onko se hupia vai jotain muuta.

Tuotannossa kustannusrakenne on keskeinen asia. Ymmärrän hyvin, ettei budjetti kestä laumanvartijakoiraa, vaikka syökin vähemmän kuin sata lammasta.