Sarjahuijari varasti kuvan perniöläisestä Marika Palolasta, ja pian salolainen Janina Julin sai oudon viestin

0
Huijari käytti perniöläisen Marika Palolan blogista kaappaamaansa valokuvaa omana profiilikuvanaan. Kuvakaappaus.

Nettipetoksia tehtaileva sarjahuijari kaappasi valokuvan perniöläisestä Marika Palolasta ja käytti kuvaa Facebook-profiilissaan. Poliisi tutkii päijäthämäläisen naisen jäljiltä laajaa petosvyyhtiä. Uhreja on ympäri Suomen.

– Onneksi hän ei ottanut nimeäni. Se olisi ollut ihan kauheaa, Marika Palola sanoo.

Salolainen Janina Julin sai viikko sitten maanantaina erikoisen viestin: ”Moikka! Oletko ottanut seuraavanlaisen kuvan”.

Julin ei tuntenut lähettäjää, mutta valokuva oli tuttu. Siinä Marika Palola istui valkoisen Sissi-hevosen selässä ratsastuskypärä päässä. Julin oli ottanut valokuvan nuorena heppatyttönä Perniön Ponitallissa kahdeksan vuotta sitten.

”Kuvaa käyttää profiilikuvanaan marketplacessa huijaava myyjä”, viesti jatkui.

Julinin oli helppo varmistaa, että vinkinantaja puhui totta kuvakaappauksesta. Varastettu valokuva löytyi Facebook-profiilista, jossa oli jonkun naisen nimi, mutta ei juurikaan muita tietoja.

Janina Julin ilmoitti asiasta Marika Palolalle, joka oli alun perin julkaissut kuvan blogissaan 26. marraskuuta 2015.

Salolainen Janina Julin sai tiedon kuvakaappauksesta pirkanmaalaiselta koulunkäynninohjaajalta. Kuvakaappaus.

Salon Seudun Sanomat otti yhteyttä varoitusviestin lähettäjään. Hän on pirkanmaalainen koulunkäynninohjaaja, jonka äiti on joutunut nettipetoksen uhriksi. Tytär oli löytänyt alkuperäisen ratsastuskuvan Googlen käänteisellä kuvahaulla.

– Äitiäni huijattiin, ja olen selvittänyt tätä asiaa hänen puolestaan.

Tytär esiintyy tässä jutussa nimettömänä, jotta äidin henkilöllisyys ei paljastuisi.

Seitsemänkymppinen äiti oli ihastunut Marimekon päiväpeitteeseen, joka oli myynnissä Facebookin Marketplace-kauppapaikalla. Hän teki kaupat Messenger-viestipalvelussa ja maksoi myyjälle Unikko-peitteestä 60 euroa.

– Päiväpeittoa ei alkanut kuulua, eikä myyjä vastannut enää viesteihin, tytär kertoo.

Sarjahuijari on kaupitellut tällaisilla ilmoituksilla etenkin Marimekon Unikko-päiväpeitettä. Kuvakaappaus.

Valeprofiileista ja nettipetoksista varoittavissa somekeskusteluissa naista pidettiin sarjahuijarina, joka vaihteli nimeä, profiilikuvaa ja paikkakuntaa. Myyjää ei liikauttanut edes se, että äiti ja tytär uhkasivat häntä poliisilla ennen kuin he tekivät rikosilmoituksen.

Viime viikolla äidille soitti Lahdesta rikospoliisi, joka pyysi lähettämään todisteen maksusta.

Tutkintaa johtava rikoskomisario Henry Munter Hämeen poliisilaitoksella kuvailee naista ammattipetostelijaksi, jonka jäljiltä on tehty jo 250 rikosilmoitusta.

– Käsillä on vähän isompi petossarja, jossa on asianomistajia ympäri Suomen. Juttuja tulee tasaisin väliajoin. Taitaa olla sieltä teidänkin seudulta, Munter kertoo.

Nainen on kaupitellut etenkin Marimekon päiväpeitettä Tori.fi-kauppapaikalla, mutta myös Facebookin Marketplacessa. Uhrit ovat poliisin mukaan maksaneet peitteestä yleensä 80–100 euroa. Nainen on tienannut petoksilla yli 20 000 euroa.

– Peruskuvio. Myydään olematonta tuotetta, jota ostaja ei ikinä saa. Me olemme näiden kanssa pulassa. Niitä tulee vuosittain ihan älyttömästi, Munter sanoo.

Marika Palola ei hävinnyt rahaa. Hän ilmiantoi profiilin Facebookille ja ilmoitti tapauksesta poliisille siltä varalta, että valokuvaa käytettäisiin nettipetoksissa.

– Kävin myös eri ryhmissä ilmiantamassa profiilin ylläpitäjille ja kommentoimassa, että kannattaa olla varuillaan, Palola kertoo.

Varastettu kuva hävisi epäilyttävästä profiilista, ja myös kuvakaapparin ilmoitukset Marketplace-kauppapaikalta katosivat. Palola sai vastauksen Facebookilta: ”Tarkastimme tämän profiilin, ja tulimme siihen tulokseen, ettei se riko yhteisönormejamme”.

Marika Palola uskoo, että huijari on valinnut valokuvan huolella ja harkitusti.

– Kasvoni eivät näy kuvassa kunnolla, ja se on aito kuva ihmisestä ja elämästä, eikä mikään pelkkä kissan tai koiran kuva.

Nainen näyttää kaapanneen samantyyppisen valokuvan myös kahdesta muusta ratsastusaiheisesta blogista. Nekin on julkaistu alun perin jo vuosia sitten.

Huijari asuu tiettävästi Lahdessa. Facebookissa hänellä on jo uusi profiilikuva, jossa on tällä kertaa kasvot.

Käänteinen kuvahaku voi paljastaa huijarin

Googlen käänteinen kuvahaku johdatti nettihuijaria jäljittäneen koulunkäynninohjaajan ottamaan yhteyttä salolaiseen Janina Juliniin. Ammattipetostelija oli kaapannut käyttöönsä Julinin ottaman valokuvan, joka oli julkaistu verkossa jo vuosia sitten.

Käänteinen kuvahaku tarkoittaa tiedon hakemista tekstin sijasta kuvalla, jolloin hakukone etsii samaa tai mahdollisimman samankaltaisia valokuvia verkosta. Haku voi paljastaa, että myynti-ilmoituksessa onkin valokuva, joka on julkaistu verkossa jo aiemmin jossain muualla.

Google on Suomen ylivoimaisesti käytetyin hakukone, mutta käänteisen kuvahaun voi tehdä myös Microsoftin hakukoneessa Bingissä.

Salon Seudun Sanomat käytti tätä juttua tehdessä sekä Googlen että Bingin käänteistä kuvahakua. Google löysi kaksi muutakin ratsastusaiheista kuvaa, jotka nettihuijari oli kaapannut blogeista. Bing ei niitä löytänyt.