Presidentti Niinistö itärajan tilanteesta: ”Vakavaksi vetää”

0
Niinistö aloitti maanantaina kaksipäiväisen virallisen vierailunsa Puolassa, missä hän tapasi aiemmin päivällä presidentti Andrzej Dudan. Lehtikuva/AFP
Niinistö aloitti maanantaina kaksipäiväisen virallisen vierailunsa Puolassa, missä hän tapasi aiemmin päivällä presidentti Andrzej Dudan. Lehtikuva/AFP

Presidentti Sauli Niinistö ei halunnut maanantaina Puolan-vierailullaan ryhtyä ennakoimaan, mitä Suomen hallituksen olisi tehtävä itärajan suhteen. Hän kuitenkin sanoi, että tilanne vetää vakavaksi.

Iltapäivän lehdistötilaisuudessa Niinistö nosti esiin näkemyksen, jota hän luonnehti ”aika kiusaavaksi”. Hän sanoi, että siinä missä kansainväliset sopimukset edellyttävät ihmisten suojaamista, on automaattisena lähtökohtana ajatuksissa ollut, että jos ihminen ei täytä kriteereitä, niin tällä ei ole maahantulo-oikeutta.

– Ikävä kyllä tämä jälkimmäinen puoli jää nyt toteutumatta. Olemme nähneet, että aiheettomia hakemuksia tehneitä hakijoita ei kyetä palauttamaan, Niinistö sanoi suomalaisille toimittajille.

Niinistön mukaan Venäjä näyttää tehneen käyttäytymisellään selväksi, että kerran Suomen rajalle asti päässyt ihminen ei enää pääse takaisin Venäjälle, vaikka tämä ei olisi Suomessa käynytkään.

– Nämä ovat äärimmäisen hankalia tilanteita, Niinistö sanoi.

– Nyt näytetään vähän hakevan sitä helpointa tietä Eurooppaan. Päätellen siitä, että tuolla on kerrottu joidenkin nyt Suomeen tulleiden pyrkineen jo Puolan ja Latviankin rajan yli, mutta eivät ole onnistuneet.

Niinistö aloitti maanantaina kaksipäiväisen virallisen vierailunsa Puolassa, missä hän tapasi aiemmin päivällä presidentti Andrzej Dudan.

Iiro-Matti Nieminen